SG.hu

EU: a tagállamok kon­cent­rál­janak jobban a Big Datára!

Az Európai Bizottság felszólítja a nemzeti kormányokat, hogy ragadják meg a "big data" forradalomban rejlő páratlan lehetőségeket.

Az adatgyűjtés és -felhasználás gazdasági jelentősége egyre nő. Naponta átlagosan minden ember 6 megabájtnyi adatot termel, ráadásul az adatforgalom és -szolgáltatás volumene évente 40%-kal nő, hétszer gyorsabban, mint összességében az információs és kommunikációs piac. Különösen figyelemreméltó, hogy ennek a gigantikus mennyiségű adatnak köszönhetően jelentős előrelépést sikerült elérni több tudományos területen, pl. az agysérülések diagnosztizálása, a szélerőműparkok optimális helyszínének kiválasztása, a közlekedési torlódások megelőzése és a fejlődő országokban a terményhozamok előrejelzése terén.

A "big data" technológia és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások globális piacának értéke 2015-re el fogja érni a 16,9 milliárd USA-dollárt, és várhatóan több százezer ehhez kapcsolódó munkahely fog létesülni Európa-szerte. A döntéseiket az adatokból nyert ismereteik alapján meghozó vállalkozások 5‑6%-kal képesek növelni termelékenységüket. "Itt az ideje, hogy ráébredjünk a bennünket elárasztó adatfolyam pozitív oldalaira. Korántsem olyan félelmetes a big data, mint amilyennek hangzik, és a politikai döntéshozók sokat tehetnek azért, hogy maradéktalanul kiaknázhassuk az adatfolyamban rejlő előnyöket." - mondta Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke. Ennek útjában állnak azonban - a Bizottság által e témában indítandó nyilvános konzultációban megállapított - problémák.

Ilyen, hogy nincs határokon átívelő együttműködés, nincs meg a kellő infrastruktúra, és nem elegendők a finanszírozási lehetőségek. Nincs elég adatszakértő, illetve megfelelő készségekkel rendelkező egyéb szakember, továbbá széttagolt és bonyolult a jogi szabályozás. Ezek megoldására olyan társulást kívánnak létrehozni, amely finanszírozást nyújt a "Big Data" kiaknázására irányuló elképzelések megvalósításához olyan fontos területeken, mint a személyre szabott orvoslás és az élelmiszer-logisztika, és egy un. "nyíltadat-inkubátor" létrehozása, amely a rendelkezésre bocsátott adatok révén megkönnyíti a kis és középvállalkozások számára a felhőalapú számítástechnika nagyobb fokú kihasználását.

Új szabályokat kívánnak hozni a "dolgok internetére", a gép-gép kapcsolat elvén működő adatkommunikációra a gyűjtött adatok tulajdonjogát és az adatszolgáltatással kapcsolatos felelősséget illetően. Fel kívánják térképezni az adatszabványok terén lévő hiányosságokat, és új szuper-számítástechnikai központokat létesítenek a képzett adatszakértők számának növelése érdekében. Az ötödik generációs (5G) technológiába történő beruházás kibővítése (már elkülönítésre került 700 millió euró) megtörtént nemzetközi megállapodások, pl. az Európai Bizottság és Dél-Korea közötti júniusi megállapodás révén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)