Gyurkity Péter

Jövőre jön az AMD Ryzen 6000

Az órajel növelésére és a Navi 2 támogatására számíthatunk a laptopos példányoknál.

A hónap legelején írtunk arról, hogy hamarosan befutnak az integrált grafikus vezérlőkkel ellátott Ryzen 5000G APU-k, amelyek az asztali vonalon egészítik ki a meglévő kínálatot. Most külsős szivárogtatás alapján olvashatunk a soron következő generációról, pontosabban annak egyes tagjairól, amelyek jövőre jelenhetnek meg a piacon.

Egy igencsak rövid Twitter-bejegyzés részletezte a Ryzen 6000-család néhány érdekes tagjának jellemzőit, amelyek már 6 nanométeres gyártástechnológiával készülnének el. A kép némileg összetett, hiszen a laptopos példányoknál tulajdonképpen 4 eltérő kategóriáról beszélhetünk, az ezen kategóriákban felbukkanó chipek pedig mind eltérő kódnéven, kisebb-nagyobb változtatásokkal bukkannak majd fel a piacon. A HP (High Power) változatoknál a Rembrandt-H váltja majd fel a jelenlegi Cezanne-H sorozatot, immár a Zen 3+ architektúrára építve, amelyek több optimalizálással, így például némileg magasabb órajellel jelennének meg, a Navi 2 grafikus vezérlők, a DDR5 és az LPDDR5 támogatásával, 45 wattos fogyasztással. Az LP (Low Power) esetében a Rembrandt-U és a Barcelo-U startol majd el, 6 és 7 nanométeren, 15 wattos étvággyal, ez utóbbi azonban még mindig csak a régebbi Vega 7-vezérlőket kezelné, vagyis ezen a téren megmaradna a vegyes összeállítás, a legújabb és a korábbi architektúra egyidejű támogatásával.

Ami az ULP (Ultra-Low Power) osztályt illeti, ott még az idei generáció sem rajtolt el, hiszen a Van Gogh képviselői valamikor az év vége előtt mutatkoznak majd be. Ezen chipek 7 nanométeren készülnek, viszont támogatják a Navi 2 architektúrát, az azt képviselő integrált grafikus vezérlőket, mégpedig 9 wattos fogyasztással. Jövőre a Dragon Crest váltaná fel ezen APU-kat, még mindig 7 nanométeren és a Zen 2 architektúrára alapozva, megőrizve a fontosabb jellemzőket. Az utolsó, ELP (Extreme Low Power) nevű kategóriában érdekes módon semmilyen változást nem terveznek, ott maradna az idei, Pollock névre keresztelt család, 14 nanométeres csíkszélességgel, a Zen architektúrát képviselve, Vega-vezérlőkkel, mindössze 4,5 wattos fogyasztással.

A menetrend természetesen menet közben még módosulhat, viszont a fentieket alátámasztani látszik, hogy egy másik, számos esetben megbízható forrás megerősítette az értesülés hitelességét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)