Berta Sándor

Félmilliárd dollárt fordít lakásépítésre a Microsoft

Ahol az IT-cég bővít, ott megugranak a lakásárak. Hogy ez ne így történjen, 500 millió dollárt költenek Seattle városának fejlesztésére.

Brad Smith, a Microsoft elnöke és jogi igazgatója, valamint Amy Hood, a társaság pénzügyi vezetője jelentette be azt a projektet, amelynek keretében 500 millió dollárt fordítanak arra, hogy Seattle városában és annak környékén több megfizethető lakás legyen az átlagos és kis fizetésű emberek számára. A régióban a lakáshelyzet az elmúlt években egyre rosszabb lett. A növekvő lakásárak egyik jele, hogy egyre több a városban és annak közvetlen környékén a hajléktalan. További jel, hogy a munkavállalóknak egyre többet kell dolgozniuk azért, hogy fenntartsanak egy lakást, ezáltal kevesebb idejük a jut a családjukra és a kikapcsolódásra, ami a kapcsolatok és az egészség rovására megy.

Ugyan Seattle és a régió vezetői igyekeztek mindent elkövetni a probléma megoldására, de az elképzeléseiket, például a helyi vállalatok különadóját, nem fogadták kitörő örömmel. Megoldásul a Microsoft 225 millió dollárt akar a régió Eastside nevű részében befektetni, oda tartozik Redmond is. Az ottani beruházások elsősorban abban segíthetnek, hogy a jövőben több lakás álljon azoknak a rendelkezésére, akik évi 62 000 és 124 000 dollár közötti összegből tartanak fenn egy háztartást.


Az óriáscég emellett további 250 millió dollárt ruház be a Puget Sound régióban, ahol olyan emberek számára készülnek majd a lakások, akik a környékre jellemző átlagbevételnek kevesebb, mint a 60 százalékát keresik csak meg. Ez 48 150 dollárt jelent egy kétszemélyes háztartás esetében. A konszern a fennmaradó 25 millió dollárt pedig olyan projekteknek adományozza, amelyek különböző szolgáltatásokat kínálnak a hajléktalan vagy a nagyon kis jövedelmű embereknek.

Brad Smith hozzátette, hogy nem csupán elérni szeretnének valamit, hanem példaképek is akarnak lenni. Reményét fejezte ki, hogy a példájukat a régió más vállalkozásai is követni fogják, hiszen ez a szerepvállalás végső soron a többi vállalkozás érdeke is. Számukra ugyanis elfogadhatatlan, hogy a munkatársaiknak munkaidő közben a gyermekeiket olyan tanárok gondjaira kelljen bízniuk, akik naponta 4 órát utaznak oda és vissza a lakásuk és a munkahelyük között. Ugyanez igaz azokra az is, akik felelősségteljes pozícióban vannak kórházakban vagy a tűzoltóságnál és nem tudják finanszírozni egy a munkahelyükhöz közeli lakás megvásárlását és fenntartását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #7
    "Itt szerintem messze nem a profit a lényeg a cégnek"
    Álmodj királylány.

    Milliárdos cégek nem azért lettek milliárdosok, mert restek lehajolni a két fillérért. A propagandát meg ne hogy már elhidd, felnőtt ember vagy!
  • Cat #6
    Itt szerintem messze nem a profit a lényeg a cégnek, hanem az élhetőség. Ugyanolyan, mint a dolgozóknak juttatott kiegészítő járandóságok, csak közvetettebb módon: ők nem fitneszbérletet adnak, hanem a közszolgáltatásokra fordítanak pénzt a stabil működés érdekében.
  • VolJin #5
    Beruházás ez is, amin lesz profit. Nem jótékonykodás ez, hanem racionális döntés társadalmi hasznossággal. A kapitalizmus része ez is...
  • kvp #4
    A facebook ezt egyszerubben oldotta meg. Epitettek zart lakoparkokat a sajat alkalmazottaiknak. Bar az a ket osszeg is az also es a folso fizetesi savokat jelenti a ceguknel, szoval az o embereiknek lesz. A masik kategoria pedig az oket kiszolgalo szemelyzetnek. A harmadik pedig hajlektalanellatasra hogy az utcak tisztak maradjanak, mert ugylatszik San Franciscoval ellentetben ott zavarja az embereket.
  • ostoros #3
    Úgyis az lesz, hogy majd ők adják ki bérbe a lakásokat... Vagy eladják, jó áron. Nem adomány ez, csak egy kicsit most másképp is akarnak pénzt keresni...
  • felemelő #2
    Az teljesen jogos lenne, ha egy termelő beruházás indul egy településen és az a jelenlegi ott lakó munkavállalókon kívül új betelepülőket vonz a városba, akkor adjon infrastruktúra beruházásokra és ingatlanépítésre is pénzt a beruházási keretéből.
    Persze nem olyan magyarosan, hogy elveszi az önkormányzat a pénzt, hanem részesedést kap a befizetéséért a helyi közművállalatban illetve belép valami lakásépítési cégbe a tőkéjével. Ha meg nincs for-profit cég ezekre, akkor az adott tőkét visszakapja kamattal a helyiadó mentességben.
    Tudjuk hogy a világ nem teljesen így működik, még az államok fizetnek, hogy oda települjön a cég.
    Szóval a MS lépése egészen tisztességes.
  • ostoros #1
    "a jövőben több lakás álljon azoknak a rendelkezésére, akik évi 62 000 és 124 000 dollár közötti összegből tartanak fenn egy háztartást."
    Ej, de eltérnek az árak az ittenihez képest...