Gyurkity Péter

Európai szolgáltatók is követik fertőzött felhasználóikat

Több cég megállapodott az adatok folyamatos átadásáról, az aggályok ellenére.

Az elmúlt hetekben, a helyzet súlyosbodásával, egymással ellentétes követelések jelentek meg az európai és észak-amerikai színtéren, amelyek egyrészről a megfertőződött állampolgárok jobb követését, másrészt pedig az emberi jogok tiszteletben tartását tartották szem előtt. A jelek szerint jelen pillanatban előbbi tábor az erősebb, több európai szolgáltató ugyanis már beleegyezett a lokációs adatok átadásáról.

Hírügynökségi jelentés szerint a Vodafone, a Deutsche Telekom, az Orange, valamint 5 további európai mobilszolgáltató teszi lehetővé az európai bizottság számára az állandó hozzáférést a helyadatokhoz, legalábbis azon felhasználók esetében, akiket vagy regisztrált betegként, vagy karanténba rendelt személyként tartanak számon. Ettől azt remélik, hogy jobban, gyakorlatilag valós időben követni tudják a vírus terjedését, annak ütemét, valamint az általános helyzet alakulását, viszont a másik oldalon továbbra is jelen vannak az adatvédelemmel és emberi jogokkal kapcsolatos aggályok, hiszen az állandó követés szerintük egyben ezen jogok megszegését is jelenti.

A WHO a maga részéről kiemelte, hogy támogatja a jobb követésre irányuló kezdeményezéseket, ezzel egy időben azonban ők is azt szeretnék, ha a meglévő jogokat továbbra is tiszteletben tartanánk. Eddig többnyire Európán kívüli országok, így például Dél-Korea, Izrael, valamint néhány másik állam követte a példát, többnyire jóval kisebb tiltakozás mellett, amivel kapcsolatban leszögezhető, hogy a gyakorlat egyértelműen segít, viszont nagy kérdés, hogy mindezt meddig kell fenntartani (és mennyiben lesz példa az adatokkal való visszaélésre). Az európai illetékesek igyekeztek kihangsúlyozni, hogy névtelen adatokat vesznek át, amelyeket a járvány elmúlásával mindenképpen törölnek majd, ez viszont nyilván nem csillapítja a lépéssel kapcsolatos aggályokat.

Itthon a kijárási tilalom bejelentése a legújabb lépés, ez egyelőre 2 hétre szól és nem jelent teljes elzárást, hiszen a bevásárlás mellett az egészségügyi séta is megengedett, a megfelelő távolságtartással. Meglátjuk, szükség lesz-e további hasonló lépésekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • VolJin #6
  Ha valakit karanténra köteleznek, szerinted nem kérik el a számát?
  Így meg is oldható a családi csomagok dilemmája.
 • wraithLord #5
  Őszintén szólva csak optimista próbáltam lenni. :D
 • kvp #4
  A magyar allam is megkapja minden telefon cella adatait, csak soha nem volt ra eleg ember, hogy ezekkel kezdejenek is valalmit, meg birosagi hatarozat nelkul nem is nagyon szabad. Ellenben sima geofencing-re jok, bar ahhoz meg nagyon pontatlan, igazabol meg varosban is csak 1-2 km pontosan lehet behatarolni a lakasokat, mert ugyan akar 500 metert is lehet a pontossag, de epuleten belul gyakran a nappali masik cellahoz tartozik mint a konyha. (pl. nallam is) Feltetelezem, hogy dedikalt alkalmazas nelkul (mint amilyen a google-nek a location services), nem igazan lehet folyamatos pontos kovetest megvalositani, ami a kontakt kutatashoz kellene. Arra jo, hogy lassak az illeto nagyjabol a megadott korzetben tartozkodik-e es hogy mennyit mozog a lakohelye kozeleben. (tehat ha a haz alatti kisbolt elott iszik a haverjaival, az ugyanugy otthonulesnek latszik)

  Mondjuk az allamok fele anonimizalni nem nagyon lehet az adatokat, mert akkor ha karanten szegest talalnak, akkor nem tudjak kit kell bevinni, a szolgaltatonak meg latnia kell, hogy melyik szam kie, mert anelkul nem tud szamlazni. (meg a terror ellenes torveny miatt is) Ellenben ha egy csaladban mindenkinek az elofizetese a csalad egyik tagja neven van, akkor nehezebb a dolog, foleg ha nem laknak egy helyen. (pl. a nagyi es az unoka telefonjat is a papa vette) Raadasul az ellen sem ved, ha valaki az ejjeliszekrenyen hagyja a telefonjat amikor futni megy. (Kinaban ezert kell mindenkinek nevre szolo telefon, rajta az allami tracker app. es igazoltataskor felmutatni a qr kodot mint a bkv uj digitalis berletenel) Szoval a szolgaltatoi adat max. arra jo, hogy a karanten idejen autozni indulokat kiszurje, ha eleg hulyek, hogy mindezt naluk levo bekapcsolt telefonnal tegyek.
 • Csaba161 #3
  Hát ha a CIA-t vagy az orosz és kínai stb. titkosszolgálatokat nem tekinted élő személynek, akkor még igazad is lehet...
 • wraithLord #2
  "hiszen az állandó követés szerintük egyben ezen jogok megszegését is jelenti"

  Ezt úgy mondják, mintha most nem követne minden létező app, ami hozzáférést kap/ad magának a telefon hely- és helyzetmeghatározó (vagy erre is használható) szenzoraihoz, rendszereihez.
  Legfeljebb ezeket az adatokat csak automatizált online rendszerek használják fel, és általában nem követi figyelemmel, nem használja fel élő személy.
 • ugh #1
  Nekem egyre gyanusabb ez az egesz.