Franczy

Az AMD támadásba lendül az Intel ellen

A COMDEX-en az Advanced Micro Devices Inc. (AMD) beszámolt a cég által a közeljövőben bemutatni kívánt processzorokról, többek között a ClawHammer kódnevű 2 GHz-es frekvencián üzemelő chip-ről is, melyet 2002-ben kívánnak piacra dobni.

A ClawHammer processzor fontos mérföldkövet jelent az AMD terveiben, mely az első chip lesz a fejlesztés alatt álló Hammer típuscsaládból. A Hammer processzor az AMD nyolcadik generációs processzora, mely majd az Athlon vonalat fogja felváltani. A Hammer architektúra jelentősen nagyobb működési frekvenciát tesz lehetővé, valamint 64 bites címzéssel rendelkezik. A chip tartalmaz egy kiterjesztést mellyel az X86-os processzorutasítások az eddigi 32 bites helyett 64 bites címzéssel futatthatóak.

Az újdonságnak számító ClawHammer-en kívül a cég a jövő év közepéig összesen nyolc új Athlon és Duron processzort kíván piacra dobni. Ezek az új chip-ek mind az AMD Mustang processzor magra épülnek, valamint magasabb frekvencián is üzemelnek majd, mint az eddig AMD processzorok. A Mustang-gal azonban nem minden alakul úgy, mint ahogy azt az AMD eltervezte, hiszen a tervek szerinti integrált 1 MB-os cache memória nem fog megvalósulni ebben a magban, mely igazából szerverekhez tette volna ideálissá az új processzort. A Mustang magra épülő Palomino chip-et 2001 első negyedévében tervezik megjelentetni, mely kezdetben 1.2 GHz-es, és 1.33 GHz-es változatokban fog napvilágot látni.

Jerry Sanders korábban azt ígérte, hogy már 2001 januárjában sikerül elérniük az 1.5 GHz-es működési frekvenciát, azonban a COMDEX-en bejelentették, hogy ez egyelőre még nem megoldható. Így a 1.5 GHz-es Palomino chip megjelenése 2001 második negyedévére, míg az 1.7 GHz-es változaté 2001 második félévére tehető. Ezenkívül a jövő év első negyedévében várható egy mobil gépekbe szánt Palomino verzió is.

Az AMD K6-os sorozata a jövő év elején kiszáll a piacról, a termék pozícióját ezután a Duron processzor veszi majd át. Az olcsó Duron termékcsalád is megújulás előtt áll, hiszen az új Duron-ok már a Morgan maggal fognak készülni, mely a Mustang mag leszármazottja. A 800 MHz-es Morgan magos Duron-ok 2001 második negyedévében kerülnek piacra, és a második félévben túllépik az 1 GHz-es határt is. A Morgan magra ugyancsak terveznek mobil processzorokat is.

A Palomino és Morgan magra épülő processzorok esetében a kezdeti 0.18 mikronos gyártási technológiáról várhatóan 2002 első félévében térnek át a 0.13 mikronosra. A 0.13 mikron csíkszélességű processzorok jelenlegi kódneve Thoroughbred, és Appaloosa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!