Gyurkity Péter

Újabb cég hozza vissza rakétáját

A visszatéréshez szükséges rendszer már jól szerepelt, már csak a rakétát kell begyűjteni.

Az űrkutatással, azon belül is az űrutazással foglalkozó magáncégek területén hozzászokhattunk ahhoz, hogy a SpaceX egyre-másra hozza vissza saját rakétáit, ezek ugyanis a kezdeti nehézségek után többnyire már egy darabban landoltak, ezzel pedig megvalósult az újrafelhasználás. Most újabb cég lépne be a klubba, ők már csak egy lépésre vannak ettől.

Az amerikai és új-zélandi illetőségű Rocket Lab hajtotta végre a napokban sorrendben tizedik fellövését, amelyre ezúttal is a jóval kisebb, Electron névre keresztelt rakétával került sor. A cég, amely űrbéli csomagküldővé szeretne válni, ezúttal egyszerre 7 műholdat vitt fel. Nem akadt semmilyen gond, az összes eszköz a számára kijelölt pályára állt, így hamarosan megkapjuk a többek között az elektromágneses szennyezéssel kapcsolatos friss mérések adatait, ennél is nagyobb visszhangot kapott azonban az a törekvés, miszerint szeretnék ők is visszahozni a rakéta első fokozatát, bár ezt egy eddig nem látott módszerrel valósítanák meg.

Az illetékesek egyelőre azt próbálták ki, hogy a visszatéréshez és a légkörbe való újbóli belépéshez szükséges navigációs- és vezérlőrendszer megfelelő módon működik-e, az ehhez kapcsolódó szoftverrel együtt. Ez szintén nem mutatott semmilyen problémát, a rakétát azonban nem gyűjtötték be, mivel ez nem szerepelt a közvetlen célkitűzések között. Ez utóbbit ők érdekes módon hoznák össze, itt ugyanis a belépést követően nem vennék igénybe a meghajtást, a visszatérés szempontjából tökéletes pálya megtalálása után ugyanis kibontanák a méretes ernyőt, hogy azután a lassan leereszkedő első fokozatot egy helikopter segítségével kapják el és gyűjtsék be – ez állításuk szerint egyszerűbb és könnyebb megoldás.

Meglátjuk, mennyiben lesznek képesek elérni a célt, addig azonban folytatódik a SpaceX sikerszériája, Musk cége ugyanis újabb CRS-küldetésre kerített sort, amelynek keretében 2,5 tonna szállítmányt vittek az ISS-re, az ellátás mellett a további kísérletekhez szükséges anyagokkal, így például árpamalátával, amelynek mikrogravitációban való viselkedését tanulmányozza majd a legénység. Itt is szerepel magyar vonatkozású projekt a listán, a japán fejlesztésű, a proteinek mikrogravitációs kristályosítását célzó KIRARA ugyanis a kémiai minták kristályosításának magyar ötletével egészült ki, az eredményeket pedig később (további európai és azon belül is magyar részvétellel) a gyógyszerkutatásban használnák fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #35
    A blaszfémia bár nekem is rosszul esik, miattad kellene, hogy tartózkodj attól. Nem csak a vallás, hanem a lelkiismereted is mondja, hogy az bűn, ami később le fog méretni...
  • defiant9 #34
    "Állításaid egy nagyon szűk látókör eredménye"
    Megalapozatlan üres állítás.

    "Isten nevét hiába ne vedd! Materialista szemszögből nem értheted SOHA a vallások lényegét, az isteni rend működését."
    Szólásszabadság van, azt kritizálok amit akarok, nyugodtan kijelenthetem hogy isten csak egy kitaláció, az hogy neked ez nem tetszik az magányügy, tűrnöd kell, vagy bizonyítsd be hogy tévedek és isten valóban létezik, na ez utóbbi ami nem megy.

