Berta Sándor

Nyitott webes videoszabvány készül

Hét technológiai óriáscég fogott össze a túlzottan magas licencdíjak ellen.

Az Amazon, a Cisco, a Google, az Intel, a Microsoft és a Netflix egyenként is elegendő tőkével rendelkezik egy új webes projekt elindításához, azonban inkább összefogtak és létrehozták az Alliance for Open Media nevű szervezetet, amelynek alapítója még a Mozilla is. A szövetség szeretne egy új nyitott webes videoszabványt kidolgozni, mert magasnak tartja az MPEG-4 és más szabványok licencdíjait.

Az elsődleges fejlesztési cél az, hogy az új videoszabvány jó teljesítményt nyújtson, s akár régebbi hardvereken és alacsonyabb sávszélesség mellett is kiválóan lehessen használni. Egyelőre az új megoldásnak sem a neve, sem a technikai részletei nem ismertek. A további cél azoknak a támogatóknak az összegyűjtése, akik segíthetnek a fejlesztési munkában.

A szervezet hangsúlyozta, hogy az új szabvány nyitott lesz, az Apache 2.0 licenc alatt hozzák majd nyilvánosságra, a W3C szabadalomszabályait fogja követni és a használatáért semmilyen licencdíjat sem számolnak majd fel. Mindez egy komoly kritika az MPEG LA irányába, amely többek között az MPEG-4, a VC-1 és a H.264 kodekeket kezeli.

Érdekesség, hogy az alapítók közül több is dolgozik hasonló projekteken, a Google WebM, a Cisco Thor néven fejleszt nyílt forráskódú videokodeket. Az utóbbi projekt elindításának hátterében szintén az állt, hogy a konszern túl magasnak találta a H.264 és a H.265 kodekek licencdíjait. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ezekkel a programokkal mi lesz: jegelik-e vagy folytatják őket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!