2
 • Sequoyah
  #2
  Annyira nem elorelato, mert ahhoz mar nagyon elkestek. 10 eve meg kellett volna ezt lepni, akkor lett volna elorelato. Most mar "too little too late".
  Ha ezen tervek mind megvalosulnak, az is edeskeves, mert ha 10 even belul Kina megtamadja Taiwant, es a chipgyartas/export leall, akkor ezen uj gyarak mellett is katasztrofalis lesz a chip-hiany.

  Taiwan annyira nem olcso, es a chipek magas hozzaadott ertekuek, szoval meg csak nem is kulonosebben indokolt hogy ott kene tartani a gyartast...

  Csak erosebb allami tamogatas (ami ehet import vam is) kene ehhez az EU es USA reszerol, mert ha a vallalatokra bizzuk, akkor 1 filler haszonert Taiwanban tartjak a termelest, egeszen addig amig le nem allnak a gyarak, akkor meg mar keso lesz kapkodni...
  Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2021.10.13. 16:11:31
 • kvp
  #1
  Elorelato dontes, hogy az esetleg haborus zonava valo Tajvanon kivul is epitenek gyarakat, de gondolom a japan tersegi gazdasagi tamogatas miatt es a Sony mar ott levo uzeme miatt mennek Kumamotoba. Viszont az egyik leginkabb foldrenges es vulkan veszelyeztetett sziget kozepere sikerult betervezni az uj gyarat, tehat Japanon belul az egyik legserulekenyebb teruletre. (Par eve omlott le a helyi kastely egy oriasi foldrengesben es a varos mellett van az egyik legnagyobb japan vulkan, az Aso hegy. A Sony meglevo gyara festoi kornyezetben, farmok kozott, a vulkan lejtojen talalhato.)