Gyurkity Péter

Minden telefon adatokat küld rólunk

A két nagy platform között csak a továbbított adatok mennyiségét illetően van különbség.

Az állandóan az internetre csatlakozó, személyes online jelenlétünket biztosító hordozható megoldások kapcsán gyakorlatilag mindenki tudja, hogy azok folyamatosan adatokat küldenek a gyártók és a szoftvercégek felé, különféle indokokkal. Most egy friss tanulmányban igazolják a folyamat részleteit, kiemelve annak univerzális jellegét.

A Trinity College Dublin egyik professzora állította össze a részletes anyagot, amelyből kiderül, hogy mindez a készenléti állapotban lévő, aktuálisan éppen nem használt okostelefonokra is igaz, bár a két nagy platform között azért van némi különbség. Dacára ugyanis annak, hogy mind az Android, mind pedig az iOS operációs rendszert alkalmazó telefonok minden 4,5 percben továbbítanak adatokat, a 12 órás készenléti periódus alatt előbbi esetében ez durván 1 MB, míg utóbbinál mindössze 52 KB volt, legalábbis a részletes vizsgálat idején. A készülékek olyan információkat továbbítottak a két nagy cégnek, mint a WiFi MAC-cím, az IMEI, a telefonszám, valamint az új SIM-kártyák behelyezése.

A fenti, mintegy 20-szoros különbség ellenére nincs nagy eltérés a Google és az Apple praktikája között, hiába hirdeti tehát magát utóbbi cég „pro privacy” vállalatként, bizonyos esetekben még agresszívabban gyűjtik az adatokat, amire jó példa, hogy a vezetéknélküli hálózatra való csatlakozás esetén a közelben lévő egyéb készülékek WiFi MAC-címét is listázzák, hogy azután azokat elküldjék közvetlenül Cupertinóba. A tanulmány készítői elismerik, hogy aktív használat esetén szükség van erre az adatgyűjtési mechanizmusra, viszont azt nehezen látják be, hogy ugyanezen folyamat a készenléti állapotban, valamint a hagyományos telefonálás közben sem áll le, különös tekintettel arra a tényre, hogy az adatgyűjtés alól egyik esetben sem jelentkezhetünk ki.

A Google a maga részéről gyorsan reagált a jelentésre, szerintük a fent ismertetett 20-szoros különbség nem létezik, viszont maga az eljárás teljesen normális, ez ugyanis a modern autók esetében is ugyanígy zajlik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #17
    Igen, főleg, ha ahhoz, amit csinálni akarsz, kell internet. :D

    (Mondjuk manapság az ember okostelefonon nem WLANról szedi a netet, hanem mobilhálózatról, de a lényegen nem változtat, azt is ki lehet kapcsolni.)
  • morguldae #16
    Az is hülye aki bekapcsolt wifi-vel használja a telefonját! Sose legyen bekapcsolva hagyva!
  • mizar1 #15
    Nem a kárunkra, hanem a hasznunkra küldi az adatokat. Miért kellene kikapcsolni?
  • Tntmaxy #14
    +1
  • Tetsuo #13
    "Lényeg, hogy így működik a technológia." Igen, ezért sem jó önmagában (és általában) a technológia, a technokrata hozzáállás.
    A világ "fejlődése" rossz irányba halad, amit a technó csak felgyorsít.
  • ENVE #12
    És most amiatt fogják egyesek Orwellt emlegetni, mert elküldi a telefon az IMEI számom? Huha, nagyon kemény dolgok ezek...
  • Liquido #11
    Nyilván, a drága almás cég csak a Mikulásnak gyűjti az adatokat hogy mindenki a megfelelő ajándékot kapja meg..... Viccesen naív vagy.
  • wraithLord #10
    De van, aki nem telefonnak használja az okostelefont. Csak a neve telefon, a telefonálás a legkevesebb, amit lehet vele csinálni. Internet nélkül pedig ugyanúgy egy darab kő, ahogy egy laptop vagy egy asztali gép. (Jó, persze túlzás, mert 20 évvel ezelőtt jól megvoltunk net nélkül, de azért sok funkciót veszít, az okostelefon a legtöbbet). A custom OS talán jobb megoldás.
  • duke #9
    Ki kell kapcsolni az internet elerest es annyi. Nem kell a wifinek allandoan mennie, csak amikor kell. Google playre sincs szukseg, mert minden programot lelehet tolteni es siman usb-n atmasolva instalalni.
  • Gabbbbbbbbbbbb #8
    Google Play Services-tol nem lehet megvonni ezeket a jogosultsagokat, illetve korulmenyesen lehet, csak akkor nem fog mukodni a Playstore.