Berta Sándor

Visszatérhet a Linuxhoz München

A helyi városi tanács ismét a nyílt forráskódú szoftvereket részesítené előnyben.

A márciusi önkormányzati választások után az SPD és a Zöldek olyan koalíciós megállapodást kötöttek egymással, amelyben többek között az szerepel, hogy ahol műszakilag és pénzügyileg lehetséges, ott a bajor főváros a jövőben a nyílt szabványokat és a nyílt forráskódú programokat fog alkalmazni, s ezzel párhuzamosan igyekszik elkerülni az egyes gyártóktól való függőség kialakulását. Ezt a követelményt minden jövőbeli pályázatnál figyelembe veszik majd.

A városi tanács minden információt meg akar osztani a nyilvánossággal arról, hogy milyen alkalmazásokat használ és azok mennyibe kerülnek a településnek, hogy így tegye áttekinthetővé a kiadásokat és láthatóvá az előrelépéseket. Továbbá döntés született arról is, hogy München megvalósítja a Free Software Foundation Europe (FSFE) nevű szervezet "Public Money? Public Code!" nevű kampányát, amelynek célja, hogy ha e lépés miatt nem sérülnek a személyes vagy a bizalmas adatok, akkor nyilvánosságra kell hozni a városi szoftverek forráskódjait.

Az FSFE üdvözölte a döntéseket. Matthias Kirschner, a szervezet elnöke kiemelte, hogy miután a korábbi kormány eltávolodott a progresszív szabad szoftver stratégiától, ez a lépés mindenképpen pozitív jelnek tekinthető.

München 2006 szeptemberében, a tervezettnél egy évvel később kezdte meg a Linuxra való átváltást, amely 61 millió euróba került. 2013 májusában már 14 200 számítógépen használták a LiMux disztribúciót. 2014 augusztusában Josef Schmid, München polgármester-helyettese azt mondta, hogy megvizsgálják a projektből való kilépést és a Microsofthoz való visszatérést, mert az elmúlt években számos panasz érkezett a felhasználóktól, akik elégedetlenek voltak a LiMux kezelésével. 2017 novemberében megszületett a végleges döntés, amelynek köszönhetően a bajor főváros 2022-ig áttér a Windows 10-re.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dyra #9
    Politikai játszmák ezek nem szakmai kérdések.
  • enyac #8
    Most komolyan is gondolják, vagy csak kedvezményt akarnak kicsikarni a MS-tól?
  • zola2000 #7
    Csakis a freedos
  • grobs #6
    Akarsz róla beszélni? Meghallgatunk. A legrosszabb ha az ember benntartja.
    Utoljára szerkesztette: grobs, 2020.05.08. 10:05:00
  • ProgServ #5
    En ezt nem ertrm. A Windows is szar, a Linux is szar, az Apple foleg szar mert draga, akkor mi a jo?
  • gothmog #4
    @intl,yamato, nagyon fáj?
  • YaniMan #2
    Szerintem megunták, hogy a Windows patch patch patch patch keresztülhúzza a nyomtatást, már ha nem rogyik kékhalálba a rendszer még azelőtt (persze túlzok). Jó ötlet volt a Microsofttól leépíteni a tesztelőket, és a felhasználókra taksálni ezt a feladatot. Ja meg a Provident. Régóta mondogatom, hogy nem oké az, hogy az évtizedek óta meglévő hibák (pl. máshol villog a kurzor, mint ahova megy a gépelés, vagy nem tűnik el az értesítő részen felnyíló extra ikonok popup) még mindig részei a rendszernek, bezzeg új ikon dizájnok folyamatosan jönnek. Remélem, előbb-utóbb pénzügyileg is megérzi MS, hogy nem jó a prioritás listája.
  • intl #1
    jodolgukban nem tudnak mit csinalni. a hivatali dogozok amennyiben nem kepesek rendesen haladni a munkaval, mert foslinux desktopra kell csakazertis, azt kiszamoltak mar h mekkora veszteseg?
    Utoljára szerkesztette: intl, 2020.05.07. 13:49:01