Berta Sándor

Több adatot szeretnének kapni az IT-óriásoktól a tudósok

A Facebook, a Google és a többi IT-nagyvállalat hatalmas információmennyiségen ül, amelynek feldolgozása rendkívül hasznos lehet számos terület számára.

Az Amszterdami Egyetem eddig meg nem jelentetett tanulmányának szerzői azt írták, hogy a 2018. május 25. óta hatályos európai uniós általános adatvédelmi rendelet (GDPR) előírásai nem akadályozhatják a tudományos kutatást. A kutatók azt taglalták, hogy új szabályokat kell hozni azért, hogy az olyan technológiai konszernek, mint a Facebook, a Google vagy a Twitter kötelezve legyenek bizonyos adatok tudományos célokra való átadására vagy a közvéleménnyel való megosztására.

Az anyagot Jef Ausloos, Paddy Leerssen és Pim ten Thije, az Amszterdami Egyetem munkatársai készítették el az AlgorithmWatch nevű nem kormányzati szervezet kérésére. A szakemberek úgy vélik, hogy két rendszer lehet követendő példa: az egyik a Findata nevű finn megoldás, amely az egészségügyi statisztikákat teszi elérhetővé, míg a másik az Európai Unió károsanyag-nyilvántartása, amely a nagy ipari üzemeket kötelezi arra, hogy az interneten tegyék közzé a különböző károsanyag-kibocsátási adataikat.

Ehhez persze meg először meg kell állapodni, hogy milyen típusú adatokat kellene megosztani a tudósokkal és a nyilvánossággal, emellett létre kell hozni egy független intézetet, amely biztonságosan feldolgozza és az illetékes szakértőknek továbbítja a technológiai óriáscégek információit. Ez az intézmény biztosítaná azt is, hogy ne merülhessenek fel adatvédelmi aggályok. Az adatok továbbítására csak bizonyos méretűnél nagyobb társaságok lennének kötelezve és amelyek nem tartanák be a kötelezettségeiket, azokat megbüntetnék.

Mackenzie Nelson, az AlgorithmWatch munkatársa reméli, hogy az adatok megosztása hosszú távon jobb politikai döntésekhez is vezet majd. Az, hogy az érintett vállalatok önként kezdeményezéseket hívnak életre mindenképpen jó első lépésnek tekinthető. A baj az, hogy az érintett vállalkozások gyakran arra használják ezeket az önszabályozásokat, hogy akadályozzák az észszerű törvényi előírásokat.

A Facebook egyik szóvivője közölte, hogy támogatják a független kutatást és számos programjuk segíti különböző területeken a tudósokat. Példaként említette a koronavírus-járvány miatt kialakított együttműködést. Szeptember elejéig zajlik az Európai Bizottság Digitális Szolgáltatások Törvénnyel (DSA) kapcsolatos konzultációs eljárása. A szabályozás arra kötelezné az IT-óriásokat, hogy az átláthatóság jegyében bizonyos intézkedéseket tegyenek meg, küzdjenek az illegális tartalmak megosztása ellen és hozzájáruljanak a piaci hatalmuk korlátozásához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gombabácsi #3
    a privát adatok azok amiket ne adjanak ki...

    amúgy én törvényeket hoznék az államok helyében arra hogy ezek a gigacégek adják ki az adatokat a tudósoknak, kutatóknak...
  • peterx #2
    Eddig meg pont azért baszogatták őket, hogy ne adjanak ki adatokat... vagy csak a nagy testvérnek legyen szabad a bejárás.. értem.
    Utoljára szerkesztette: peterx, 2020.06.26. 22:07:51
  • mumoka 2012 #1
    na ez szép még 1 adathalász jó lenne ha ott is kitörne a háború.