Berta Sándor

Adatelemzéssel a jobb kutatásokért

Cégek és tudományos intézetek közösen létrehoztak egy új kutatási platformot, amely hasznosítaná a rendelkezésre álló adatmennyiséget.

A Smart Data Innovation Lab (SDIL) nevű kutatási platform célja a jelenleg hozzáférhető hatalmas adatmennyiség tanulmányozása és feldolgozása. Mindezt nagy teljesítményű infrastruktúra és az ipari folyamatokból származó információ segítségével tennék lehetővé. A projektben szerepet vállaló kutatóintézetek, vállalatok a szoros együttműködésüknek köszönhetően a legújabb eredményeket hatékonyabban oszthatnák meg egymással és ezáltal az európai cégek komoly piaci előnyt szerezhetnek más társaságokkal szemben. Az SDIL keretében az első programok az Ipar 4.0-ra, az energetikai változásokra, az okos városokra és a személyre szabott gyógyításra összpontosítanának.

"Társadalmunkban nagyon gyorsan bővülnek a digitális adatmennyiségek. Új eszközökre van szükség ahhoz, hogy ezeket menedzseljük és tudományos forrásként hasznosíthassuk" - mondta Johanna Wanka professzor, a német oktatási és kutatási miniszter. Szerinte így a Smart Data Innovation Lab és az ott a kutatás számára elérhetővé tett adatok optimális kiegészítést jelenthetnek, s előrevihetik a kutatásokat. Az ipari eljárások információit biztonságosan tárolják az SDIL platformján. Ezek elemzése, a hibák felfedezése szoros együttműködés keretében történik, ez teszi lehetővé a gyorsabb tudás- és technológiai transzfert. A kifejlesztett megoldások, eszközök minden partner számára elérhetőek lesznek.

Az SDIL alapító partnerei közé tartozik a Bayer, a Bosch, a Microsoft, az SAP, a Siemens, a Fraunhofer Társaság, a Karslruhei Technológiai Intézet (KIT), a Jülichi Kutatóközpont és a Német Mesterséges Intelligencia Kutató Központ (DFKI). A támogatók között van az Infineon, a Trumpf, a Volkswagen, a BITKOM szakmai szervezet és a Német Informatikai Társaság. A szervezet kiemelt figyelmet fordít a kisvállalkozások támogatására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!