Gyurkity Péter

Véget vetne a hiánynak az AMD

Az év közepétől sokkal több grafikus kártyát szállítanának le.

A hardveres szegmensben kialakult készlethiányról több alkalommal beszámoltunk, amit elsősorban az indokolt, hogy ez nemcsak a PC-s kütyük, de az autók piacát is érintette, vagyis globális szinten állt elő új helyzet. Az AMD, amely a napokban egyes beszámolók szerint már hibás Xbox-chipek értékesítését is megkezdte, most arra tett fogadalmat, hogy saját vonalukon véget vetnek a problémának.

Lisa Su, a cég vezérigazgatója, a friss pénzügyi eredmények ismertetését követően, a befektetői konferencia alatt beszélt a Radeon grafikus kártyák piacán kialakult állapotokról, valamint az általuk idén tervezett további lépésekről. A cég eredetileg még tavaly ősszel mutatta be a Radeon RX 6000-szériát, ezzel egy valóban versenyképes megoldást dobtak piacra, viszont a hiány itt is alaposan érzékeltette hatását, mivel ezen kártyákból a tervezettnél jóval kevesebb példány vált elérhetővé, a kereskedelmi árak pedig magasan az ajánlott szint felett maradtak. Állításuk szerint ez nem lesz sokáig így, mivel az elkövetkező negyedévekben felgyorsítják a gyártási folyamatot.

A cégvezető kiemelte, hogy a teljesítmény terén sikerült komoly előrelépést megvalósítaniuk, a Radeon 6700 XT márciusi bemutatásával az 1440p felbontású játékok szegmensében vezető szerepet kaparintottak meg, ezt pedig a noteszgépes példányok debütálása követi majd, még a mostani negyedév vége előtt. Tudomásul veszik, hogy a beszállítói csatornák gyakorlatilag mindenhol túlfeszítettek, a kiemelt partnerként tevékenykedő TSMC is csaknem 100 százalékos kapacitással dolgozik, viszont a szoros együttműködés révén viszonylag jó rálátással bírnak az év hátralévő részére, így elérhetőnek tartják a hiány mérséklését.

Egyelőre marad a jelenlegi helyzet, tekintettel arra, hogy a most leadott rendelések nagyjából 3 hónap múlva eredményezik további példányok piaci megjelenését, viszont a cég már az első negyedévben is komoly növekedésről számolt be a grafikus kártyák területén, ennek folytatására jó esélyük van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Lapajka #23
  Bocs, csendben vagy sem, de egyik szavaddal ütöd a másikat.
  "az AMD nem szállít le kártyákat".
  majd:
  "Léteznek gyári referencia kártyák, de azok csak egy töredék."
  Tesó MINDEGY MENNYI! Tehát de, gyárt kártyát és szállít is, mert amit legyártott nyilván nem hagyja ott rohadni, hanem el akarja adni. De persze amúgy értem mit akarsz közölni és igaz is, csak nem túl szerencsésen fogalmaztál. Valóban a piacon nem igazán látni főleg nálunk ilyet hogy tisztán AMD vagy Nvidia VGA, hanem mégha ref. kártya is, akkor is ott az összeszerelő vállalat logója (azaz a legtöbb gyári kártyát is, felvásárolja másik releváns cég átcsomagolja, talán kicsit felpiszkálja vagy hasonló (de a hűtést már nem cseréli, ezért marad ugyebár ref. kártya)... legalább az apró betűs résznél, és látható, hogy nem a chip gyárban építették a kártyát. Ettől még pl a gyártási országban ill városban és környékén azért kapni itt ott ténylegesen eredeti, tisztán gyári referencia kártyákat, ha valakinek arra van gusztusa. Bár tényleg ritkaság és amilyen ritka messze nem jobb annyival, sőt általában ugyebár ezek a VGA-k eléggé szerények... a hűtés sem a teljesítmény nincs kimaxolva... Vannak kisebb cégek, akik megveszik a gyári kártyát, lebontják a hűtést róla, meghúzzák (nyilván jól kitesztelik) és tesznek rá egy jobb hűtést majd 20% felárért gaming VGA-ként, saját csomagolásban adják ki. Kártya gyártásra nincs képességük, de tuningra és hűtőrendszer gyártásra van; és nem is rosszak ezek a VGA-k egyébként általában. Hiszen alapos tesztelés után kiszórják a gyengébbeket ill hibásokat (részben a gyárnak visszaküldik, részben alacsonyabb kategóriában árulják); van ilyen tuning cég, akik még hűtést sem gyárt, hanem csak, meghúz, tesztel, összeszerel és címkéz osztjóvan. Ilyen pl az EVGA... ha jól tudom, de nem esküdnék meg rá azért... A Gigabyte és az Asus meg nem ilyenek, hanem ők valóban zömmel csak a chip-eket veszik meg és nulláról teljesen összerakják a kártyát, általában jobb, de néha bizony gyártási hiba miatt gyengébb paraméterekkel, pl volt olyan Asus széria, ahol a hűtést nagyon csúnyán elmérték.

