Berta Sándor

CES: Elkészült a VIA USB 3.0-s chipje

A VL800-as adapter képes akár négy USB 3.0-s portot is biztosítani az asztali és hordozható számítógépek, valamint a tábla PC-k számára.

A VIA képviselői a CES kiállításon úgy nyilatkoztak, hogy a VL800-at és más adapterkártyákat benyújtották az USB Implementors Forum (USB-IF) nevű szervezethez. Az eszközök csak a hitelesítés megszerzése után építhetők be a különböző készülékekbe és csak akkor látható el az USB 3.0 SuperSpeed logóval.

Az USB-IF szakemberei által végrehajtott tesztek akár hónapokig is elhúzódhatnak. Ennek oka nem a termékek technikai gyengeségeiben keresendő, hanem az, hogy a kiegészítők váratlan problémák elé állítják a teszteléshez használt eszközöket: azok ugyanis jelenleg csak két USB 3.0-s port tesztelésére alkalmasak.


A szervezet munkatársai ráadásul mindent tüzetesen megvizsgálnak. Nem csak az adatátviteli sebességeket és a kompatibilitást veszik górcső alá, hanem az elektronikus paramétereket is. Mindegyik portot ugyanazzal a mérőműszerrel vizsgálnak meg és a kapott értékek nem térhetnek el jelentős mértékben egymástól. A VIA mérnökei ugyanakkor biztosak abban, hogy a VL800 mind a hardveres, mind a szoftveres vizsgálatok szempontjából meg fog felelni Az első VL800-at tartalmazó megoldások az idei év közepére kerülhetnek a boltokba.

Az új adapter legnagyobb előnye a 4 port mellett, hogy jóval hosszabb vezetékeket kínál, mint az NEC jelenlegi két USB 3.0 portos megoldása, ezáltal pedig megkönnyíti és olcsóbbá teszi az alaplapok tervezését. Különösen igaz ez a notebook-alaplapok esetében, ahol a rendelkezésre álló hely kihasználása mindennél fontosabb. A VIA VL800 egyaránt támogatja az USB Super-Speed (5 Gbps), a High-Speed (480 Mbps), a Full-Speed (12 Mbps) és a Low-Speed (1.5 Mbps) adatátvitelt és kompatibilis az Intel eXtensible Host Controller Interface (xHCI) megoldásával, továbbá az USB 2.0 és 1.1 specifikációival. Emellett lehetőség van a BIOS-ban egy külön integrált VL800 firmware alkalmazására, illetve ennek a frissítésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Zolorado #4
  LAN-hálózathoz szükséges ismeretek:
  - 1 db LAN kábel
  - összedugod a két gépet
  - windows hálózat létrehozása varázsló
  - követed a varázsló utasításait
  - kész (ha a varázsló magas, akkor számtalan tutorialt találhatsz a neten, de tényleg ennyire egyszerű)
 • okosan gyerekek #3
  Té'leg?

  Kár, hogy nem vagyok elszánt kocka, aki örül annak, hogy lehet szenvedni a számítógépével, lehet mindig fejlesztgetni (ti. mert sosem igazán jó), és az is szomorú, hogy ha már fizetek a gépemért, nincs kedvem magam kiszolgálni azt, például azzal, hogy egy LAN-hálózat felépítéséhez szükséges ismereteket sajátítsak el és még ennek tetejébe elvárom, hogy ő szolgáljon ki engem és megkönnyítse az életem.

  De, ha ezektől eltekintünk, végül is tényleg majdnem ugyanaz, mint egy Nokia N8-ahol összedugod és megy.
 • [HUN]FaTaL #2
  Meg lehet csinálni, LAN-nak hívják.
 • okosan gyerekek #1
  Egy dologra vagyok kíváncsi: ha már egy Nokia N8-ra rá lehet dugni másik mobilkészülékeket, tehát egy telefonra rádugni egy másik mobilkészüléket, mikor lehet végre ezt megcsinálni elvben fejlettebb gépekkel, számítógépekkel?

  And I give a shit about the rest...