Berta Sándor

Bíróság elé kerül az Android adatgyűjtése

Egyre több felhasználónak nem tetszik világszerte, hogy a különböző IT-gyártók és szoftverfejlesztők feljegyzik az adataikat, majd kereskednek velük.

Michiganben két androidos okostelefon-vásárló unta meg a Google adatgyűjtéseit. Mint arról beszámoltunk, az Apple után a keresőcég is a bírálatok kereszttüzébe került, amikor kiderült, hogy a készülékei, illetve az azokon használt operációs rendszerek gyűjtik a felhasználói információkat. A Bloomberg gazdasági hírügynökség arról írt, hogy két amerikai felhasználó nem várta meg a Google magyarázkodását, hanem azonnal bírósághoz fordult és azzal vádolta meg a vállalatot, hogy megsértette a magánéletük védelméhez fűződő jogukat azáltal, hogy a vezetésével kifejlesztett szoftverek feljegyezték a pillanatnyi tartózkodási helyüket.

A két nő 50 millió dolláros (!) kártérítést követel és azt, hogy a cég hagyjon fel a szerintük jogsértő gyakorlattal. Kiemelik, hogy nem járultak hozzá sem az adataik összegyűjtéséhez, sem pedig a tárolásához. Mind a ketten egyébként HTC Inspire 4G okostelefont használnak, amelyen Android operációs rendszer fut.

A Google közvetlenül nem reagált a felvetésekre, Chris Gaither, az egyik szóvivő azonban azt nyilatkozta, hogy tájékoztatják az adatgyűjtés részleteiről és adattárolásról az embereket, egyúttal elmondják azt is, hogy milyen ellenőrzési lehetőségeik vannak. A szóvivő felhívta arra a figyelmet, hogy minden a rendszerükbe továbbított információt felismerhetetlenné tesznek, így nem lehet visszakövetni, hogy melyik személy éppen hol tartózkodott. A magyarázat ellenére azonban a témával már az Egyesült Államok Kongresszusa is foglalkozik, amely május 10-re bizottsági meghallgatásra hívta az Apple és a Google illetékeseit.

Mint ismeretes, a The Wall Street Journal április közepén számolt be arról, hogy nem csupán adatokat gyűjtenek és rögzítenek gazdájuk mozgásáról az iPhone-ok, illetve az Android szoftvert használó okostelefonok, hanem jelentenek is róluk az Apple-nek és a Google-nek. Az adatgyűjtés célja mindkét cég esetén az, hogy adatbázist építsenek a mobilozók helyzetéhez igazodó hirdetések értékesítéséhez. Samy Kamker biztonsági szakértő szerint a HTC androidos telefonjai néhány másodpercenként rögzítik helyzetüket, és óránként néhány alkalommal elküldik ezt a Google-nek. A jelentésekhez csatolják a közelben lévő WiFi-hálózatokat azonosító adatokat, illetve a jelentést küldő telefon egyedi azonosítóját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • farrvince #27
    Menne csődbe,záratnák be az egéssz google-t!!
  • bigjoe #26
    Egyetértek..
  • MsUser #25
    Nem kap érte semmit a két nagy gyűjtögető "Alma és Gugli Android" mert egyességet kötnek a kongresszussal, hogy ők is kihasználhassák ezt a jó kis helymeghatározó adathalmazt amit egyébként persze nem lehet tudni kinek a telefonja éppen hol jár.
    És a kormányzati nyomozók sem tudják majd mire használni ezt a nagyon letitkosított adathalmazt
  • Cat #24
    "Most az fáj nektek, hogy a google ingyen alsónagdrágot osztogat, aztán feljegyzi a világ összes seggszagát, hogy aztán szaghoz illő dezodorreklámot nyomjon?"

    1. Azért, mert NEM KÉRT RÁ ENGEDÉLYT, hogy információkat gyűjthessen rólam.
    2. Azért, mert nem adják meg a jogot rá, hogy törölhessem amit rólam nyilvántartanak. Ezt a StreetView példája tökéletesen megmutatta, rakat bírósági eljárással lehetett csak ezt kiharcolni.
    3. Azért, mert minden adatot el lehet lopni, illetve remélem nem kell példákat sorolnom hogy kik nem vigyáztak rá eléggé, és mások már vissza is élhetnek vele.
    4. Azért, mert lehet, hogy most csak erre használják, de néhány év múlva már nem biztos.
    5. Azért, mert nem a magyar, vagy európai, hanem a jóval szabadabb (vagy inkább nem létező) amerikai adatvédelmi törvények vonatkoznak rájuk.
  • willcox #23
    Lehet használni, de ésszel.
  • intrex #22
    Igen, természetesen.
  • willcox #21
    Akinek nincs magánélete, azt sehogy. Neked valószínűleg nincs, azért nem érted.
  • willcox #20
    Te nagyon nem lehetsz képben. Vagy egészen egyszerűen csak megkajálod az ócska dumát.
  • willcox #19
    A gugli nem csak az androiddal gyűjt adatokat, hanem a chrome böngészővel, és a webes oldalakon elhelyezett scriptjei segítségével is.
  • intrex #18
    Most az fáj nektek, hogy a google ingyen alsónagdrágot osztogat, aztán feljegyzi a világ összes seggszagát, hogy aztán szaghoz illő dezodorreklámot nyomjon?
    Kábé ennyire érdekli a googlét Felháborodott Sanyika és Kikéremmagamnak Pistike meg Józsika, Magyarországról, a Szellő István térről.