  A hiány oka szerintem nyilvánvaló. Az a hülye BÁNYÁSZAT! És ennyi, nincs ezen mit cifrázni... és nem csak hiányt, hanem az extrém drágulást (hogy ma már egy új erős közepes VGA is luxus cikk lett) is a kapzsi bányász kreténeknek "köszönhetjük"... :-s
 • t_robert #22
  ezért is volna optimális dekoncentrálni a gyártását a fontos elektronikai alkatrészeknek. Elvileg tajvant érintheti egy háború vagy valami természeti katasztrófa. Jó példa Japán. A 20. században kiemelkedő volt a gyártása elektronikában, autóban és egyebek. Aztán jött egy nagy földrengés 1995-ben Kóbeban. ami jelentős rombolást végzett a japán gazdaságban. majd jött földrengés és szökőár Fukusimánál és az atom katasztrófa.... a természeti csapások úgy betettek a japán gazdaságnak, hogy ma alig beszélünk róla, miközben 1970-1995 közt minden japánról szólt gazdaságilag jelentős részben. Ha Tajvan érné egy háború vagy egy komoly természeti csapás, az betenne alaposan az egész elektronikai iparnak is. Így optimálisabb lenne vagy egy tucat helyen decentralizálni a világ elektronika gyártását.
 • t_robert #21
  csendben jegyzem meg az AMD nem szállít le kártyákat. Az AMD és az NVIDIA is csak grafikus procit gyárt főleg. Léteznek gyári referencia kártyák, de azok csak egy töredék. a legyártott GPU-kat cégek vásárolják fel és készítenek grafikus kártyákat. A GPU csak az egyik összetevője egy grafikus kártyának. ABIT, ASUS, ASROCK, MSI... stb. a piacon árult grafikus kártyák 99%-t nem az AMD vagy az NVIDIA készíti. Így az AMD legfeljebb azt mondhatja, hogy több GPU-t hoz forgalomba. De hogy mondjuk az MSI miért csak 1 millió grafikus kártyát gyárt le egy évben nem tudjuk. A GPU hiányzik neki ahhoz, hogy 5 milliót gyártson le vagy mondjuk egy 3 dolláros alkatrészből nincsen elég valójában nem tudjuk. Nagyon keveset tudunk a hiány valódi technikai okáról. Leszámítva az általános okról, hogy hirtelen nagyon megemelkedett az igény minden féle elekronikus izére a világban. A szokásos évi 10-15%-os bővülés helyett úgy 60%.kal többet igényelt volna a világ. Hála a járványnak és egyéb okoknak. Így a gyártók nem voltak felkészülve egy átlagosan 60%-os piaci igény nővekedésre.
 • bdzsana #20
  "Ha a töréntelmet vesszük alapul, akkor azt mondanám"
  Ezzel kezdtem a mondanivalóm, még feltételes mód is van benne, szerintem ebből azért átjön, hogy igen ez az én véleményem, és természetesen nem veszem biztosra.
 • bdzsana #19
  Őszintén remélem, hogy neked van igazad.
 • Gabbbbbbbbbbbb #18
  Tajvan elfoglalása bizony közvetlenül érintené Amerikát. Az IT piaci hegemóniájukat veszélyeztetné.

