Berta Sándor

Szigorúbb EU-szabályok vonatkozhatnak a video­portálokra

Az európai döntéshozók azt szeretnék, ha a platformok látványosabban jelölnék meg a fizetett tartalmakat.

Az Európai Parlament Kulturális Bizottsága elfogadta azokat a pontokat, amelyek alapvetően változtathatják meg a közeljövőben a YouTube és más videoportálok kinézetét. Döntés született arról, hogy a jövőben a YouTube vagy a Netflix kínálatában szereplő saját művek legalább 30 százalékának európai alkotásnak kell lennie és az eddiginél sokkal jobban fel kell hívni a figyelmet a honlapokon megjelenő hirdetésekre. A felhasználók által generált tartalmakat kínáló és a stream-oldalak (YouTube, Netflix, Maxdome, iTunes, Amazon Prime stb.) működését pedig a jelenleginél szigorúbban szabályoznák. A változások érintenék a szponzoráció, az ifjúságvédelem és a termékek elhelyezésének a területét is.

Petra Kammerevert, a bizottság elnöke közölte, hogy a tömeges termékmegjelenítéseket tartalmazó videók tulajdonosainak nem lenne szabad úgy tenniük, mintha objektív ajánlatokkal rukkolnának elő. Ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy e felvételek tulajdonosai a megoldásaikkal pénzt keresnek.

Változást jelent az is, hogy a televíziókkal kapcsolatos reklámidőt rugalmasabbá tennék. A 20 és 23 óra közötti főműsoridő a hirdetések szempontjából különösen védett lenne. Eddig óránként 12 perc lehetett a reklám, de a jövőben a televízióadók szabadabban dönthetik majd el, hogy mikor akarnak hirdetéseket mutatni a nézőiknek. A teljes műsoridő több mint 20 százalékát ugyanakkor nem tehetik ki ezek az ajánlatok. A videoportálokon és a televíziók gyermekműsoraiban tilosak lesznek a cigaretta- és az alkoholreklámok. A videoplatformokon az eddiginél könnyebben jelezhetik majd a felhasználók a szélsőséges tartalmakat, az erőszakra, a gyűlöletre és a terrorra ösztönző felvételeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #11
    Nem működött? Hát... vannak viták azért... Persze a rendszer lopásikor az volt a propaganda, hogy MINDENT el kell adni, mert az állam rossz gazda. De azért nézzük meg, hogy hol tartott a Cári Oroszország, és meddig jutott el a Szovjetunió, mondjuk technikai szintben, vagy akár élet-színvonalban az összeomlása előttig. Nem biztos, hogy ugyanezt kapitalizmussal ennyi idő alatt meg lehetett volna csinálni. A lemaradásuk ugyanis óriási volt. És most is nagy, már ha a nyugathoz viszonyítunk, na de korábbi önmagukhoz képest ez már kicsit másképp fest.
  • ostoros #10
    Mikor omlik már össze ez a szarkupac?
  • Candi #9
    Ennek pont annyi értelme van, mint annak, hogy a parlament tagjai x %-ának nőnek kell lennie. Ha nincs ki a létszám, akkor tökmindegy ki az, tökmindegy mihez ért vagy mihez nem, akkor is be kell rakni egyet a parlamentbe, hogy meglegyen a kvóta. Ez vajon kinek és miért jó? Miért jó az, ha értékes áru helyett (nem mellett!) kötelezően ballaszttal kell megtölteni egy drága szerelvényt?
    Utoljára a szoci tervgazdálkodásnál voltak ilyenek, és qvára nem működött. Akkor miért olyan életbevágóan fontos mégis mindenáron ezt erőltetni?
  • zola2000 #8
    Ne keverd európát az egész emberiséggel :)
  • esztyopa #7
    Huha!
    Ez aztán a *hatékony intézkedés*
    ...megyek is pelenkát cserélni !
    Orrba-szájba megy a *gittrágás*a dolgok meg mennek tovább a maguk sz*r módján...
    Rá kellett döbbennem,hogy az emberiség képtelen irányítani a sorsát !
  • takysoft #6
    "Döntés született arról..."

    Nem, nem született. Ez így egész pontosan nem igaz :D

    Az Európai Parlament tárgyalja az AMVS irányelv módosítását és a rapportőrök által bevitt bizonyos módosítókról szavaztak.
    De ez még közel sincs ahhoz hogy a teljes irányelvet elfogadják, amit ráadásul nem is a Parlament fogad el, hanem a Parlament és a Tanács közösen.
    Egyelőre a Tanács és Parlament is külön-külön vizsgálja a javaslatot, valamikor június és szeptember között összeeresztik a két szervet és még akkor is lesz vita bőven...

    Ráadásul trialógus mert még rá kell ereszteni az egész sztorira az Európai Bizottság jogi szolgálatát is :D
    Úgyhogy mire ebből elfogadott irányelv lesz az legkorábban jövő év eleje...
    De irányelv jellegéből fakadóan nem közvetlenül lép hatályba csak amikor a tagállamok átültetik amire 1-2 évet szokás hagyni

    Tehát az hogy az EP CULT valamit megszavazott még nagyon messze van attól hogy kötelező legyen :D

    Az sem igaz hogy saját művek
    A bizottsági javaslatot meg az EP kult módosítókat nyugodtan fel lehet csapni... a katalógusban szereplő összes műre van ez a kitétel...
    Tehát nem saját gyártás hanem vásárolt is



    Utoljára szerkesztette: takysoft, 2017.04.29. 18:08:26
  • zola2000 #5
    Ebből az lesz, hogy a netflix-youtube red kínálatából sokminden nem lesz elérhető európában hogy az eu állampolgárok által elérhető tartalom harmada eu gyártású maradjon.

    Annak még lenne értelme hogy "a helyi tartalmakat vegye előbbre" de ... az igazi probléma az, hogy az eu állampolgárokat nem érdekli európa, mindenkit csak észak-amerika és kelet-ázsia érdekel.

    (az animékre szakosodott crunchyrollnak nem akarja megszabni a bizottság hogy európai animéket adjon, vagy a viki.comnak hogy európai doramákat? :)
  • carville #4
    Mindannyian ennyire sötétek vagytok? Azért néztek másokat is annak?
    A Youtube esetében a Youtube Redről van szó, a fizetős streaming szolgáltatásról. Vagyis nem azt szabják meg, hogy a feltöltő kispisták harmadának európainak kell lennie, hanem a Youtube saját gyártású tartalmaira.
    Ami egyrészt itthon el sem érhető, tehát eddig itthon sem nézhettétek.
    Ezt még betudnám annak, hogy mindent kritika nélkül benyeltek amit olvastok, az SG meg annyit nem ír oda hogy RED, de aztán újabb sötétséget mutattok.

    Ugyanis hihetetlen dolgot fogok mondani, de ha elérhető lesz, és valami nem érdekel, akkor... kapaszkodjatok meg... NEM FOGOD NÉZNI. És kiválasztod azt, ami amerikai!
    Hihetetlen, igaz?
  • Voltan #3
    Pontosan.
  • IMYke2.0.0.0 #2
    S mi van, ha én csakis amerikai, kanadai és ázsiai produktumokat akarok nézni a Youtube-on, ahogy eddig is (és rohadtul nem érdekel egyetlen német kis k/cs/g, meg kunyermáló magyar, lengyel, stb. tyúker)?