Skoal

Megállították a fényt!

Tudósok bejelentették, hogy olyan mértékben sikerült lelassítaniuk a fényt, hogy az megállt, egy ideig tárolták, majd útjára engedték. Normális körülmények között a fény a leggyorsabb dolog amit ismerünk, sebessége körülbelül 297000 kilométer másodpercenként. De amint keresztülhalad valamilyen anyagon, például üvegen, veszít sebességéből.

A kutatók ezen a vonalon továbbhaladva azt mondják, ténylegesen sikerült nekik egy fénysugarat megállítani, miután az egy speciálisan tervezett gázkamrába lépett. A kísérlet úgy lett bejelentve, mint az első lépés ami a gyorsabb számítógépekhez, és a teljesen biztonságos kommunikációhoz vezet.

A nagy jelentőségű áttörést két, egymástól független kutatócsoportnak sikerült elérnie. Az egyiket Dr. Lene Vestergaard Hau, a másikat Dr. Ronald Walsworth vezette, mindketten a Massachusetts-I Cambridge Egyetem kutatói.


Dr. Lene Hau
Két éve Dr. Haunak sikerült meglepnie a világot, amikor lelassította a fényt olyan 60 kph-ra, ekkor hűtött nátrium gázt használt. Utána tavaly arról számolt be, hogy 1.6 kph-ra , ami lassabb, mint ha sétálnánk. Átlátszó közegek, mint például a víz vagy üveg, képesek árnyalatnyit lassítani egy fénysugáron. Ezek mind a fénytörés jelenségén alapulnak, ami szintén alapja a lencsék és prizmák működési elvének is. A kutatók ezúttal mágnesesen csapdába ejtett nátrium gáz atomokat hűtöttek le.

Ez az anyag normálisan átlátszatlan. De ha egy úgynevezett kísérő lézerrel megvilágítjuk, átlátszó lesz, ezáltal egy másik lézersugár keresztül tud haladni rajta. Ezt az eljárást elektromágnesesen indukált áttetszőségnek nevezik.

Amikor a kísérőlézert kikapcsolták, a csodával határos módon ugyan, de az addig áthaladó lézer a gázfelhőben maradt, nyomban megállt. Ha visszakapcsolták a kísérőlézert, a megrekedt fénysugár sértetlenül, energiaveszteség nélkül haladt tovább, mintha csak várakozott volna eddig.

A legnagyobb jelentősége ennek a felfedezésnek, a még most csak kibontakozóban lévő quantum számítógépek és quantum kommunikáció terén lehet. A kutatást a Nature and Physical Review Letters című szaklap következő számában publikálják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gladiator #28
    kép nincs róla?
  • Walaki #27
    Gondolom, ez azért nem ugyanaz, mert fotoluminesszencia esetében a visszakapott fény frekvenciája és fázisa nem egyezik az eredetivel. Ha jól értem, a leírt kísérletnél viszont megegyezik.
  • Bakka #24
    Akkor mi van ha egy anyag fluoreszkal (foszforeszkal) Az nem allitja meg, nem tarolja magaban ? Akkor is sugaroz ha mar az eredeti fenyforras nem el !
  • Raven #22
    Gimis fizika anyag, a fény sebessége csak vákumban határsebesség, tehát nincs ellentmondásban a relativitás elmélettel.
  • ixyon #18
    1 hullámot nem lehet megállítani, csak lelassítani, vgay megszűntetni! ha megállítanák, és újraindítják, kioltja magát!

    semmiképp sem állhatott meg, csak iszonyatosan lelassult, annyira, hogy már nme észlelték a sebességét(biztos azért, mert nem tudják mérni, csak érzékelni, hjogy ottmarad)

    ezt skoal kicsit félreértelmezhette(fordította)
    ha valaki nem tudja miről ír, inkább fordítson szó szerint, vagy értelmezze amit leír, mert a cikk OK, csak a cím...
  • M@uL #5
    Szerintem ezt a találmányt azért hozták nyilvánosságra mert már annyival tudnak többet és jobbat amit nem mondanak meg, hogy ez már nem kell. Lehet, hogy kissé paranoiás vagyok, de ha világrengetően egyedülállóan tudnák létrehozni, biztos nem mondanák el...