Gyurkity Péter

Bemutatkoztak a laptopokba szánt Ryzen 5000-chipek

Az AMD is bejelentette új megoldásait, amelyeknél a nagyobb teljesítményt emelik ki.

A CES 21 alatt az Intel mellett az AMD is ismertette a nagyközönséggel friss termékeit, azok főbb jellemzőit, bár ezt ők is csak virtuális formában tették meg, hiszen a pandémia miatt mindenki igyekezett elkerülni a nagyobb összejöveteleket. Néhány friss asztali chip mellett végre bemutatkozott a noteszgépekbe szánt sorozat is, így már összeállt a kép.

A cég részéről először azt említették meg, hogy az RDNA 2 grafikus vezérlőkre épülő laptopok az első félévben jelennek meg a piacon, mégpedig a mainstream típusokkal (vélhetően a Radeon RX 6700 kártyákkal) együtt. Az asztali vonalon a 65 wattos jellemző fogyasztással érkező Ryzen 9 5900 és Ryzen 7 5800 mutatkozott be, míg a noteszgépek terén hivatalosan is lerántották a leplet a Ryzen 5000-családról, így ezek főbb jellemzőit is megismerhetjük. A Zen 3 architektúrára épülő chipeket ismét a H- és az U-sorozatra osztják szét, előbbi a nagy teljesítményt, utóbbi ehelyett az ultravékony jelleget és a hosszabb üzemidőt emeli ki. Összesen 13 eltérő példányt mutattak be, bár ezek közül 3 még a korábbi, Zen 2 architektúrára épül, a másik 10 viszont minden tekintetben új változat.

Mindegyik új jövevény a 7 nanométeres gyártástechnológiára épül, legfeljebb 8 maggal, némileg nagyobb órajeleken. A H-sorozatban 6 és 8 maggal jönnek az új típusok, akár 4,8 GHz-es órajellel, 45 és 35 watt körüli jellemző fogyasztással, bár a legerősebb példány alaposan túlhúzható, ami nyilván a fogyasztást is megnöveli majd. Az integrált grafikus vezérlőknél maradnak a Vega-családnál, ezen a téren az előző generációhoz képest a megnövelt frekvencia érdemel említést, bár a gyorsabb és optimalizált CPU szintén segít majd. Minden téren jelentős növekedést ígérnek a puszta erő terén, az Intel 10. generációját mindenképpen lenyomják, bár a szintén most bemutatott 11. generáció némileg árnyalja majd ezt a képet.

Az AMD már több mint 150 eltérő dizájnra számít a partnerek révén, ezek a konfigurációk néhány hónapon belül megjelennek majd a piacon, míg az adatközpontok terén a 3. generációs EPYC hoz magával jelentős előrelépést, még ebben a negyedévben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tntmaxy #1
    Liza néni bemutatta az új mobil lapkát, szó szerint, mind az egyet. :-)