    "Tehát ha borzalmasan szenved egy minden bizonnyal bűntelen ember (kisgyermek, vagy jámbor, jótét lélek) majd belehal, a túlvilágon bizony elnyeri jussát (mint mindenki más). "
    Jaja, a birkákat mindig ezzel etették, dolgozz csak a földesúrnak, fizesd be az egyházi adót, majd a túlvilágon kárpótolunk(ugyanezt mondják az iszlám szent dzsihád terroristáinak is a vallási fanatikusok, hogy majd 100 szűz várja őket a túlvilágon a támadás után), közben az urak meg az egyházi méltóságok dőzsölnek. A valóság azt mutatja hogy a felvilágosodás és az orvostudomány az ami megakadályozta hogy ártatlan újszülötteket vigyen el tömegével egy sima könnyen megelőzhető fertőzés. Isten nem tesz semmit, nem létezik, nincs hatalma. Nyugodtan nevezhetsz istenkáromlónak, az inkvizíció korának vége, egyébként meg te is ugyanolyan hitetlen vagy ha Allah az egyetlen és igaz isten ahogy ezt milliók állítják és hiszik.
  • Tetsuo #33
    Állításaid egy nagyon szűk látókör eredménye, nem csak a kizáró anyagelvűség, hanem a logika, a racionalitás megcsúfolása révén - a múltat és az előrejelzést illetően is. Valójában antitradicionális (liberális, szcientista) propagandát szajkózol, amit valamilyen elmezavar folytán igazolva láthatsz. :-/ De ha teszem azt, szcinetista vagy, a tények legalább kvantitatív lenyomatának utánajárhatnál, a részletekbe meg belegondolhatnál egy minimális szinten, ami alapján világos lenne, vagy legalábbis gyanús, hogy nem minden úgy van, ahogy a haladár prop sulykolja.

    Isten nevét hiába ne vedd! Materialista szemszögből nem értheted SOHA a vallások lényegét, az isteni rend működését.
    Agyban meglehetősen gyengének kell ahhoz lenni, illetve a modern világ permanens agymosásának alávetettként, úgynevezett "kilúgozott" agyúnak kell lenni, hogy az adott klasszikus vallást csak és kizárólag az anyagi világban értelmezzük a spiritualitást célzó, azt lényegként hirdető alapvetések ellenére. Ez már tényleg "művészet"! Gratulálok.
    Gyengébbek kedvéért:
    A kereszténység, az iszlám, a hindu vallások, (többnyire) a buddhizmus és egyéb archaikus eredetű tradíciók szerint
    A földön élő embernek nem csak teste, hanem szelleme is van, amivel nem az anyagi világban létezik, hanem egy lényegesebb létsíkon, valódibb valóságban. A kettő között kapcsolat van, de az anyagi test léte minden esetben véges tartamú, míg a szellemé nem feltétlenül vagy szükségszerűen.
    Isten, vagy vallás nélkül az Abszolútum aki teremtette (vagy megengedte annak lehetőségét) és fenntartja a világot, törvényeken keresztül igazgat. Legfontosabb törvény az ok-okozat törvénye, vagyis MINDEN emberi cselekvésnek, mulasztásnak, gondolatnak törvényszerű következménye van, ami végső soron nem morális érvényű, annál magasabbrendű. (Egyszerűbb magyarázatokban morálisként lehet megjeleníteni.)
    Az emberiség a történelem során egyre távolodik Istentől, ami az ellenpólus felé közelítést jelenti, vagyis jelen világunkat az Ember szabad akaratából történő választás miatt mindinkább "Sátán" (az esszenciával szembeni szubsztancia) uralja, Isten ellenében, de ez utóbbi, illetve az örök törvényei a végső irányító.
    Az élet, vagyis a földi lét ebben a korszakban leginkább szenvedés, egyfajta próbatétel(-sorozat) - már ez is valami tettnek, állásfoglalásnak a következménye.
    Az egyéni szinten történő isteni beavatkozás valójában magunk - ugyancsak tetteink - eredménye. Amikor Isten "megsegít", azt magunknak (is) köszönhetjük, hiszen ami történik, az az örök törvény szerint történik.
    Az ember nem láthatja át a komplex kapcsolatrendszert, hiszen itt élve csak az anyag részét láthatja, ami a valóságnak csak töredéke.
    Tehát ha borzalmasan szenved egy minden bizonnyal bűntelen ember (kisgyermek, vagy jámbor, jótét lélek) majd belehal, a túlvilágon bizony elnyeri jussát (mint mindenki más). Ennek konkrét igazságát a korlátolt testi létből megítélni nem lehet.
    A föld, illetve a Föld "Sátán" uralma által pusztulásra van ítélve, amit elkerülni nem lehet.
    Ezt hirdetik, különböző szimbolikával az adott vallások, illetve összehasonlítva egymással, még ennél többet...




