Gyurkity Péter

Hibás Xbox-chipeket árul az AMD

Erre utal egy új termék felbukkanása, amely több kérdőjellel együtt érkezik.

Az elmúlt néhány nap során több érdekes beszámoló is napvilágot látott az AMD egyik friss megoldása kapcsán, ezekből válogatunk most, kiemelve a fontosabb részleteket. Bár még sok a kérdőjel, nagyon úgy tűnik, hogy a cég az Xbox-konzolok számára nem megfelelő chipeket próbálja meg értékesíteni, a PC-s szegmensbe emelve át azokat.

Először egy rövid Twitter-bejegyzés kapcsán láthattuk, hogy az AMD 4700S Desktop Kit igencsak érdekes komponensekkel jelent meg, ezt nem sokkal később követte a kínai Tmall kínálatában felbukkant ajánlat. Hivatalosan egyelőre nem erősítették meg, de többen úgy vélik, hogy a cég azon egyedi chipeket mellékeli ezen asztali kitekben, amelyek valamilyen okból kifolyólag nem voltak alkalmasak az új Xbox-konzolokban való használatra, mivel nagy valószínűséggel hibás (esetleg gyárilag letiltott) iGPU-val érkeznek. Több jellemző is nagyon hasonlít a konzolokban alkalmazott változat részleteire, az órajel picit magasabb (ez 4 GHz-en tetőzik), ami viszont a grafikus vezérlő hiányával is magyarázható - a GDDR6-memória ugyanúgy 16 GB, a nyolcmagos Zen 2 chip pedig 12 MB L3-gyorsítótárra támaszkodik.

Rögtön meg is születtek az első összehasonlítások, eszerint a mini-ITX egység chipje picit a Ryzen 7 4750G mögött helyezkedik el a teljesítmény terén, egyes feladatokban pedig megelőzi az Intel Core i7-9700 típust. Azt még nem tudjuk, hogy a cég OEM-gyártóknak vagy végfelhasználóknak szánja-e a desktop kitet, egy finn oldalon viszont már 264 eurós árat láthatunk, az új szerepkörnek megfelelően átalakított alaplappal, amely egy PCIe 3.0 X16-csatlakozóval egészült ki, nem beszélve a többi, a PC-s használathoz szintén szükséges komponensről. Az AMD valószínűleg az Intel példáját követi a lépéssel, a rivális ugyanis az F-sorozat részeként igyekszik megszabadulni azon chipjeitől, amelyeknél az integrált grafikus vezérlő nem elérhető.

A cég egyébként rekord bevételt jelentett az első negyedévre vonatkozóan, a teljes összeget csaknem megduplázták az egy évvel korábbi adathoz képest. Mind az asztali, mind pedig a noteszgépes szegmensben jól szerepeltek, elmondásuk szerint ismét sikerült növelniük piaci részesedésüket, a Radeon 6000-sorozat értékesítéseit az elmúlt negyedévhez képest is megkétszerezték, míg a nagyvállalati területen 286 százalékos növekedést mértek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!