Franczy

Új OSETI teleszkóp

Az Egyesült Államokban most jelentettek be egy olyan újabb nagyteljesítményű teleszkópot, melynek elsődleges feladata az idegen civilizációk utáni kutatás lesz.



A San Jose-ban (California) jelenleg is folyó OSETI III konferencia keretein belül adtak először információkat az első, csak a földönkívüli intelligenciák felkutatásával foglalkozó új teleszkópról. Az új teleszkóppal folytatandó kutatások vezetője az All-Sky OSETI obszervatórium lesz, mely jelenleg még építés alatt áll a Boston-tól 40 kilométerre nyugatra található Harvard (Massachusetts) helységben. Az új létesítményben a közeljövőben meginduló kutatási munkálatok eddig még soha nem tapasztalt mélységben kívánnak majd a lehetséges földönkívüli élőlényekkel felkutatásával foglalkozni.

A várhatóan már 2002-re teljesen elkészülő új OSETI (Optical Search for Extraterrestrial Intelligence) teleszkóp a teljes északi égbolt pásztázására alkalmas lesz, és az előzetes tervek szerint az első kutatási időszakban kétszáz tiszta égboltos éjszakán keresztül fognak információkat gyűjteni az esetleges földönkívüli intelligenciákról.

A földönkívüli optikai jelek utáni kutatás egyébként nem újkeletű dolog, hiszen a Nobel- díjas Charles Townes már 1961-ben felvetette az ilyen kutatásokra vonatkozó ötleteit, azonban az eddigi hasonló jellegű kutatások csak az égbolt viszonylag kis részleteinek vizsgálatára voltak képesek.

Paul Horowitz, az All-Sky OSETI projekt vezetője és egyben a Harvard Egyetem egyik oktatója szerint szinte bizonyos, hogy a galaxisokban néhány száz fényévenként létezniük kell olyan különböző civilizációknak, melyek képesek olyan lézerfények kibocsátására, melyeket a földi teleszkópokkal észlelni és esetleg értelmezni is lehetne. Horowitz szerint a lézeres jelek útján történő kapcsolatfelvétel sokkal valószínűbb, mint a rádióhullámokon keresztüli kapcsolatfelvétel, hiszen a lézerfénynek sokkal nagyobb az információhordozó képessége, ezenkívül pedig nem is szóródik szét a térben.

Horowitz elmondta, hogy olyan lézerfény jelekre számítanak, melyeknek fényereje sokkal erősebb lehet akár a csillagok fényerejénél is, azonban ezek a jelek várhatóan nagyon rövid, körülbelül egymilliárdomod másodperces időhosszúságú szakaszokban érkeznek. Annak érdekében, hogy még az ilyen extrém tulajdonságokkal bíró jeleket is észlelni tudják, az új 72 collos teleszkópot ezer darab ultra-gyors detektorral látják el. A teleszkóp egyébként 350 ezer (105 millió Ft) dollárba fog kerülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • soldanus #12
    Hajlamos vagyok azt hinni, hogy nem alkalmas módszert választottunk az idegenekkel való információ cserére. Az elektromágneses hullámok, nem kell, hogy kizárólagosan alkalmasak legyenek erre.
    Hogy képszerű legyek, gondoljatok bele, hogy valamikor a 16. században kellene beszélni a villamosságról. Senkinek sem lenne fogalma, miről is beszélek. nem csak a számolástechnikáról, de még az egyszerű villamossági jelenségeket sem tudnánk értelmezni. A számunkra, akkor, még a távoli jövőben lenne. Mára, már ez a gyümölcs érettebb. Nem merem leírni, hogy már beérett. Van még hová fejlődni!
    Nemrég arról olvastam, hogy az emberiségre, még 150 korszakalkotó felfedezés vár. Még sejteni sem lehet, hogy milyen jellegűek lesznek. Ezek bármelyikének lehet a fejlettségének egy bizonyos pontján olyan eredménye, amelyik lehetővé teszi nemcsak kommunikációt az idegenekkel, hanem valós találkozót is jelenthet. Ami elvileg más alapokon álló, olyan másféle műszaki megoldásokkal, amelyek ezt, majd lehetővé teszik.
    Mielőtt valaki a rosszallását akarná kifejezni, gondoljon a "pistabácsira", akinek a 16. században, a Föld lapos volt, a villanyról megkérdezte volna, hogy ugyan mire való? Meg lehet enni, vagy inni?
    Pedig már akkor is minden kellék, nyersanyag itt volt a Földön.
    Az emberiségnek kell majd felnőni a feladathoz.
    Még alig 50 éve, arról írt a népszerűsítő tudományos, hog a Marson, csatornák vannak, ott évszaki változásokat figyeltek meg. Kommunikációként, nagyfelületű mezőgazdasági területeken, színes növényekből, mértani alakzatokat, matematikai kifejezéseket akartak kialakítani. Így bizonygatva a marslakóknak, hogy a Földön, értelmes lények élnek. Kimutatni így a jószándékú közeledést.
  • Bith #8
    Most nem azért, de tök olcsó a cucc. Télleg csak ennyi, nem elírás? Ennél sokkal többet költenek baromságokra.
  • Csacsis #3
    51-es körzet rulez :)