Franczy

Megjelent a 850 MHz-es AMD Duron

[ZDNET] Az Advanced Micro Devices (AMD) számára kellemes reklámnak számított, amikor a Home Shopping Network televíziós csatorna az elmúlt hétvégén több olyan, a Las Vegas-i Consumer Electronics Show keretében bemutatott számítógépről is beszámolt, melyekben már az AMD legújabb és egyben leggyorsabb, 850 MHz-es frekvencián üzemelő Duron processzora üzemelt. A legtöbb szakértőnek az a véleménye, hogy az új Duron teljesítményben könnyedén túlszárnyalja majd a mostani leggyorsabb, 800 MHz-es Intel Celeron-t.

A rendkívül kedvező árú új Duron processzort egyébként hivatalosan most hétfőn mutatták be, azonban az említett "shopping TV" nézőitől már szombat óta elfogadták a megrendeléseket. A televíziós csatorna még élő közvetítést is adott a Las Vegas-i kiállításról, tehát Amerikában igazán nagy hírverést kapott az eddigi legizmosabb Duron chip. Szakértők szerint a Celeronokhoz képest magasabb órajelnek és rendszerbusz frekvenciának köszönhetően az új Duron könnyedén megelőzi az Intel hasonló kategóriájú Celeron processzorát.

Az AMD számára a chip-ek teljesítménye azonban csak egy tényezőnek számít, hiszen nagyon fontos lenne, hogy a darabonként árult processzorok mellett világszerte sok Duron-os konfigurációt is sikerüljön eladniuk. A Sunnyvale-i székhelyű AMD cég még 2000 júniusában jelentette be a Duron termékcsaládot, azonban az első, erre a chip-re épülő konfigurációk csak november folyamán hagyták el a gyárakat. A késedelem egyébként főleg az integrált chipset-ek hiányának tudható be.


" Az új 850 MHz-es AMD Duron processzor egy kiváló ár/teljesítmény chip. Szerintem a legtöbb felhasználónak nincs is ennél nagyobb teljesítményű processzorokra szüksége. " - nyilatkozta Mike Feibus, a Mercury Research cég szakértője.

Az új 850 MHz-es AMD Duron chip-ek ezres tételben 149 dollárba (~45e Ft) kerülnek, míg a 800-850 MHz-es Duron-ra épülő konfigurációk 899 és 999 dollár (~270-300e Ft) közötti áron kaphatóak. Az AMD szerint az új Duron körülbelül 5-7 százalékkal nyújt nagyobb teljesítményt elődjénél, a 800 MHz-es Duron-nál, melynek árát 170 dollárról (~51e Ft) 112 dollárra (~34e Ft) csökkentették, a 750 MHz-es változat ára pedig 112 dollárról (~34e Ft) 88 dollárra (~26e Ft) csökkent. A 850 MHz-es Duron megjelenésével egyidőben a 850 MHz-es Athlon (TB) processzorok gyártását befejezték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Andris #11
    Persze alaplapot még mindíg nem kapok hozzá 35bruttó alatt! :(
  • Bitlisz #7
    szerintem siman tulszarnyalja
    de ez ertelmes embereknek nem vitatema
  • Q #5
    Quake 3-ban sose hagyja le, hahaha :-)
  • ixyon #1
    milyen sok tényszeű adat...