Gyurkity Péter

Négy új chipet mutatott be a Qualcomm

Ezek révén az 5G-elérést teszik könnyebben elérhetővé az olcsóbb telefonokon.

Az 5G megjelenésével és fokozatos terjeszkedésével egyre inkább előtérbe kerülnek a kifejezetten szerényebb, középkategóriás okostelefonok, amelyek már szintén támogatják az új platformot. Miközben a nagy rivális MediaTek egy meglehetősen erős chippel készül, a Qualcomm most inkább a mainstream szegmensben erősítene.

A gyártó hivatalos bejelentésében egyszerre 4 új típusról rántották le a leplet, ezek közül 3 már 5G-chipként fut be, míg a negyedik változat még kizárólag az LTE-kategóriában tenné könnyebbé a telefongyártók dolgát. A puszta erő tekintetében a Snapdragon 778G+ vezeti a listát, a számozás alapján ez lesz a legizmosabb változat, amely elsősorban magasabb órajele segítségével haladná meg az eredeti chip szintjét, ezúttal is a felső-középkategóriában. A Snapdragon 695 már inkább a 690 friss, 6 nanométeren készülő utódaként fut be, mégpedig a gyorsabb mmWave 5G támogatásával, miközben a teljesítmény a CPU tekintetében 15, a GPU terén pedig 30 százalékkal lenne magasabb.

A még olcsóbb változatoknál a Snapdragon 480+ lesz hivatott megfelelő kompromisszumot nyújtani, nyilván a korábbi 480-as típus sikerére építve – ez utóbbi példány már összesen 85 különböző készülékben kapott helyet, bár ezek közül még nem mindegyik jelent meg a piacon. A remények szerint az olcsóbb példány segít majd a lefelé nyitásban, az 5G gyorsabb elterjedésében, emellett azonban nem feledkeznek meg az LTE mellett kitartókról sem, hiszen az utolsó példány, a Snapdragon 680 már nem támogatja az ötödik generációs eléréseket. Ez utóbbi fejlesztés olyan területeken lehet népszerű, ahol az 5G kiépítése jelenleg túl lassú, illetve túl drága.

Mind a 4 változat még az idei év vége előtt megjelenik, ezeket majd olyan nevek megoldásaiban használhatjuk, mint a Honor, a Motorola, a HMD Global, az Oppo, a Vivo és a Xiaomi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!