Berta Sándor

Számos dolog változik a Facebookon

A közösségi oldal jobban támogatni fogja az ismerkedést és fokozatosan eltűnhetnek a Messenger, az Instagram és a WhatsApp közötti különbségek.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója és vezetője az F8 nevű fejlesztői konferencián jelentette be a közösségi portált érintő legfontosabb változtatásokat. A menedzser mindenekelőtt a Clear History nevű funkciót ismertette, amelynek segítségével a felhasználók korlátozhatják a jövőben a Facebook külső nyomkövetéseit. Jelenleg a számos honlapba beágyazott bejelentkezési megoldás vagy lájk gomb segítségével a Facebook megtudhatja, hogy valakit milyen oldalak és alkalmazások érdekelnek. Az internetezők ezeket az adatokat nem csupán törölhetik majd, hanem meghatározhatják azt is, hogy a jövőben azokat ne tárolják el a Facebook-profiljukkal összekötve.

Zuckerberg közölte, hogy nincs garancia arra, hogy mindent jól csinálnak. Továbbra is fognak elkövetni hibákat, de azt szeretnék, ha az általuk biztosított eszközöket jó célokra használnák fel az emberek. Ilyen jó cél lehet a randizás, ismerkedés. A jövőben ez sokkal egyszerűbb lesz a platformon, hiszen lehetőség lesz külön randiprofil létrehozására. Ilyen esetekben a hagyományos profilban egy kis szív jelenik majd meg. Amennyiben valaki arra rákattint, akkor megnyílik a megfelelő ajánlat, amelyben az illető családneve már nem fog szerepelni. A bemutatkozások és az interakciók a barátok számára nem lesznek láthatók.


Természetesen két Facebook-ismerős nem találhat majd egymásra, akkor sem, ha egyébként mindketten használni fogják a szolgáltatást és hasonló az érdeklődési körük. Ez utóbbit és más jellemzőket egy algoritmus elemez majd, s a felhasználók akár a csoportokon és rendezvényeken keresztül is egymásra találhatnak. A cél az interakciók és a portálon eltöltött idő növelése. Az ígéretek alapján a nagyon személyes információkat a közösségi honlap nem fogja felhasználni személyre szabott reklámokhoz. További részleteket akkor árul majd el a vállalat, ha az új szolgáltatást tesztelni kezdik. Zuckerberg végül azt emelte ki, hogy a funkció nem csupán az ismerkedésre lesz jó, hanem akár a komoly kapcsolatokra kiépítésére is.

A Facebook első embere ezután kitért a Messengert, az Instagramot és a WhatsAppot érintő módosításokra. Utóbbi két szolgáltatás videochatet kap, amely csoportokban is működni fog. A Messengert és az Instagramot a Snapchattől másolt kiterjesztett valóság szűrővel látják el. A három szolgáltatás különbségei fokozatosan eltűnnek majd. Mindegyik ajánlat egyszerre lesz chatelési, kikapcsolódási és értékesítési platform.


Az Instagram kapott egy zaklatásokat kiszűrő funkciót, amely felkutatja azokat a kifejezéseket és mondatokat, amelyek alkalmasak mások megsértésére és zaklatására. Az egyelőre nem derült ki, hogy ez a szűrő hogyan működik, milyen szavakat engedélyez és milyeneket nem. Tamar Shapiro, az Instagram menedzsere azt mondta, hogy mindent elkövetnek azért, hogy jól végezzék a dolgukat.

A Facebook végül bemutatott egy hardvert, a vezeték nélküli Oculus Go szemüveget is. Az Oculus Rifttel ellentétben az új modellhez nincs szükség sem PC-re, sem okostelefonra, a tartalmak az integrált alkalmazásbolton vagy egy külön okostelefonos programon keresztül kerülnek az eszközre. A kínálatban már most több mint 1000 szoftver és 360 fokos videó érhető el. A Facebook az Oculus Góval elsősorban a virtuális valósággal ismerkedőket akarja megszólítani. Az eszköz 5 perc alatt üzembe helyezhető és a mellékelt vezérlőegység lehetővé teszi az alkalmazásokon belüli navigációt. Az Amerikai Egyesült Államokon kívül a készüléket online értékesítik majd, a 32 gigabájtos változat ára 219 euró lesz, míg a 64 gigabájtosé 269 euró.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #3
    Fából vaskarika, avagy néhány látszatintézkedés néhány hőbörgő user, illetve a közvélemény pofájának befogására. E mellett némi f*ngszagú erőlködés néhány feature betételére.

    A lényeg nem változik: a Facebook ingyenes és az is marad - rajta kifejtett aktivitásod terjedelmével párhuzamosan leszel függő, és ugyanilyen arányban adjuk el az adataidat mindenkinek aki csak fizet érte, a burkusföldi shared economy-t nyomó ökovizipipa-gyártó startupoktól kezdve az USA és szövetségesei kormányzati szerveihez közelálló gazdasági szereplők részére. Ennyi a lényeg, a többi, amit ez a lófejű f*sszopó előad a kib*szott dev konferenciáján csak maszlag. Fel kell tolni rá az egész k*rva életüket, az lesz nekünk jó! Facebook VR-el: mindenki fejére mindenhol és minden időben! Ez kell nektek parasztok!
  • NEXUS6 #2
    Jó ez az Oculus Go, bizti mindenki vesz egy külön HW-t egy jobb teló áráért, amikor a fészbukozás 80%-át így is a mobilján nyomja. Rahedli mobil VR tok van a piacon szarú/húgyé.

    A Samsung GearVR is már 2015-ben lett bemutatva, szal épp időben jönnek ki vele. ;)
  • kvp #1
    Az, hogy az ismerosok elol akarnak publikus adatokat elrejteni (de persze azert a hivatalos profilhoz kotve), nagyon ellentetes az ismeros emberek bizalomra alapulo kommunikaciojaval. Arrol nem beszelve, hogy ket ismeros (pl. azonos munkahely vagy iskola miatt) miert ne ismerkedhetne ossze? De legalabbis latnia kellene minden ismerosnek (tinik eseten pl. a szuloknek, kapcsolat eseten a parnak) az illeto publikus randevu profiljat, amit a vilag masik reszen elo ember (pl. egy afrikai nagyon rejtett munkaero vagy a szomszedban lako munkanelkuli bandatag) lathat. Velemenyem szerint egyre ellenszenvesebb iranyba mennek, persze a facebookon toltott ido novelese befektetoi szempontbol jo. Csak minden masbol nagyon rossz.