  • defiant9 #32
    "Az visz előre, hogy kijön az új iPhone, meg évente cseréljük a tárgyainkat, aminek többsége használva sincs."
    Ilyet nem írtam, ellenben a várható élettartamról, életminőségről igen. A tárgyak többsége jellemzően van használva, de nem te határzod meg e tekintetben a normákat akármennyire is szeretnéd, de ha visszavágysz a szocializmus hiánygazdaságába akkor csak rajta, megteheted hogy ne vásárolj, a liberális értékrend szerint nincs rajtad kényszer, el is áshatod a pénzed hogy kivond a gazdasági körforgásból. Kérdés hogy akkor minek is mentél Angliába pénzt keresni a tőke rabszolgájaként.
    "Nem mondod, hogy a trianoni békedidktátum meg a Tanácsköztársaság után kevés volt a várható élettartam."
    De mondom, meg előtte meg rosszabb is, semmi köze Trianonhoz. És mi erre az érdemi válaszod? Semmi.
    Újfent nem válaszoltál, hogy akkor miért is nem költözöl tanyára. Ez a kérdés is mindig sarokba szorít, ilyen gerinctelen struccpolitika jellemzi a vitastílusod, illetve a vizet prédikál de bort iszik papi mentalitás is vastagon ott van.
    Az állításaid továbbra is üresek. nincs mögöttük semmi igazolás csak fantazmagória. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a gépek fogják egyre inkább átvenni a termelést. A bioszférát éppen ez a fejlett technológia fogja megmenteni nem Horthy korának szén alapú gazdasági modellje. Nyomorgás volt akkor mai mértékkel nézve, 1000 újszülöttből több mint 200 meghalt egy éven belül, higiénia hiánya, tudatlanság, elmaradott egészségügyi rendszer. Tényleg ezt sírod vissza? Az imádkozás nem menti meg őket csak a fejlődés, az istened simán hagyta az ártatlanokat meghalni, de egy agymosott hívőről mint amilyen te vagy ez nyilván lepereg.
  • Tetsuo #31
    Te tipikusan a haladár eszmék agymosottja vagy, aki szerint tök jó, hogy Ámerika a világ ura és csúnya nácik, meg most éppen oroszok meg kínaiak... Meg éppen a nyugati, materiális rendszer az (igen, már Keletet is szétb@szta), ami megoldja a világ problémáit, az nem érdekes, hogy sokszorosan nem fenntartható és az erőforrások kizsigereléséből, másokon való élősködésből, alapvető erőszakból tartja fenn magát egy kimerülőfélben lévő bolygón. Ez maga a fejlődés.
    Az visz előre, hogy kijön az új iPhone, meg évente cseréljük a tárgyainkat, aminek többsége használva sincs. Nem baj, a lényeg, hogy pörögjön a gazdaság.
    Mindent elb@szunk, megmérgezünk magunk körül. Már nincs ép, tiszta terület a Földön, de még körülötte sem. Amihez a modern ember hozzányúl, amit megpróbál megjavítani, az még inkább tönkremegy. A problémamegoldással, az újabb technológiákkal még súlyosabb galibákat okozunk - nem baj, mert ez a progresszió.
    Amíg a szekér le nem zuhan a szakadékba (civilizáció globális összeomlása), addig annak kell örülni, milyen gyorsan halad a szekér.
    Vak vezet világtalant, önző, kicsinyes érdekű politikusok, demokráciának hazudott rendszere - mondanám -, de nem így van. A legfelsőbb szinteken más érdekek vannak, de ennek megértésehez éppen szükséges a kritizált hittanoktatás, teologikus, beavató által támogatott vallási elmélyülés - ez az, ami leginkább hiányzik a nyugati társadalomból, de már a keletiből is.

