JohnnyCage

Megjelent a DDR-es AMD chipset

Végre elkészült a DDR-SDRAM támogatás az AMD Athlonja számára. Az új 760-as chipkészlettel készült alaplapok, amelyek a DDR támogatással véget vetnek az elavult memóriabusz miatti jelentős teljesítménycsökkenésnek, külföldön már indulnak a boltokba.

Hogy mikor érnek oda? Várhatóan még novemberben.
A dolgok jelenlegi állása alapján egy 1.2GHz-es Athlon kilencszer működik gyorsabban, mint memóriabusza. Márpedig "A PC olyan gyors, mint a leglassabb része."
Ennek ellenére egyes szakemberek állítják, hogy nincs még szükség az újfajta memóriákra. Szerencsére ezek a szakemberek nem az AMD-nél dolgoznak, (hanem az Inteltől rúgták ki őket :)) így az új memória előnyeit hamarosan már mi is élvezhetjük.

Klikk ide! Klikk ide!
Bal oldalon a Tyan Trinity A762, jobb oldalon a Gigabyte GA-7DX AMD 760 alaplap

Az Intel az AMD-vel ellenben eredetileg csak a szerverpiacra szánt termékeihez akarta bevezetni a DDR technológiát. Mivel azonban a Rambus a szó mindkét értelmében beégett a tesztgépbe, a cég mégis támogatni fogja a DDR SDRAM-ot, mi pedig kereshetünk más fűtési módszert szobánkba.
A Chipzilla bizonytalankodása jókora, körülbelül 18 hónapos előnybe hozta versenytársát, az AMD-t, ami a DDR SDRAM támogatást illeti.

A közelmúltban közzétett mérések szerint ugyanaz a rendszer DDR SDRAM-mal átlag 10-20%-kal gyorsabb, mint sima PC133-as SDRAM-mal. Gyors memóriához gyors proci illik, így természetesen az új 1 GHz-es, 1.13 és 1.2 GHz-es Athlonok 266 MHz-es, a DDR SDRAM sebességéhez illő Front Side Bus-szal működnek. A processzorok nagykereskedelmi ára 385, 506 és 673 dollár/db, ezer darabos vétel esetén. Az AMD-760 ára ugyanilyen feltételek mellett 39 dollár.

Az új alaplapok tehát novemberben, de már elő lehet őket jegyezni az USA-ban a MicronPC-nél, itt Európában pedig a NEC-nél. 2001 első negyedévére a DDR támogatású termékek az egész világon kaphatóak lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!