Berta Sándor

Visszavonul a fejlesz­téstől Linus Torvalds

A szakember bejelentette, hogy felhagy a Linux-kernel fejlesztésével. Időre van szüksége, mert mostanában kicsit elszaladt vele a ló.

Linus Torvalds úgy döntött, hogy átmenetileg visszavonul és a közeljövőben nem foglalkozik az alternatív operációs rendszer fejlesztésével. Ezt a férfi vasárnap este jelentette be a hivatalos Linux-levelezőlistán. Torvalds a lépését azzal indokolta, hogy a múltban számos dühkitörése volt, ráadásul különböző levelezőlistákon és rendezvényeken sértő megjegyzéseket is tett egyes személyekre, illetve vállalatokra. 2012-ben például az egyik előadása során az nVidiát illette azzal a címmel, hogy a "legrosszabb vállalat", amellyel valaha együtt dolgozott, majd a középső ujját mutatta a kamerába. Emellett az Intel biztonsági réseivel és a Linux-kernel hálózati kódjainak frissítésével kapcsolatban sem volt elragadtatva.

Most Torvalds azt írta, hogy az e-mailekben lévő meggondolatlan támadásai nem csupán profihoz méltatlanok, hanem teljesen feleslegesek is voltak. Különösen akkor, amikor személyeskedni kezdett. Pontosan tudja, hogy a viselkedése nem volt megfelelő és éppen ezért nagyon sajnálja a történteket. A szakember 1991 óta a fő felelőse a Linux-kernel továbbfejlesztésének és ő bólintott rá minden tervezett változtatásra. Az egyelőre kérdéses, hogy ki veheti át a következő hónapokban a fejlesztésben betöltött szerepét és feladatait, miként az is, hogy pontosan mennyi ideig tart majd a pihenője. Azonban - idővel - mindenképpen vissza fog térni.

Torvalds fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy erre a szünetre nem azért van szüksége, mert kiégett és némi pihenő kell neki. S arról sincs szó, hogy már nem akar a Linuxszal foglalkozni, sőt, éppen ennek az ellenkezője az igaz. Nagyon szívesen szeretne tovább dolgozni abban a projektben, amelyben immár három évtizede vesz részt. Sokkal inkább egy ugyanolyan szünetről van szó, mint amikor egyszer már visszavonult a Linux-kernel fejlesztésétől azért, mert elkészítette a git nevű eszközt. Egyszerűen szüksége van egy kis szünetre, hogy segítséget kérhessen ahhoz, hogy megváltoztathassa a magatartását és megoldhasson néhány problémát a saját eszközeivel és munkafolyamataival.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Zolly75 #12
  Szia, a git szerintem felesleges bonyolultságára és a légből kapott parancs-szintaxisára gondolok. Igaz, előnyei is vannak, de mióta gittel dolgozom minden komplikáltabb lett. A szerver oldalról kliens oldalra tolódott a komplexitás. Ahogy egy kommentben fogalmazott vki (nem itt az sg-n) vsz. soha meg sem próbálták a git szintaxist emberbarátivá tenni, talán mert nem számít értéknek a jó user interface és könnyű tanulhatóság Linus szemében.

  Hogy miért térnek át rá, azt gondolom elsősorban az ingyenessége okozza, továbbá az agyonhype-oltsága. Általában nem az szív vele aki a döntést hozza az áttérésről, s másik súlyos ok, h tényleg nem sok alternativa van pláne nem ingyenes. A TFS drága, s megvannak a maga gondjai, a svn-t keveset használtam, nem tűnt komplikáltnak, nem tudom jelenleg mi a helyzet svn fronton.

  Szerintem ami jó a gitből át kéne venni egy új version control rendszerbe, v. megreformálni teljesen a parancs-szintaxisát a mostani felindultságból elkövetett helyett.

