Berta Sándor

Robotadót javasolt Bill Gates

Sokan tartanak attól, hogy a gépek elvehetik a közeljövőben az emberek munkáját. A Microsoft társalapítója szerint ennél sokkal több forog kockán.

Bill Gates a a Quartz gazdasági portálnak nyilatkozott és azt az álláspontot képviselte, hogy a robotok elterjedésével az állam elveszítheti az egyik fő bevételi forrását, a jövedelemadókat. Ezért robotadó bevezetését javasolja, és már arra is vannak ötletei, hogy az így befolyó összegeket mire lehetne fordítani. Gates közölte, hogy ha egy robotot állítanak üzembe és az ugyanazt a munkát végzi, amit egyébként egy ember végezne el, akkor a robotot is hasonló szinten kellene megadóztatni, mint ahogy azt az emberrel tennék. A robotok pedig aligha háborodnának fel a rájuk kivetett adón.


A Microsoft társalapítója hozzátette, hogy még mindig sokkal több emberre lenne szükség azért, hogy az idősek vagy a gyerekek különleges igényeivel foglalkozhassanak. Az ápolás vagy a pedagógia területén lévő szakmák olyan természetűek, amelyeknél az emberi empátia és megértés nagyon egyedülálló, mindez pedig nagyon nehezen helyettesíthető robotokkal. Gates szerint a robotadóból származó bevételeket ezen területek és állások esetében kellene befektetni. Azoknak az embereknek, akik elveszítik a szakmájukat az automatizálás miatt szintén jók lennének ezek az álláslehetőségek.

Gates ötlete nem újkeletű. A robotizálás és a robotok utáni adó kivetését egy sor európai szocialista politikus is támogatja, köztük Benoit Hamont, a francia Szocialista Párt megválasztott elnökjelöltje. Nem utasítják el a robotadó ötletét a csúcstechnológiai vállalatok vezetői sem, bár néhányan - köztük Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója - inkább azt tartanák helyesnek, ha nem a munkaadók, hanem az ügyfelek és fogyasztók viselnék ennek a terhét. Az Európai Parlamentben azonban éppen a napokban, február 16-án utasították el a robotadó bevezetését célzó törvényjavaslatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Oliwaw #54
    A cégautó adót nem számoltad, ami normális autónál 22 ezer/hó.
  • TokraFan #53
    +1
  • NEXUS6 #52
    Szerintem Magyarország nagyon jó példa arra, hogy mi vár a robotosodó nyugara, ha rossz módszert követik:
    eleve csökkenő lakosság, egy kevesebb fiatal (jövő adófizetőinek a száma prognosztizálhatóan e miatt kevesebb),
    struktúrális alapú munkaerő hiány és magas munkanélküliség egyszerre (ha robot lesz, az elviszi az alacsony szakértelmet követelő munkahelyeket, átképzés meg nincs, 40 éves utcaseprőből nem lesz idegsebész),
    a fentiekből következőan egyre alacsonyabb adóbevétel az államnak, amiért a még adózókat sanyargatják, akiknél a piaci verseny miatt is romlik az adózásimorál,
    a kevesebb bevétel miatt egyre kevesebb funkciót tud ellátni az állam, romló közbiztonság, közegészségügy, közoktatás, de még a közutak is,
    a fentiekre tekintettel leértékelt bóvli ország, versenyképesség megőrzése miatt egyre alacsonyabb jövedelmek, amelyek miatt az adók megint csak csökkennek
    stb.

    Mo. a 90-es évek óta ebben a spirálban/ördögi körben van és nagyon nyögvenyelősen tud belőle kilépni, de természetesen hivatalosan már kiléptünk belőle és irány a csillagos ég!

