Gyurkity Péter

Jönnek a Ryzen 5000G APU-k

Kiszivárgott az első három példány, hamarosan jöhet a hivatalos bemutató.

Az AMD új fejlesztései kapcsán legutóbb, még január közepén, arról számoltunk be, hogy bemutatkoztak a laptopokba szánt példányok, amelyek az első asztali változatokat követték a sorban. Most jönnek az újabb asztali típusok, amelyek már integrált grafikus vezérlővel egészülnek ki.

Külsős forrás szivárogtatta ki az első három típust, amelyek az elkövetkező hetekben jelenhetnek meg a piacon. Az anyagból kiderül, hogy nagyjából mire számíthatunk, annak ellenére, hogy az integrált GPU-k kapcsán még nem látunk konkrét részleteket. Ez utóbbiak nagy valószínűséggel ezúttal is 8 magnál tetőznek majd, ahogy azt a laptopos típusoknál is láttuk, ennél azonban talán fontosabb, hogy a Ryzen 5000G-sorozat tagjai milyen órajeleken, hány maggal, valamint mekkora gyorsítótárral futnak majd be. A pontos megnevezés mellett ezen részleteket látjuk a listában, azzal a kiegészítéssel, hogy a TDP várhatóan 65 wattnál tetőzik majd, ez ugyanis a korábbi generációk esetében is így volt.

A legerősebb példány a Ryzen 7 5700G lesz, amely 8 maggal, illetve 16 szállal jelenik meg. Ennek alapórajele 3,8 GHz lenne, ez viszont egészen 4,6 GHz-ig húzható, miközben a gyorsítótár teljes mérete 20 MB, amely egészen pontosan 4 MB L2- és 16 MB L3-gyorsítótárat jelent. A Ryzen 5 5600G ezzel szemben 6 magot, 12 szálat, 3,9 és 4,4 GHz-es órajeleket, illetve 19 (3+16) MB gyorsítótárat kínál, míg az ennél is szerényebb kialakítással befutó Ryzen 3 5300G 4 magot, ennek megfelelően 8 szálat, 4 és 4,2 GHz-es órajeleket, valamint összesen 10 (2+8) MB gyorsítótárat tesz elérhetővé a vásárlóknak. Ahogy említettük, a beépített Vega-magok számát még nem ismerjük, ez csak később derül majd ki.

A várható hivatalos megjelenési dátumok és az árak szintén nem ismertek, így még némi türelem ajánlott az érdeklődőknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tntmaxy #11
    AMD-t ismerve, ha igaz is a hír, akkor is legkorábban 2022 vége 23 eleje körül lesz ezekből termék.
  • int #10
    Április 1. :)
  • MuldR #9
    Az új 11 gen i7-es turbózva. GamersNexus csinált pár mérést.
  • Gabbbbbbbbbbbb #8
    Milyen konzumer processzor eszik 290W-ot? Mi a csucs PC? Csucs gamer PC, vagy amin a Shrek8-at renderelik?
  • Liquido #7
    Sok időt fordítottál rá míg ezt leírtad feleslegesen. Előbb olvasni kéne, és akkor rájöhettél volna hogy ez a cikk nem a mobil hanem az asztali APU-król szól, és nem kellett volna erőlködnöd azzal hogy okosat próbáltál írni.
  • t_robert #6
    a fizika azért korlátokat jelent. egy notebook teljesítménye valahol meg kell állni a 35-45 watt környékén. amibe bele kell férni a grafikának, a CPU-nak magának, minnél több maggal szállal és órajellel. közben az asztali gépek CPU i gyakran felmennek akár 280-290 watt fogyasztásra is miközben a csúcs grafikai kártyák meg akár a 400 wattot vagy többet is megesznek. lassan már 1 kw-os tápot kell berakni egy csúcs PC-be. na ezzel kéne versenyezni egy 35-45 watt körüli fogyasztással egy notebooknak. ráadásul ezt a közel 700 watt teljesítményt le is kell hűteni amihez széles szellős gépházak kellenek 4567 ventivel és a niagarát meghaladó mennyiségű vízhűtéssel. :) na kicsit nehézkes volna ugyanezt megoldani egy 1,5 centi vastag házban. Ja mivel a menő notebook ugye olyan vékony lassan, mint egy papírlap. Szóval egy notebook elvárásai igencsak szembe mennek a fizikával sok helyen. Csodák egy notebook esetében se léteznek. Egy notebook mindig is hátrányban lesz a felhasználható energia és hűtés szempontjából az asztali gépekkel szemben. Mindig is lesz legalább 6-7 évnyi hátránya az adott kor asztali gépeivel szemben teljesítményben. A mai TOP PC-k teljesítményét jó ha majd valamikor 2027-28 körül fogja hozni egy akkori notebook vagy bármi, ami akkor egy mai notebooknak megfelelő eszköz lesz.
  • hunbalee #5
    4K hoz brutál vga kell. De azért írtam, hogy felőlem lehet a proci gyengébb de az igp legyen erős ha behal a csúcs vga akkor se álljon meg az élet. És azért 1050el már el lehet prüntyögni sokkal jobban mint a mostaniakkal
  • hunbalee #3
    Akinek nincs VGA-ja vészmegoldásnak kiváló. Mennek a játékok úgy ahogy nem kell "kölcsön" VGA-t szerezni stb.

    Sajnos nem merik elengedni a vga erőt.. remélem a ddr5-el ez majd kicsit változik és végre mernek nagyobb kraftot adni a VGA-nak.. Felőle lehet a proci gyengébb is mivel ha az ember 4K-ra vált oda kevésbé kell majd a proci és akkor az igp erőt is el lehet engedni.. Számomra egy 1050-es nvidia szint igp-be unit elég lenne
  • hunbalee #1
    Gondolom ebben is csak a korábbi hurka igp lesz pedig vennék végre egy procit amibe értelmes vga is van..