Berta Sándor

Elfogadták az USB 4 specifikációit

A végleges specifikáció az év közepén lesz elérhető.

Nem lehet azt állítani, hogy a USB Promoter Group ülne a babérjain, hiszen alig néhány nappal ezelőtt vált ismertté, hogy az idén érkeznek az USB 3.2-t támogató első eszközök és a megváltoznak az USB 3.2 szabványon belüli pontos jelölések is. Most pedig a szervezet nyilvánosságra hozta az új USB 4 specifikációit, amelyek értelmében a maximális adatátviteli sebesség 40 Gbps lesz, ami megegyezik a Thunderbolt 3 maximális adatátviteli sebességével. Mindez nem véletlen, ugyanis az új szabvány az Intel protokolljain alapul.

A USB Promoter Group közölte azt is, hogy az új szabvány miként fogja támogatni az alternatív üzemmódokat. Emellett a szervezet hangsúlyozta, hogy a specifikáció kidolgozásában több mint 50 vállalat vett részt. Eldőlt az is, hogy az USB 4 végleges specifikációit az esztendő közepén hozza majd nyilvánosságra a csoport.

Az USB 4 előnye, hogy ugyanazokat a protokollokat (Displayport 1.2 stb.) kínálja, mint a Thunderbolt 3, de nem kell utána licencdíjat fizetni. Így az olyan gyártók is kínálhatnak majd USB 4-vezérlőket, mint az AMD vagy az Asmedia.

„Az USB szabvány elsődleges célja, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt biztosítsa az adatok, a megjelenítés és a teljesítmény-átadás ötvözésekor egy felhasználóbarát és robusztus csatlakozón keresztül” - jelentette ki Brad Saunders, a USB Promoter Group elnöke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #4
    "Azaz gyakorlatilag az usb helyét átveszi a TB átcímkézbe usb 4-nek."

    Rosszabb. Fogjak a ket szabvanyt es csinalnak egy harmadikat belole. Persze ez az alap, mivel visszafele kompatibilisnek kell lennie az usb 1-2-3 szabvanyokkal. Ez persze egyre nagyobb kompatibilitasi halmot jelent, ami miatt egyre bonyolultabbak az implementaciok es egyre tobb a hiba, meg egyre kevesebb a ceg ami egyaltalan nekirugaszkodik, hogy uj termeket fejlesszen ra. Ezert lett volna erdemes egy picit a jovonek tervezni, ami az ethernet eseten anno osszejott, az usb-nel a 3.x ota kevesbe.
  • asgh #3
    "a maximális adatátviteli sebesség 40 Gbps lesz, ami megegyezik a Thunderbolt 3 maximális adatátviteli sebességével. Mindez nem véletlen, ugyanis az új szabvány az Intel protokolljain alapul."

    Azaz gyakorlatilag az usb helyét átveszi a TB átcímkézbe usb 4-nek.
  • kvp #2
    A displayport eddig se volt tul elterjedt, a HDMI a jelenlegi nepszeru szabvany. Az licenszdijas, mar a displayport is csak azert lett, hogy licenszmentes legyen.

    Egyebkent meg alapvetoen az USB-C csatlakozoban van egy hagyomanyos USB port (tap,fold,adat+,adat-), ket kvazi ethernet erpar, tovabba 2 egyeb erpar (pnp es aux). Ez osszesen a tap es 4 erpar. Ebbol csak a nagysebessegu erparokat hasznalva a 40GBASE-T szabvany szerint 40 gigabit a maximalis elerheto sebesseg, mikozben a maradek labakon megmarad a tapellatas is. Az USB4 kabeleknek alapvetoen a CAT8 szabvanynak kell megfelniuk, ami ethernet eseten 30-36 meteres kabelhosszt tesz lehetove, USB eseten valoszinuleg kevesebbet fognak eloirni.
  • Macropus Rufus #1
    wow. bámulatos hol tart már a tudomány :)
    displayport megy nyugdíjba.