JohnnyCage

Az AMD újfajta szilíciumból készítené processzorait?

Az utóbbi napokban felmerült a kérdés, hogy az AMD vajon hogyan fogja tudni elvezettetni az 1.7GHz-es, .18 mikronos gyártási eljárással készülő Thunderbird által kibocsátott óriási hőt. Egyes hírek szerint a cég új alapanyagot fog használni.

Az 1.7GHz-es órajel mellett a 0.18 mikronos technológiával készülő processzorok már kritikusan nagy hőt termelnének. Az AMD azonban csak 2002 elejétől kezdi meg a .13 mikronra való átállást, így a cégnek valamilyen más megoldást kell keresnie az 1.7GHz-es Thunderbird-ök hidegen tartására.

Egyes híresztelések szerint az AMD titokban egy újfajta szilícium alapanyag bevezetését tervezi, amellyel a leadott hő nagymértékben csökkenne. A chipek alapanyagaként használt szilícium a természetben három izotóp formában létezik, ami annyit jelent, hogy a három féle izotóp atomjai különböző neutronszámmal rendelkeznek.

Alapesetben az alapanyag mindhárom izotóp módosulatot tartalmazza. Ez a három változat a Si-28, a Si-29 és a Si-30. A 28-as változat a leggyakoribb, 92%-os részaránnyal. A másik két módosulat mindössze 5 és 3%-kal bír. Az eljárás során a 29 és 30-as szilíciumot elkülönítik a leggyakoribb 28-astól. Ezeket később nem használják fel. A processzor csak a tiszta, 28-as szilíciumból készülne. Ez a 28-as szilícium tisztasága révén nagyságrendekkel kevesebb kristályrácsbeli hibát (diszlokáció) tartalmaz.

Tudnunk kell, hogy a fémek hő és elektromos vezetőképessége vegytiszta állapotban a legjobb, pont a kis diszlokációsűrűség, azaz a kevés hibával rendelkező kristályrács miatt. Mindebből az következik, hogy a tiszta 28-as szilícium alapanyagnak 60%-kal jobb lesz a hő és elektromos vezetőképessége, mint az eddig használtnak. Mivel az alapanyag elektromos vezetőképessége javult, a működés során kevesebb hő fog termelődni. Ehhez jön még hozzá, hogy ez az alapanyag a hőt is jobban vezeti, ezért a termelt hő gyorsabban távozik a chip belsejéből.

A kaliforniai Isonics, amely a tiszta 28-as szilíciumot előállítja egyelőre tagadja a híreszteléseket, annyit azonban elárult, hogy "egy vezető processzorgyártó cég az újfajta alapanyaggal készült 1GHz-es processzoránál 35 Celsius fokos hőmérsékletcsökkenést tapasztalt az eredetihez képest."

Ez a hőmérsékletcsökkenés az új, nagy fogyasztású processzoroknál igen fontos, mivel "a nagyteljesítményű hűtőrendszerek többe kerülnének, mint a processzor maga." Az Isonics szerint az új alapanyagot 10 dollárnál alacsonyabb áron tudnák szállítani, de az is lehet, hogy még ennél is sokkal kevesebbért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!