    Nem mondod, hogy a trianoni békedidktátum meg a Tanácsköztársaság után kevés volt a várható élettartam. Most meg sok, de milyen minőséggel, milyen mérgekkel; és a föld másik felén, akiken élősködik ez a rendszer a nagy ökológiai lábnyomával, nekik mekkora a várható életkoruk? Ezek (is) ugyanis összetartoznak.
    Rákos burjánzásként mindent, az egész gazdatestet (bioszférát) is elpusztító kapitalizmus, illetve annak ernyője, a demokrácia leginkább aktuális deviatív formája, a judeokrácia ideig-órág (maximum 1-2 évszázadig) fennmaradhat, de a sorsát nem kerülheti el és most nem akarok szent könyvekből idézni, elég a materiális létre leszűkített logikát elővenni és belegondolni, valóban belegondolni tabuk és részrehajlás nélkül, mi lesz a vége ennek a pazarló, nihilista, hedonista létnek: önmagát emészti fel.
  • defiant9 #30
    "Koporsószög? A hittanoktatás?"
    Az, a valótlanságot valósgáként oktatni ezt megítélni nem tudó gyerekeknek az hiba.

    "Ez többszörös képzavar."
    Erre az intéményre gondolok:
    Kalandos úton jutottak Mészárosék a 4,4 milliárdos állami megrendeléshez
    Egy cég feleannyiért szállított volna interaktív táblákat az iskolákba, mint Mészáros Lőrinc érdekeltsége, de a Klebelsberg Központ szerint nem tudták megfelelően alátámasztani, miért ilyen olcsó az ajánlatuk. A cég a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, de hiányosan adta be a kérelmét, az pedig nem számított, hogy a döntőbizottság elírt egy iktatószámot. A cég a bírósághoz fordul emiatt. A táblák leszállításában egyébként „alvállalkozóként” a Neptunt, az elektronikus naplót és a közoktatás univerzális informatikai rendszerét fejlesztő cégcsoport vesz részt.


    "Elhaladt a világ? Ja, de nem fejlődésben, hanem a szakadékfelé-rohanásban"
    Az életszinvonalban többek közt. Megint csak állítasz valamit, de semmivel nem igazolod. Tényeszerűen hol lenne ez a szakadék amit vizíonálsz? Csak képzelegsz.

    "helyetti zombihadak"
    Nem látok zombihadat. Megint csak képzelegsz. Az emberiség fejlődik, pl. az a betegség amiben 50 éve még meghaltál volna ma már lehet hogy gyógyítható. Nyugodtan lekapcsolódgatsz az intentről ha nem kérsz belőle, de mindig csak oda jutunk hogy a szád jár, és közben nagykanállal majszolod a kapitalizmus vívmányait. Biztos annyira szeretnél visszamenni Horthy korába?


    "A technika kétségtelenül "fejlődik", de leginkább csak sietteti a rossz irányba haladást."
    Eddig kb. 5x meg lett kérdezve hogy akkor miért nem költözöl ki a magyar tanyavilágba hogy tradicionális hithű életet élj. Megmondjam hányszor sunnyogtál el válasz helyett? Éppen ugynúgy 5x. Ahogy sarokba szorulsz mindig ezt csinálod.
  • Irasidus #29
    Nem is tudok érvet felhozni arra, ha válasz helyett egy videót linkelszt. Egyedül a viselkedésed tudom megítélni, és elmondani neked, hogy amit csinálsz az nem vita. Másrészt, ha nem vetted volna észere, én semmi ellen nem szóltam, és nem mondtam, hogy az egyik oktatási rendszer jobb mint másik, annyit kérdeztem tőled, mond el az általad preferált oktatási rendszer milyen is. Erre semmilyen értékelhető válasz nem érkezett, amiből levontam a következtetést, hogy te magad sem tudod. Ennyi történt.
  • Tetsuo #28
    Személyeskedő hozzászólásodból világosan látszik, hogy nincs egy szemernyi érved sem a számunkra példát mutató Horthy-korszak aktualizálása ellen, az ellen meg pláne nem tudtál mondani/írni semmit, hogy a Horthy korszak nevelte ki a Nobel-díjasokat, ma meg itt van az idegenszívű "Magyar" Bálint-féle nemzetromboló siserehad, akik nem csak leamortizálják, kifosztják hazánkat, hanem még pimaszul diktálnak is nekünk.
  • Irasidus #27
    Nem része a demokráciákba, csak a diktatúrákban.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2019.12.26. 19:33:13
  • Tetsuo #26
    Az oktatásnak alapvető része a propaganda ma is, mindig is az volt, hiszen népnevelés.
    Az egyik különbség, hogy akkoriban a nemzeti értékeket sulykolta és adta át az a "propaganda", míg ma csak rombolást, dekadenciát közvetít.