17
  • wraithLord
    #17
    Igen, főleg, ha ahhoz, amit csinálni akarsz, kell internet. :D

    (Mondjuk manapság az ember okostelefonon nem WLANról szedi a netet, hanem mobilhálózatról, de a lényegen nem változtat, azt is ki lehet kapcsolni.)
  • morguldae
    #16
    Az is hülye aki bekapcsolt wifi-vel használja a telefonját! Sose legyen bekapcsolva hagyva!
  • mizar1
    #15
    Nem a kárunkra, hanem a hasznunkra küldi az adatokat. Miért kellene kikapcsolni?
  • Tntmaxy
    #14
    +1
  • Tetsuo
    #13
    "Lényeg, hogy így működik a technológia." Igen, ezért sem jó önmagában (és általában) a technológia, a technokrata hozzáállás.
    A világ "fejlődése" rossz irányba halad, amit a technó csak felgyorsít.
  • ENVE
    #12
    És most amiatt fogják egyesek Orwellt emlegetni, mert elküldi a telefon az IMEI számom? Huha, nagyon kemény dolgok ezek...
  • Liquido
    #11
    Nyilván, a drága almás cég csak a Mikulásnak gyűjti az adatokat hogy mindenki a megfelelő ajándékot kapja meg..... Viccesen naív vagy.
  • wraithLord
    #10
    De van, aki nem telefonnak használja az okostelefont. Csak a neve telefon, a telefonálás a legkevesebb, amit lehet vele csinálni. Internet nélkül pedig ugyanúgy egy darab kő, ahogy egy laptop vagy egy asztali gép. (Jó, persze túlzás, mert 20 évvel ezelőtt jól megvoltunk net nélkül, de azért sok funkciót veszít, az okostelefon a legtöbbet). A custom OS talán jobb megoldás.
  • duke
    #9
    Ki kell kapcsolni az internet elerest es annyi. Nem kell a wifinek allandoan mennie, csak amikor kell. Google playre sincs szukseg, mert minden programot lelehet tolteni es siman usb-n atmasolva instalalni.
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #8
    Google Play Services-tol nem lehet megvonni ezeket a jogosultsagokat, illetve korulmenyesen lehet, csak akkor nem fog mukodni a Playstore.
  • Bruce_Willis
    #7
    Még most is leszarják az emberek hogy adatot gyűjtenek róluk. Kb. 10 éve hajtom hogy a google és a facebook a legkártékonyabb adatgyűjtő.
    Az újságírók és "szakértők" még mindig csak droid-apple vitát szítanak vele, nem látják az egyértelmű különbségeket. A google átolvassa az emailjeidet, az sms-eket, a kereséseidet, a vásárlásaidat, profilt készít rólad még ha nem is regisztrálsz (ilyen a facebook is) vagy nem vagy droidos, majd mélyen kielemez téged, és még ráadásul kereskedik is az adataiddal.
    Az apple ilyet nem csinál. A szükséges adatokat összegyűjti anonim módon de nem kíváncsi rá hogy neked miért viszket a makkod.
  • kvp
    #5
    "Miért nem lehet választani, hogy nem akarok részt venni az adat megosztásban, de attol még minden funkcio muködjön amit a program tud."

    A modern android-okon lehet. Legfeljebb meghal a program amikor olyan api-t hiv amit nem engdtek meg neki. (de a jobbak kezelik es akkor az a funkcio nem megy)

    Egyebkent meg olyan programot nem rak fel az ember ami a szuksegtelen engedelyek nelkul nem megy. Engem az email kliens zaklat neha, hogy szeretne szinkronizalni a telefonos kontaktokat, de nem engedem meg neki. Meg a messenger-nek az sms vagy a telefonkonyv hozzaferest. Mert azok nelkul is megy, csak legfeljebb morcos az access denied-tol. Ha nem menne, akkor torles. Az uj android-ok mar egesz jok a fine grained access control-ban es ha picit belenyulunk a rendszerbe, akkor a google szolgaltatosok is korlatozhatoak. Amitol max. morcosak, de meg azok se alltak le. (neha-neha eldurranhat pl. a play services a nem vart tiltasoktol, de felall ujra es egyebkent meg megy)
  • repvez
    #4
    Most mondjam azt hogy meglepödtem ? ezt mindenféle tanulmány nélkül megmondtam volna , hogy küldenek adatokat a feljhasználóükról.
    És nem csak az od hanem minden app.
    Ezért nem értem a GDPR lényegét sem, hogy tudják végeni az adataimat, ha kötelezöen rámerőltetik , hogy fogadjak el olyan dolgokat amiknek nem tudok utánna nézni, és a vége csak az, hogy amikor leokézom , az engedélykérést, ezzel magukat a cégeket védem be magammal szemben, hogy ne legyen követelésem feléjük ha az adataim kikerülnek, mert beleegyeztem .

    ÉS azt sem értem, hoyga fejlesztöknek miért van szügség olyan adatokra amik nem lényegesek a program számára? DE a marketind meg a reklám és az adatbázis növelés miatt kell nekik. mindegy az, hogy mi a program.

    egy uzenet jelző led vezérlö programnak, minek kell GPS adat vagy a névjegyeimhez és a kamerához hozzáférnie?

    Miért nem lehet választani, hogy nem akarok részt venni az adat megosztásban, de attol még minden funkcio muködjön amit a program tud.

    főleg a fizetős programoknál legyen jogom meghatározni, hogy akarok e adatot magamrol vagy sem és offline akarom használni a programot.
  • wraithLord
    #3
    " Főleg ha azt nézzük, hogy ~5 másodpercenként megy pl. egy email, vagy bármelyik közösségi média / chat alkalmazás pull/push."

    Igen, itt most inkább a "3rd party" appokra gondoltam, nem az OS-re, tehát csak közvetve kapcsolódik a cikkhez.
  • MerlinW
    #2
    A telefonszám, IMEI, MAC Address küldéssel semmi gond, ezeket már a 20 évvel ezelőtti telefonok is küldték (IMEI küldés nélkül telefonálni sem tudsz, pl. az alapján szűrik a tiltott / szürke telefonokat, stb). Az az egyetlen request 4-5 percenként meg gyakorlatilag 0 hatással van az aksiidődre. Főleg ha azt nézzük, hogy ~5 másodpercenként megy pl. egy email, vagy bármelyik közösségi média / chat alkalmazás pull/push.
    - A helyzeteded meg küldés nélkül is meg tudja állapítani bárki, az adótornyok alapján.
    - A tárolt adataid, kontaktok stb. mennek fel a felhőbe.
    - A használt alkalmazásokról tud a cég hiszen tőlük vetted.
    - A felhasználói szokásokról, rendszer logokat elvileg csak akkor küldi, ha engedélyezed, de azok alapvetően nem ártanak neked, viszont segíti a fejlesztők munkáját.

    Lényeg, hogy így működik a technológia, küldeni kell bizonyos mennyiségű adatot hogy használható legyen az eszköz. A gáz akkor van ha 3rd party alkalmazások lopkodnak. Az Android / iOS ebben a tekintetben semmi rosszat (értsd: számodra káros) nem csinál, illetve semmivel sem többet, mind a desktop alkalmazásaik.
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2021.04.01. 14:55:06
  • wraithLord
    #1
    Mondjuk ez engem kevésbé az adatforgalom, és jobban az akksiidő miatt zavar.

    Meg persze ott van a privát szféra is, vagyis nincs, úgyhogy mindegy... :D