Berta Sándor

Végleg eltűnhet a Nokia

A vállalat az elmúlt hónapokban sokat veszített az értékéből, ezért a menedzsment a stratégiai opciókat tanulmányozza.

A Bloomberg bennfentesekre hivatkozva arról számolt be, hogy a Nokia vezetői különböző lehetőségeket vizsgálnak, felmerült a cég egyes részeinek, illetve egészének értékesítése is. Szóba került a nem a legfontosabbnak számító beruházások elhalasztása, hogy a társaság ne kerüljön még nehezebb helyzetbe. A cég idén 148 finnországi alkalmazottnak mondd fel, és lecserélik vezérigazgatójukat is, ezentúl Pekka Lundmark lesz a kormányrúdnál.

Bármelyik lehetőséget is valósítják meg a vezetők, a szakemberek azzal számolnak, hogy az idén már semmiképpen sem kerülhet jobb helyzetbe a gyártó. A finn cég számára az egyetlen komoly reményt az jelentheti, ha a következő hónapokban világszerte elkezdődik az 5G-hálózatok tervezése és kiépítése. Az viszont még így is kérdéses, hogy ezekben a projektekben a Nokia milyen szerepet tölthet majd be.

Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a vállalat menedzsmentje minden lehetőséget megvizsgál. A törekvések ellenére az elmúlt 12 hónap során a Nokia részvénye elveszítette a korábbi értéke közel egyharmadát, igaz, a stratégiai tárgyalások hírére némileg javult a helyzet.

A legészszerűbb opciónak az tűnik, hogy a vállalatot felvásárolja az Ericsson, valamint megoldást jelenthet a két társaság különböző területeken való együttműködése. Az előbbi elképzelés ugyanakkor komoly akadályokba ütközne, a piaci versenyfelügyeletek ugyanis aligha támogatnák azt, hogy a távközlési rendszerek piacán a Huawei mellett csak egyetlen nagy gyártó maradjon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cyberdog #12
    Én egyiken sem. A Samsung Galaxy S Advance-m-t szerettem. kb 10 évig bírta, vagy még kicsit tovább. Már nem tudom. Tavaly megvettem a Nokia 5-st és nekem tökéletesen megfelel. Igaz Ég és föld teljesítményben a két telefon, meg technológiai szintben is. Én mind a kettővel meg voltam elégedve.
    Az Advance előtt is Samsungom volt, azt hiszem Galaxy Mini volt. Az sem volt rossz. Mondjuk nincs viszonyítási alapom, mert nem ismerem a többi piaci szereplő jelenlegi termékpalettáját.

    Mikor megvettem a Nokia 5-t előtte vagy egy hónapon keresztül telefonteszteket néztem és olvastam. S akkor egész jókat mondtak róla. De már akkor is több kritikusi hang mondta, hogy kicsi az esély, hogy a Nokia androidos telefonjai megmentik a helyzetet. Túl későn érkeztek.
  • Cyberdog #11
    Emlékszem, még mikor arról cikkeztek a techlapok, hogy a mobilok egyre és egyre kisebbek lesznek. Lassacskán akkorák lesznek, mint egy karóra.

    Azt valaki rájött...
    - Bakker! Ezen lehet pornót nézni!
    Azt hirtelen elkezdtek nőni a telefonok megint. . Örülök ha befér a kabátzsebbe... De legalább tudok a budin olvasni, meg játszani.

    Tényleg mióta okos telót használok, még egyszer sem néztem rajta pornót. Azt hiszem majd kipróbálom.
    Utoljára szerkesztette: Cyberdog, 2020.03.06. 18:30:42
  • CairoJack #10
    Így igaz. Ettől függetlenül az egész lejtmenet azzal kezdődött, hogy túl sokáig tolták a Symbiant és nem szálltak fel az Androidra időben. Sőt, nem hogy időben, de soha. Helyette azt a retekhulladék WP-t választották, na az volt a halálos ítélet.
    Aztán mikor a device részleget eladták az MS-nek, az jól bezárta az összes gyártósort.
    Most ha akarnának sem tudnának telót gyártani. Max bérgyártati, de még erre sem veszik a fáradtságot, egy finnek álcázott/hazudott kínai cég viszi a márkanevet, és szerintem vállalhatatlan telefonokat tesz le az asztalra. Minőségi problémák sokasága, nulla innovációs készség, nulla arculat.
    Kb. ugyan azt csinálják, mint a Sony. 1-2 lépéssel a piac mögött kullogva, elavult technológiára építkezve gyártanak minden egyéniséget nélkülöző telefonokat. A bukás elkerülhetetlen. Majd úgy járnak, mint a Bleki.

    Nyilván teljesen más lett volna a történet, ha a kretén büszkeségüket félretették volna, és AMELLETT, hogy bohóckodnak a MeeGo-val, meg a Symbian fene tudja hanyadik iterációjával, Androidos telót is elkezdenek gyártani, mondjuk 2009-10-ben.

    A helyzetet jól jellemzi, hogy 2006-7-ben még röhögtünk a Samsung telókon, és a Nokia volt az isten (meg az SE). Most a Samsung, meg a Szifon az isten, és röhögünk a Nokiákon... Well done.
    Utoljára szerkesztette: CairoJack, 2020.03.06. 17:34:15
  • Major #9
    Itt szerintem sokaknak továbbra sem tiszta, hogy a mobiltelefonos divíziót a HMD Global viszi, és most arról a Nokiáról van szó, amely a távközlési berendezésgyártásért felel.
  • Zoliz #8
    Azonnal rácsapnának a Kínaiak a résre. Az ájphone és samu legalább levádetett néhány szabványt, de azt se mindenre kiterjedően. Tehát a Kinaiak továbbra is másolni fognak, mint a virust.
  • Tinman #7
    Az okostelefonos piacban, egy vegetáló Nokiának olyan rést kell betömnie, melyet a többiek figyelmen kívül hagynak, holott van rá igény.

    Hallgatniuk kellett volna a vevőik tanácsára. Anno még én is írtam nekik, hogy mi az amiből nincs nagy kínálat, de igény mégis lenne rá. Le sem fostak, ahogy a többi vásárlójuk javaslatait sem.

    És, hogy mi volt az? Egyszerű: 5" alatti készülékek, jó fotós képességekkel és persze választhatóan vízálló kivitelben is. Tele van a net sirámokkal, hogy milyen sokan nem akarnak tepsit, de iOS-t sem, hanem droidot.
  • Cyberdog #6
    Nekem is pont ez jutott eszembe. De amúgy már rajta vannak, csak későn. Én tavaly vettem meg a NOKIA 5-s telót, amin már Android fut. Ha jól tudom, ez volt az első széria amire már android került. De ebben nem vagyok biztos már ami az elsőséget illeti.

    Megbízható és sokoldalú telefon. Én nagyon kedvelem. A Samsung Galaxy S Advance-met cseréltem le vele.
    Utoljára szerkesztette: Cyberdog, 2020.03.06. 12:07:58
  • dyra #5
    Ha felszállnak az Android vonatra máig piacvezetők. Kellett nekik az a használhatatlan Windows Phone.
  • Zoliz #4
    Nokiát az okostelók ősapját is eldobják. Csak így tovább.
  • quatlander #3
    Nokia E51, E52 álomtelók voltak a maguk idejében.