Gyurkity Péter

AMD: őszig maradhat a készlethiány

A cég szép eredményeket mutatott fel, ám a hiány még számos hónapig velünk marad.

Az Intel és az AMD harcával, valamint az utóbbi hónapokban előállt készlethiánnyal kapcsolatban folyamatosan beszámoltunk a fejleményekről, a helyzet jelenleg sem túl rózsás, hiszen a vásárlók jó része továbbra is kénytelen várni a beszerzésekkel. Az AMD most bejelentette friss eredményeit, ezek szép számokat mutatnak, viszont a hiány nem fog enyhülni.

Az önmagában nem túl meglepő, hogy a cég jól szerepel, hiszen az asztali és noteszgépes chipek, valamint a grafikus vezérlők piacán az elmúlt években folyamatosan csipegettek a legnagyobb riválisok részesedéséből. Most azonban rekordot döntöttek, a jó szereplést ugyanis a pandémia még jobban megdobta, itt egyenesen hiány állt elő egyes komponensekből, ami minden területet érintett, hiszen az az olcsóbb és drága PC-k mellett a konzolokból sem tudtak annyit eladni, mint ami lehetséges lett volna. Az új Ryzen 5000-család a megjelenés első heteiben ráadásul kétszer gyorsabban fogyott, mint a korábbi generációk, ez pedig azt jelenti, hogy a hiány minimum az év feléig kitart majd, különösen a konzolok, valamint az olcsóbb PC-k területén, ahol a legjobban tapasztalhatók a negatív következmények és a rendkívül erős kereslet.

Az év utolsó negyedében a cég 3,24 milliárd dolláros bevételre tett szert, a nettó profit ebből 1,78 milliárd dollár volt, ami hatalmas, csaknem 1000 százalékos ugrást jelent, bár ebben órási szerepet játszott az 1,3 milliárdos adókedvezmény. Érdekes módon a raktárkészletek is növekedtek, annak ellenére, hogy minden komponensen gyorsan túladnak, ez valószínűleg az utolsó hetekben leadott nagyobb megrendelések eredménye volt. A végfelhasználóknak szánt asztali és noteszgépes chipek 50 százalékkal nagyobb bevételt hoztak, a GPU-k terén a Radeon 6000 az 549 dollárnál drágább példányok esetében az eddigi legjobb forgalmat generálta, a profi (adatközpontos és vállalati) szegmensben pedig majdnem 200 százalékkal ugrott meg a bevétel. A konzoloknál erős első félévre számítanak, ami a hagyományosan gyengébb első negyedévet is felturbózhatja.

Ami a teljes évet illeti, a bevétel 45, a profit pedig 630 százalékkal volt nagyobb, ez utóbbiban nyilván az említett adókedvezmény játszott komoly szerepet. Idén a bevétel újabb 37 százalékkal nőhet, legalábbis most erre számítanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zombee #17
    Hasraütésszerűen fellapozva az Aqua webshopot, azt hiszem, igazad van. Csak 58 Cooler Master házat láttam, ráadásul vannak, amik egymás különböző variánsai csak. Thermaltake-ből még rosszabb a helyzet, csak 53 találat.
  • DrSoong #16
    Nem hiszem, hogy a Coller MAster különleges igény lenne.
  • Gabbbbbbbbbbbb #15
    Nagyon kulonleges igenyeid lehetnek..
  • DrSoong #14
    Nem csak a VGA Szegmensnél van gáz. Izraelből kellett hűtőventilátort rendelnem ebayen, mert idehaza nincs egy darab sem még kétszeres áron sem. Gépházat Németországból vettem, mert dettó ugyan az.
  • Cefet #13
    Hát ki?
  • hunbalee #12
    Hát nem is az irodákba mennek a 3060ti-3070-3080-6800-ak....

    Utoljára szerkesztette: hunbalee, 2021.01.29. 18:18:11
  • SanMaster #9
    Én áldom az okos eszem, hogy tavaly augusztusban, a legnagyobb uborkaszezonban fejlesztettem a gépem: Ryzen 3700X és egy Radeon RX 5700XT. Több ismerősöm szerint is jól elbaxtam, hogy nem tudtam várni, az új CPUk meg GPUk-ra. Hát ki nevet a végén! Most dupla áron tudnám elpasszolni mindkettőt :D ... persze nem fogom, mert nem tudnék helyette venni semmit...
  • monk00 #8
    Sajnos, akkor maradnak a 180 helyett, a 300 ezres ps5 konzolok. Nem semmi...
    Utoljára szerkesztette: monk00, 2021.01.29. 02:47:20
  • Sir Cryalot #7
    Jön a streaming , nem lesz máshogy open world, meg konzol ssd-n se férne el úgyhogy aki figyelt olvashatta Sweeney-től hogy az Ue5 háttértöltögetni fog .
  • Sir Cryalot #6
    "Az év utolsó negyedében a cég 3,24 milliárd dolláros bevételre tett szert, a nettó profit ebből 1,78 milliárd dollár volt,"

    a facebook évente éget el 3 milliardot VR címszó alatt :D úgyhogy még rendes vr display sincs :D mondjuk nem mintha monitor lenne :D