    Ny-Európa a robik miatt csöppenhet bele ebbe a csapdába, és ezen a migráncsok bizony semmit nem fognak javítani, inkább rontani.
  • TokraFan #51
    Van ilyen is az kétségtelen, de az általánosításnak egyetlen igazsága van, nevezetesen, hogy nem igaz! Tudnék mesélni számos ellenpédát én is, akik éppen azért mentek el vagy hagyták abba, mert tisztességesen nem tudtak fejlődni ebben az országban (ráadásul nem a kv szektorból valók voltak, évi pár milliós árbevétellel). De nagyon OFF lenne úgyhogy hanyagolom a témát. A lényeg az, hogy elismerve ugyan az általad írottak valóságalapját is, ez messze nem általános és sajnos nem ezek tették/teszik ki a cégbezárások nagyrészét!
    Egyébként olcsó munkaerőt ma is találni tonnaszámra, emiatt biztos nem csődöl be senki. Ha mást nem, jönnek külföldről, Romániából, Ukrajnánól és máshonnan is szép számmal, akik még így is sokkal jobban keresnek, mint otthon. A magyar elmegy hasonló okból, ezek meg jönnek.
  • TokraFan #50
    Világméretű káoszt nem tartok valószínűnek. Átrendeződést esetleg, mondjuk Európa lemaradhat, Ázsia erősödhet, az oroszok erősödhetnek, az arabok visszaeshetnek oda ahonnan jöttek, ilyesmi...De a globalizációnak az az egy előnye azért megvan, hogy a gazdasági érdekek és a befolyás kiterjedtebb, ami gátolja a háborús konfliktusok kialakulását, elvégre egyetlen ország sem bombázza szívesen a másik országot, ha ott saját gyárai vannak és a saját gazdaságának erőteljes pilléreit képező bevételektől eshet így el.

    Az általad leírt káoszt esetleg atomháború esetén tudom elkézelni, anélkül aligha...
  • NEXUS6 #49
    Lehet így is nézni, hogy minmeghalunk, és összegyűjteni a médiából a sok negatív szemetet, meg úgy is hogy meglátjuk az olyan apróságokat, hogy pl. 100 éve Londomban az akkori világ fővárosában az egy főre jutó átlagos kaja mennyiség az akkora volt, mint most valamelyik éhinség súlytotta afrikai állam fővárosában, írástudók aránya, nők helyzete, bűnözés dettó.

    Nem vezet egyenes út egy szép új világba, ez tény. De a világ fejlődik, sok folyamat pont hogy szerencsés eredménnyel ér véget, amelyektől pedig rettegtünk. De továbbra is vannak veszélyek és bizony a jelenlegi rendszer tényleg katasztrófális véget érhet, ha nem változik. Csakhogy erre a legkevesebb az esély, mert hogy valamilyen irányba a jelenlegi állapotok, társadalmi, demográfiai, gazdasági viszonyok változni fognak az hótziher.

