Berta Sándor

Két évig tárolnának minden SMS-t az amerikai hatóságok

Az Amerikai Egyesült Államokban az állami és a helyi hatóságok egyaránt azt követelik, hogy a mobil szolgáltatók őrizzék meg hosszabb ideig a rövid szöveges üzeneteket, mondván: az SMS-k később hozzájárulhatnak a bűncselekmények felderítéséhez.

A bűnüldöző hatóságok elképzelései alapján az SMS-k esetében kötelezővé kellene tenni a távközlési adattárolást, a címzettek és a feladók összes forgalmi adatait, valamint a rövid szöveges üzenetek tartalmát is legalább 2 évre el kellene tárolni. Mindenesetre Óriási adatmennyiségről lenne szó, a Forrester Research szerint csak tavaly az USA-ban két billió (!) SMS-t küldtek el, ez napi 6 milliárd üzenetet jelent.

A Cnet tudósítása szerint a bűnüldöző hatóságok egy csoportja már be is nyújtotta a beadványát a Szenátushoz. A kérést azzal indokolták, hogy egy ilyen törvényi szabályozás hiánya akadályozhatja a hivatalokat kötelezettségeik teljesítésében. Az elképzelés lényege, hogy módosítani kell az 1986-os adatvédelmi törvényt. Az érvek között van, hogy az elmúlt években egyre népszerűbbek lettek az SMS-k, így azokat már a bűnözők is előszeretettel használják. Ezek az üzenetek bizonyítékként szolgálhatnak a fegyveres rablások, a kokainkereskedelem és az átutalási csalások felderítéséhez.

A többek között New York, Los Angeles, Miami és Chicago rendőrségeit tömörítő Major Cities Chiefs Police Association egyik szóvivője azt mondta, hogy minden eltárolt SMS-t két évig meg kellene őrizni. Jelenleg bizonyos szolgáltatók, például a Verizon csak nagyon rövid ideig, alig 3-5 napig tárolják el a mobil üzenetek tartalmát, míg más társaságok, például a T-Mobile egyáltalán nem őrzik meg ezeket a tartalmakat. Az előterjesztéssel új front nyílt az amerikai vezetők és az adatvédelmi szervezetek közötti küzdelemben. Azt az utóbbiak is elismerik, hogy elengedhetetlen szükség van a távközlési törvény módosítására, kérdéses azonban, hogy milyen irányba. Szintén kérdéses, hogy a szolgáltatók mit szólnának az új adattárolási kötelezettséghez, amelynek megvalósítása kétségkívül komoly terheket róna rájuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #4
    Nézzünk egyszerű adatokat (kicsit túl is becsülve...) Legyen egy magyar szolgáltatónál mondjuk 4millió előfizető. Ezek mindegyike küldjön el naponta 20 SMS-t, ami ugye 160 karakter, plusz nyílván van benne feladási megkapási idő, cellainformációk, küldő és cimzett száma. Legyen ez kb. 300 byte. Előfizetőnként ez ugye kb. 6 kbyte. Összesen a napi SMS forgalom így kb. 24GB tömörítés nélkül. Tömörítve max. 2 DVD. Hát ennyit szerintem egy Voda ki tud fizetni...
    Egy ma átlagosnak mondható másfélterrás szalagra (ilyenre mentünk mi egy 400 fős cégnél) 2 hónap ráférne tömörítés nélkül. Szerintem tárolják azt...
  • kvp #3
    De torlik, mert nem lehet penzert eladni oket. Azaz nem torlik, csak felulirjak az uj adatokkal. Igy rengeteg penzt sporolnak meg azon, hogy minden adatot csak addig tarolnak amig muszaly. Altalaban az sms-eknel beallithato a max. megorzesi ido, ami altalaban 1 het szokott lenni. Ezt persze a legtobb szolgaltato nem tartja be, mert az sokba kerulne.

    Itthon sem a szolgaltatok, hanem az allam tarol, papiron 3 honapig, valojaban amig tonkre nem megy az archivalo media, mert ha mar egyszer kiment szalagra es 3 honapot rohadt egy taroloban, akkor torolni tobb penzbe kerul mint betolni egy ujat. A szolgaltatok elorelatoak, ok nem archivalnak. Sot ha egy nap tobb sms menne ki, mint amennyi a 7 napos atlag, akkor 1 napnal rovidebb ido alatt torlesre kerulnenek az sms-ek, mert kell a hely. Ez szokott lenni szilveszterkor is.
  • AgentKis #2
    Szerintem a legtöbb szolgáltató még nem törölt ki egyet sem közülük...
  • noland #1
    Az jó mert a szülinapi jókívánságokat, Boldog Karácsony üzeneteket, köv. évben újra el tudom küldeni az archívumból :)