Berta Sándor

9 milliárd dollárt ér a Palantir

Egyre kifizetődőbb az adatok gyűjtése és elemzése, legalábbis ezt bizonyítja a nagy adatmennyiségek kiértékelésével foglalkozó Palantir példája, aminek értékét a legfrissebb finanszírozási körben már 9 milliárd dollárra becsülték.

A cég friss bejelentése szerint 58 millió dollárt gyüjtöttek be a befektetőktől, de ezt akár 100 millió dollárra is kibővíthetik. Szeptemberben a cég 196,5 millió dolláros tőkeinjekciót kapott, és 2004-es alapítása óta összesen 650 millió dollárhoz jutott a befektetőktől. Ezen adatok alapján a céget szeptemberben még "csak" hat milliárd dollárra értékelték, ez azóta felével nőtt, 9 milliárd dollárra. Az úgynevezett Big Data szolgáltató ügyfelei között egyaránt megtalálható a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is, de a társaság az adatértékelési tudását és a szolgáltatásait többek között a bankoknak és a gyógyszeriparnak is felajánlja.

A magáncégekkel kötött üzletek a teljes bevétel (idén 450 millió dollár) 60 százalékát teszik ki, ezzel párhuzamosan viszont a cégnek komoly kiadásai is voltak, a munkatársak száma az egy évvel ezelőtti 700-ról 1200-ra emelkedett. A Palantir legnagyobb részvényese Peter Thiel, a PayPal társalapítója, kockázati befektető. A vállalat eredetileg a PayPal csalás elleni szoftverét akarta felhasználni terrorizmus elleni célokra és befektetési pénzt kapott az In-Q-Teltől, amelyet a CIA hozott létre és nonprofit kockázatitőke-társaság.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #4
    De, csak épp pszichopaták:

    -Scientific and technological “solutions” which poison the environment or degrade the social structure and man himself are of no benefit, no matter how brilliantly conceived or how great their superficial attraction.-
  • vision5 #3
    Mind energiaigény, mind pedig az adatok felhasználása miatt.
  • vision5 #2
    Nem jöttek rá még hogy a big data hosszabb távon az emberiség pusztulásához vezet.
  • vision5 #1
    Na az ilyen cégeket kéne eltörölni és meg van oldva az NSA probléma.