Gyurkity Péter

Nagy gyorsulást hozna az AMD RDNA 3

Több területen jöhet komoly előrelépés, miközben a rivális a régebbi kártyák támogatását fejezi be.

Arról tavaly ősszel mi is beszámoltunk, hogy az AMD nagy javulást ígér a teljesítmény területén, ami mind a központi processzorok, mind pedig a grafikus kártyák szegmensében megvalósulna. Most a friss hírek arról szólnak, hogy az RDNA 3 esetében ez mindenképpen jelentős lenne, bár a konkrét termékekre nyilván még várnunk kell.

Egy rövid Twitter-bejegyzésben olvashatunk arról, hogy a soron következő generáció többek között a Ray Tracing területén hozna magával komoly előrelépést, ezzel már komoly kihívást nyújtanának az nVidia jelenleg elérhető megoldásaival szemben. Ez azért számít jelentős változásnak, mert az amúgy nagyon jó számokat felmutató RDNA 2 ezen a téren nem tudta lebirkózni az nVidia kártyáit, viszont a következő generáció a jóval „okosabb” Ray Tracing IP 2 és a gépi tanulás révén itt is behozná a korábbi lemaradást. A raszterizáció kapcsán más egyenesen másfélszeres, illetve csaknem háromszoros előnyről beszélnek, legalábbis a mostani legerősebb változat, a Radeon RX 6900 XT szintjéhez képest, ez azonban nyilván a pontos típustól függ majd.


Azt egyelőre még nem tudni, hogy az AMD miként érné el a fent említett előrelépést, viszont eközben a nagy rivális kapcsán is újabb részletek váltak nyilvánossá, amely a régebbi kártyákat és operációs rendszereket érinti. Ami a Kepler-családot illeti, a most közzétett bejelentés alapján a GeForce R470 lesz az utolsó olyan meghajtó, amely még hivatalos támogatást nyújt ezen típusokhoz, ezzel a 2012-ig visszavezethető generáció az augusztus legvégén várható szoftverrel távozik a listáról – a biztonsági foltozások azonban egészen 2024 szeptemberéig rendelkezésünkre állnak majd. Ugyanez a helyzet a régebbi operációs rendszerek, így a Windows 7, a Windows 8, valamint a Windows 8.1 támogatásával is, a Game Ready frissítések itt már szintén nem jelennek meg, viszont a biztonsági javítások a fenti időpontig velünk maradnak.

Az október elején befutó GeForce R495 már csak a Keplernél újabb, a Windows 10 alatt alkalmazott típusokat kezeli majd, ezzel a GeForce GTX 600, a GTX 700, valamint a GTX Titan, a Titan Z, valamint a Titan Black búcsúzik a támogatott megoldások köréből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)