  A szigetország katonai ereje elég ütős, amerikai segítség nélkül is. Véres játék lenne, olyan ami Vietnám óta nem volt. Szerintem jó esély van arra, hogy ne történjen semmi az elkövetkezendő 10 évben.
 • Lapajka #17
  Legalábbis ez a te véleményed. Gondolom nem a jövőből jöttél, tehát biztosan nem tudhatod.
  Utoljára szerkesztette: Lapajka, 2021.05.02. 21:42:35
 • bdzsana #16
  Ha a töréntelmet vesszük alapul, akkor azt mondanám, hogy Kína simán elfoglalja Tajvant és mindenki majd jól elítéli. Ugyanis ez a magatartás nem újkeletű, a 2. világháborúban is ezt csinálták Németországgal. Ó hát végülis olyan területet foglalt el amin főleg németek vannak, ő hát még ezen a területen is németek élnek végülis jogos, aztán amikor már olyan területet foglalt el aminek sok köze nem volt Németországhoz akkor meg néztek, hogy mi a f.sz.
  A nagyhatalmak nem akarnak háborúzni, ha csak nem érinti közvetlenül őket és bár fontos nekik Tajvan, nem fogják kirobbantani a harmadik világháborút miatta, mert még ha meg is nyernék többet veszítenének mint Tajvan.
  Sajnos ezt Kína is tudja, ezért fogja hamarosan bekebelezni, mi meg csak nézni.
 • VolJin #15
  Tajvannak nagy kevés országgal van diplomáciai kapcsolata (nagykövetségek).
  A közelmúltig nagyobb haditengerészete és légiereje volt, mint Kínának, tehát a kínaiak képtelenek lettek volna elfoglalni. Hiába volt Kínának nagy szárazföldi hadereje, ha egy tengeren kell átkelni. Ma már más a helyzet.
 • Lapajka #14
  Akkor vajon Kína miért nem vonul be 70 éve Tajvanba? Magukénak érzik és félnek elvenni a saját szigetüket? Ez nem túl logikus. Tudjuk mind. Tajvan túl azon, hogy mesésen gazdag, a lakói saját magukat viszont nem érzik Kínához tartózóknak, hanem nagyonis másik autonóm szabad országnak! Ez nem zavarná Kínát persze elvileg, ahogy nem zavarja Tibetnél, Újgurisztánnál stb... mégsem lépik meg, hanem hagyják a kérdést nyitva Mao óta... Mind tudjuk mi lenne, ha Kína megszállná Tajvant, azaz megpróbálná. Abban a pillanatban, kb 5 irányból indulna el nagy hadsereg, sőt van pár nagyhatalom, aminek nem is kell indulni, mert mindig ott van (Tajvan hálájának tudatában)...
  Legalább egy brit és egy USA hordozóhajó állomásozik nemhogy rep-, hanem földi lőtávolban. Kb az első kínai inváziós katona a surranóját rátenné Tajvan földjére máris irdatlan háború törne ki, melyben a Kína ellenes szövetségben van Dél-Korea, Japán, Szingapúr, Malaysia, India, de ezek még a gyengébb haderők, ugyanis az egész Nato és ENSZ is támogatja Tajvant. A közelben levő, pont említett feszültség miatt ott állomásozó brit, francia (azaz EU) és USA haderő, mind megindulna Kína ellen. Ergo kezdettől nyilvánvaló, hogy világ- (de legalábbis kontinentális nagy) háború lenne belőle. Mert akkor ahhoz már lenne egy-két szavuk az oroszoknak és a muszlim országoknak is... Jobb a békesség elven, nem bolygatja tehát Kína a dolgot, néha keménykedik, mutat kis erőt, de soha nem fog bevonulni. Mellesleg az egész fejlett világ elismeri Tajvant külön országnak. Emiatt nem aggódnék most, sokkal inkább a járvány miatt...
  Az AMD meg amúgy láthatóan pont letojja a gamereket, ez már jó pár éve látható, tessék lássék teljesít (de azért annyira mégsincs nagyon lemaradva... a hátrány szemmel jobbára nem is észlelhető csak tesztekben. Nekem pl van egy Vega 64-em.. ami nem mai darab, de nem is extra régi ugyebár... mindent tökéletesen elvisz fullhd-n... a legújabb címeket is... minek jobb? (nem vagyok 4k huszár zombi, sem 200 fps huszár Esportos zombi) XD