Gyurkity Péter

Visszatértek a kapszulát felvágó űrhajósok

A hosszú űrséta és a mintavétel után a landolás is jól sikerült.

A sorrendben 57. ISS-expedíció tagjai igencsak rázós küldetésen vannak túl, amelyet számos akadály és probléma tett a szokásosnál jóval izgalmasabbá és egyben kockázatosabbá. A napokban egy hosszú űrséta és precedens nélküli operáció zárta le ezt a sort, itt azonban még hátravolt a visszatérés, amelyet most szintén végrehajtottak, mégpedig különösebb gond nélkül.

A NASA hivatalos bejelentése szerint az Expedition 57 legénységének 3 tagja (ez ugye az átfedések miatt nem a teljes személyzetet jelenti) a 197 napot kitöltő küldetés után tért vissza, amely alatt 3152 alkalommal kerülték meg a Földet, miközben az ESA által kiküldött űrhajós, Alexander Gerst, egyben új rekordot is felállított az európai ügynökségen belül, hiszen ő már összesen 362 napot töltött el az orbitális pályán. Orosz kollégája, Szergej Prokopjev, 2 űrsétán vett részt, az első alatt kisebb műholdakat helyeztek pályára és egyéb műszereket szereltek fel, a második során pedig a Szojuz MS-09 kapszula moduljában felfedezett apró lyukat tömték be, hogy azután innen később, nem sokkal az indulás előtt, mintákat vegyenek – emlékezetes módon, hosszas küszködés után, késsel esve neki a lyukat elfedő rétegeknek, szabaddá téve a 2 mm-es rést.


A megpróbáltatások (amelyek között érdemes megemlíteni, hogy az ősz folyamán 2 újabb társuk nem tudott csatlakozni hozzájuk, miután vészleválást és landolást kellett végrehajtaniuk a rakéta hibája miatt) jól jelzik, hogy ezek a rutinműveletek is nagyon kockázatosak, itt egyáltalán nincs garancia a sikerre, bár emberélet elvesztéséről szerencsére egyik esetben sem volt szó. A lyuk kapcsán tovább folytatódik a vizsgálat, amit az bonyolít, hogy itt korábban már szabotázs lehetőségét is felvetették, egyértelműen az amerikaiakra utalva. Ezt később az érintettek cáfolták, a további eredmények azonban csak részletes kutatás után, a most visszahozott mintákra támaszkodva születnek majd meg, amiről természetesen mi is beszámolunk majd.

** Gerst révén a küldetés alatt számos fotót és az ESA által közzétett videót is láthattunk, ezek kifejezetten látványosak, a legénység pedig összesen 6 alkalommal fogadott új rakományt, amelyek között nemcsak műszerek és eszközök, de jégkrém, nagyon erős kávé, az AI-ra támaszkodó CIMON-robot, valamint a hálaadásra szánt pulyka is helyet kapott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!