Berta Sándor

Chipgyárat épít Japábanban a TSMC és a Sony

Az új üzem segíthet a szigetország jelenlegi nehéz helyzetén.

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) egy új chipgyárat akar létesíteni körülbelül 7 milliárd amerikai dollárért a Kyushu szigetén található Kumamotóban. A japán kormány azt tervezi, hogy a beruházás 50 százalékát finanszírozza és a szükséges összeget a költségvetésben is elkülöníti. Erre Fumio Kishida miniszterelnök adott utasítást néhány nappal a hivatalba lépése után. A kormányzati segítségnek ugyanakkor feltétele, hogy az új létesítmény elsősorban a japán ügyfeleket lássa el és abban mindenekelőtt japánokat kell foglalkoztatni.

Amennyiben a projekt megvalósul, úgy felépülhet a TSMC első Japánban lévő gyára. Emellett az Amerikai Egyesült Államokban, Arizonában szintén létrehoz a konszern egy üzemet 12 milliárd amerikai dollárért, ott a termelés 2024 első negyedévében kezdődhet el. Emellett a társaság Németországban és Tajvanon is felépít egy létesítményt, továbbá februárban bejelentette egy kutatóközpont létrehozását a Tokió mellett található prefektúrában, Ibrarakiban.

A programhoz a Sony is csatlakozott és ez logikus lépés, mivel a vállalatnak van már Kumamotóban egy képi szenzorokat készítő nagy gyára. Eddig sem a TSMC, sem a Sony nem kommentálta a kiszivárgott információkat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #2
    Annyira nem elorelato, mert ahhoz mar nagyon elkestek. 10 eve meg kellett volna ezt lepni, akkor lett volna elorelato. Most mar "too little too late".
    Ha ezen tervek mind megvalosulnak, az is edeskeves, mert ha 10 even belul Kina megtamadja Taiwant, es a chipgyartas/export leall, akkor ezen uj gyarak mellett is katasztrofalis lesz a chip-hiany.

    Taiwan annyira nem olcso, es a chipek magas hozzaadott ertekuek, szoval meg csak nem is kulonosebben indokolt hogy ott kene tartani a gyartast...

    Csak erosebb allami tamogatas (ami ehet import vam is) kene ehhez az EU es USA reszerol, mert ha a vallalatokra bizzuk, akkor 1 filler haszonert Taiwanban tartjak a termelest, egeszen addig amig le nem allnak a gyarak, akkor meg mar keso lesz kapkodni...
    Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2021.10.13. 16:11:31
  • kvp #1
    Elorelato dontes, hogy az esetleg haborus zonava valo Tajvanon kivul is epitenek gyarakat, de gondolom a japan tersegi gazdasagi tamogatas miatt es a Sony mar ott levo uzeme miatt mennek Kumamotoba. Viszont az egyik leginkabb foldrenges es vulkan veszelyeztetett sziget kozepere sikerult betervezni az uj gyarat, tehat Japanon belul az egyik legserulekenyebb teruletre. (Par eve omlott le a helyi kastely egy oriasi foldrengesben es a varos mellett van az egyik legnagyobb japan vulkan, az Aso hegy. A Sony meglevo gyara festoi kornyezetben, farmok kozott, a vulkan lejtojen talalhato.)