Berta Sándor

Egy órán belül eltávolíttatná a terrorista propagandát az EU

Úgy vélik, a tartalomszűrők elkerülhetővé tehetik a merényleteket és megakadályozhatják a tettesek radikalizálódását.

Vera Jourova, az Európai Unió igazságügyért, jogérvényesülésért, fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztosa azt nyilatkozta, hogy ha lett volna már tartalomszűrő, akkor megakadályozható lett volna a christchurch-i terrormerénylet, mivel meg lehetett volna gátolni a tettes radikalizálódását. Az ilyen esetekben rendkívül fontos, hogy milyen gyorsan teszik meg az ellenintézkedéseket.

Az Európai Unió régóta rá akarja venni az olyan webes cégeket, mint a Facebook, a YouTube vagy a Twitter a szélsőséges és a terrorista anyagok egy órán belül való azonosítására és törlésére. Amennyiben ez nem valósulna meg, úgy az érintett társaságoknak komoly pénzbüntetéseket kellene fizetniük. Most Jourova megerősítette ezt, hangsúlyozva, hogy megelőző intézkedéseket várnak a platformoktól. A lehetséges megoldások közül kiemelkednek a tartalomszűrők, amelyek megakadályozhatják a terrorista tartalmak feltöltését, illetve lehetővé teszik az ilyen felvételek és a bombakészítési vagy más hasonló útmutatók előzetes automatikus felismerését. Jourova kifejtette, hogy 100 százalékosan biztosnak kell lenni abban, hogy az adott felvételek nem maradnak online. Így csökkenhet a merényletek száma és jelentős mértékben visszaszoríthatók a terrorista anyagok.

Az Európai Bizottság ebben a kérdésben nem csupán a nagy cégeket akarja ellenőrizni, hanem a kontinensen működő mindegyik szolgáltatót, valamint az összes felhasználót és az utóbbiak minden bejegyzését, blogját, feltöltött digitális fotóját, videóját is. A büntetések szintén egyformán szigorúak lesznek - függetlenül attól, hogy egy magánszemélyről vagy egy vállalatról van szó. Azt a politikus elismerte, hogy egyelőre még a sci-fi kategóriájába tartozik az, hogy a különböző oldalak valós időben felismerjék a terrorista tartalmakat és azonnal töröljék azokat. Ugyanakkor az IT-gigászok jelezték, hogy gőzerővel dolgoznak olyan technológiákon, amelyek a jövőben mindezt lehetővé fogják tenni.

Neal Molan, a YouTube illetékese kifejtette, hogy a christchurch-i merénylet után megpróbálták a felkerült videó több tízezer változatát törölni, de nem bírták manuálisan a tempót, így végül le kellett állítani az ezzel foglalkozó embereket és a munkát teljesen az algoritmusokra kellett bízni. Ugyanakkor emiatt számos olyan anyagot is töröltek, amelyek nem a sajnálatos eseményhez kapcsolódtak. A Facebook pedig azt hangsúlyozta, hogy az első 24 órában ugyan több mint 1,2 millió másolat lett törölve, de az alkalmazott technika közel sem tökéletes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Akva #31
    "Bagdadban katonai célokat támadtak célzottan PGM-mel és nem civileket."

    Te mindent beveszel? Irtottak ott mindenkit!
  • Akva #30
    "Úgy vélik, a tartalomszűrők elkerülhetővé tehetik a merényleteket és megakadályozhatják a tettesek radikalizálódását"

    5-6 éves koromban voltam ilyen naiv!
  • molnibalage83 #29
    " (persze utanna csak a veszteseket szoktak elitelni)"
    Dumától a falra tudok mászni. Kurvára nem igaz.
  • ostoros #28
    Inkább te fröcsögtél egy jót, vagyis akartál, de semmi alapod nem volt rá.
  • molnibalage83 #27
    Akkor lassan írom, hogy megértsed. Ilyen vádpont nem volt Nürbergben, legalábbis nem találtam rá utalást soha, akkor sem, amikor kerestem.

    Kvp csak fröcsögött egy jót.
  • ostoros #26
    Egy szó nincs pilótákról.

    Mellesleg, te olyan nagy katonai szakértő vagy, hadd kérdezzem már meg, hogy a faszba merült fel, hogy pilótákat ítélnének el? Ők jelölik talán ki a célpontokat? Igen?
  • molnibalage83 #25
    Haboru eseten a terrorcselekmenyt jellemzoen az kulonbozteti meg, hogy katonai vagy civil celpontok ellen kovettek-e el. London es Drezda bombazasa mindket esetben terrorbombazas volt, tehat civileket akartak olni es ezert haborus bunnek szamit. (persze utanna csak a veszteseket szoktak elitelni)


    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.03.29. 23:41:38
  • ostoros #24
    Pilótákról sem beszélt.
  • molnibalage83 #23
    Nem figyelsz. Győztesek között több nemzet is volt. Mondjuk Japánban az USAAF bizony viszont tűzviharral válogatás nélkül pusztított.

    Csak 1. és 2. pont összefügg és ökörség volt kvp kommentje. Egyetlen tengelyhatalom pilótát sem vontak felelősségre London vagy bármilyen más város bombázása miatt.
  • ostoros #22
    Kvp nem említette az USA-t a bombázásnál, azt csak te láttad oda.