  Utoljára szerkesztette: Zolly75, 2018.09.19. 13:22:43
 • Ellaberin #11
  Szerintem meg Linus pont azt mondta, amit kellett 1-2 faxkalapnak, pl nVidia, Intel. Volt végre valaki aki ki is mondta, ha sumákoltak ezek a cégek.
  Szép is amikor kiderülnek dolgok, de nem lehet megszólni értük senkit, még akkor sem, ha ennek komoly anyagi vonzata is van.
  Tisztelem ezt az embert, mert úgy van 30+ éve a pályán, hogy nem sikerült belőle pénzsóvár hangembert csinálni. Az meg, hogy trollkodik néha...nála komolyabb pozíciókban lévő - elvileg -, komolyabb embereik is megteszik. Naponta. Akár a Twitteren. :S
 • blehel #10
  kifejtenéd, hogy mire gondolsz? Arra a szarhalmazra, ami céges háttér nélkül sorra veszi be az egykor elképzhelhetetlennek tűnő bástyákat? https://techcrunch.com/2017/05/24/microsoft-now-uses-git-and-gvfs-to-develop-windows/
  Nem kötekedésképp kérdem, de tényleg érdekelne. Vagy mi lenne az alternatíva?
 • hypno #9
  A windows olyan mint a nemzeti alaptanterv. Szar, de bárhova mész ugyanúgy működnek a dolgok.
  Ezzel szemben a Linux meg mint az egyénre szabott szabad oktatás, Lehet hogy jobb, de kaotikus.
 • Zolly75 #8
  Ha a visszavonulása alatt még egy akkora sz*rhalmazt csinál, mint a git, akkor inkább dolgozzon tovább a linuxon. Tudom, ajándék lónak ne nézzük a fogát, de egy hirtelen ötlet kellő tervezés nélkül nem biztos, hogy hosszú távon elegendőnek bizonyul.
 • xyl #7
  Kissé OFF:
  A Linux, mint desktop operációs rendszer sikerét, vagy sikertelenségét igazából nem a kernel határozza meg.
  Az egész operációs rendszernél pedig a kulcsszó az irányítás. A linuxra azt mondom, hogy olyan, mint egy szekér, amibe befognak száz lovat, de nem irányítja senki, aztán mindegyik húz valamerre, de a szekér alig halad valamit.
  A Windows meg pont az ellentettje. Kitalálnak valamit, keresztülviszik, aztán tetszik-nem tetszik, ez van, ezt kell szeretni. Vannak elegen, akik szeretik, aki meg nem, az meg maradi, ómódi, bibibi!
 • overseer-7 #6
  szerencsétlen ember..
  atombombát kellene dobni a microsoftra.
  ezen kellene gondolkodnia, hogy hogy tegye tönkre a microfost.
  ez a cég kisajátította, kis híjján monopolizálta az op rendszer piacot..
  elszedte a pénzünket.. ha nem akartuk megvenni akkor is OEM be volt építve az árba.. az a szar.. és csak azért is fent volt a megvett gépen.

  Elszedte a pénzünket.. cserébe nem adott semmit.
  Mások ingyen jobbat, gyorsabbat, stabilabbat csináltak.

  De a sok lobbi meg nyomulás miatt a szar, rosszabb terjedt el.
  Ez a nem egyszerű.
 • kvp #5
  Linus pont azt szeretne, hogy _NE_ legyen belole kereskedelmi termek. Pont azert kell(ene) kuzdenie, hogy ne akarjanak masok penzt csinalni valamibol amit pont azert keszitett, hogy ingyenes legyen. Az egesz GNU alapitvanynak es az open source mozgalomnak is ez lenne a celja. Ez elvi kerdes, nem uzleti. (tehat pont a penzvilaggal es az anyagiassaggal szeretnenek filozofiailag is szembemenni, csak ez sok konflikust okoz) Ahogy latom, Linus mostanra egyszeruen megunta a vitakat...
 • dyra #4
  Nincsen semmi baj a Linux-al. Linus pedig sosem akart belőle meggazdagodni ez így jó, hogy sokan fejlesztik sokfelé.

  Meg is lehet nézni pl a Windows-al szembe az kereskedelmi és üzleti célok mellet fejlesztik a Linux disztróknál meg az a cél hogy jobbak legyenek. Mostanra jutottunk el oda, hogy gyakorlatilag egy Ubuntu mellett múltszázadi maradványnak tűnik egy Windows10.

  Sajnos nem tud elterjedni olyan erősek a Windows pozíciói a vállalatoknál és az embereknél is.

  Pont a mérnöki szemlélet és az, hogy egy - egy fejlesztés nem marketinges majmok engedélyeznek mindenféle keresztkapcsolásokkal tette lehetővé, hogy egy ilyen minőségű cucc legyen 2018-ban az asztalunkon.
 • bunny #3
  Linus és a Linux baja, hogy nem járta be azt az utat, amit a legtöbb zseni piacon sikeres munkája. Ez úgy néz ki, hogy a kocka kitalál valami újítást, megvalósítja ... aztán jönnek azok az emberek, akik tudják, hogyan kell népszerűvé, vonzóvá tenni és pénzt csinálni belőle.
  Nagyon szép és jó dolog az openszósz, de az igazság az, hogy a legtöbb műszaki zseni nem üzletember, sokszor azt se tudja, mi kell az embereknek. Emellett sok esetben az amit kitalált hülyeség, viszont egy apró csavarással meg máris aranybánya.
  Pont a napokban megy a szilíciumvölgyről egy sorozat vmelyik ismeretterjesztő csatornán, ott pont ezt feszegetik, hogy a legtöbb ma már iszonyat pénzt hozó ötlet kitalálója sose vitte volna el a népszerűségig az alkotását.
  Pl. a twich elődje a justin.tv eredetileg arról szólt, hogy a készítője saját életét közvetítette online. Egy ember élete. Pont. Aztán lehetővé tették, hogy mások is megtegyék. És végül észrevették, hogy mennyien nézik azt, hogy más játszik, úgyhogy megcsinálták játékra kihegyezve és hopp, beindult a pénznyomda.

  Ha Linux elvonatkoztatott volna az opensource ingyenes linuxtól, átadta volna a megfelelő embereknek akik csináltak volna belőle egy valóban piaci oprendszert, akkor simán odaverhetne akár a windows-nak is. Tudom, most is vannak fizetős disztribúciók de az más.

  Hiszen van élet a windows-on kívül, nézzük csak meg az almákat. Teljesen inkompatibilis a windows-zal, mégis életben van, mert az apple nyomja a népek meg eszik az almát telipofával. A linux mögött is kialakulhatott volna egy desktop háttér, és akkor nem csak a szerver piacon lenne tényező.