    Jogos a riogatás is persze, mert ha döntési helyzetbe jutunk, akkor a katasztrófa rémképe elijeszt attól, hogy esetleg egy felelőtlenebb utat megkockáztassunk.
  • gforce9 #48
    Én úgy látom az ügyfélkörömben, hogy azok esnek ki és mennek csődbe, akik eddig nem jártak kicsit se egyenes úton és , most, hogy zárogatják be a kiskapukat már nincs pénz. Az én adóm mindig is ennyi volt, mint eddig vagy több. De sok cég kijátszotta régebben áfával, ezzel azzal. Most sokuk beszívta. A másik típus aki csődbe megy, legalábbis itt Tiszán innen, azok, akik szarba se nézték a munkavállalót rendszerváltás után. 4 órába bejelentés vagy fullfeketén a szart is kihajtva belőlük. Ez azt eredményezte hogy rengetegen külföldre mentek dolgozni vagy dunántúlra, főleg az értelmesebbje. Aztán most, hogy már nem kap szarér hugyér melóst, csak ha megfizeti, be is zárnak a picsába, mert arra épült az egész vállalkozásuk, hogy 80-ért 3 műszakozót talál minden ujjára 20-at. Hát nem. Ezeket a cégeket nem sajnálom. És a tönkrement cégek zömét ezek teszik ki, legalábbis az ügyfélköröm alapján. Én dolgoztam amúgy a másik oldalon is lehúztam 9-10 évet cnc programozóként - marósként. 2-3 műszakban farigcsáltam a vasanyagot sokáig.
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2017.02.22. 15:06:40
  • TokraFan #47
    Nekem mondjuk Kft-m van, 1992-ben alapítottam. Ha jobban belegondolok, egyetlen percet sem töltöttem alkalmazotti státuszban életemben, úgyhogy van némi rálátásom a dolgora, ha szakértőnek ennek ellenére nem is tartom magam. Nyilván eltérő tapasztalatok vannak attól függően, hogy mely területen működik valaki, és bár abban egyetértek, hogy volt ennél rosszabb időszak is, a jelenlegit sem tartom jónak. Engem igazol az utóbbi időben becsődölt cégek száma (2015-ben cégtörlési rekord!), illetve a hazánkból külföldre települt (menekült) cégek ezreinek példája.
    Én hosszú ideig áltam ellent a folyamatnak annak ellenére, hogy tevékenységemből kifolyólag nem vagyok lokálisan helyhez kötött, de idén én is átteszem a székhelyemet egy másik országba. Egyszerűen elegem van abból ami itt folyik, hogy mindent velünk akarnak megfizettetni, mintha mi nem dolgoznánk annyit mint egy mezei melós, akinek melleselg tizedannyi felelősség nincs a nyakán és nem is kockáztat a saját vagyonából adott esetben tízmilliókat, amit egy önkényes NAV ítélettel bármikor elrabolhatnak tőle. Az általad írottak kicsi mintán alapulhatnak, de ha megnézed az elmúlt évek cégalapítási/törlési arányait, akkor láthatod, hogy soha nem látott mértékben épülnek le a hazai vállalkozások. Ezek sajnos tények, nem én találtam ki!
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2017.02.22. 14:42:03
  • Tetsuo #46
    Lehet rajta vitatkozni, hogy teoretikusan éppen mit tudnánk tenni - ellátni x milliárd embert vagy nem -, de a lényeg a jelen kor gyakorlata, vagyis az környezet és önpusztítás, a parazita, egymást tipró életmód.
    A nyugati jólét, például svájci demokrácia önmagában nem tudna működni, kell hozzá náhény kizsákmányolt kontinens. Aki csak egy-egy régiót szemlélve akar globális folyamatokat magyarázni, nagyon el van tévedve.
    Ébresztő. Egyébiránt már akármit alakítasz (ez is röhej, hogy képzeled a nagy altruista összefogást), a káosz elkerülhetetlen.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2017.02.22. 13:12:32
  • NEXUS6 #45
    Ez a világnézet idestova vagy 200 éves, amikor is Angliában a jobb klíma, amerikai növények mezőgazdasági alkalmazásának hatására beindult az ipari forradalom (volt munkaerő dögivel). Ekkor Malthus, aki egy anglikán pap volt, melette a tudományban is jártas, megírta az elkerühetetlen túlnépesedésről, és ezzel összefüggő éhinség, járvány, katasztrófa, miegymásról szóló esszéjét, ami ugye még a bibliai jövendölésekhez is passzol, szal teljesen szupcsi.
    Ezt a naiv demográfiai felfogást azóta az emberek többsége magáévá tette, és persze a szenzáció-ipar, az az média is mint lehetséges (bár egyre kevésbé valószínű) jövőképet időről időre feldobja és tudományos tényként tárja a nagyérdemű elé, hogy nezabáljon annyit, mert úgy is éhinség lesz, vagy mit tudom én, valami ilyesmi.

    Csak ugye a XIX. szd óta megtapasztaltuk a társadalmak demográfiai változásának olyan fázisait, amiről neki még halványlila fogalma sem lehetett.
    Nagyjából most már az látszik, hogy a világ népessége 2100 körül, olyan 10-12 Mrd főnél fog tetőzni és utána lassan csökken. Azonban ennyi embert, ha az elosztás globálisan OK lenne, már ma is el tudnánk talán látni élelmiszerrel, kis fejlesztéssel vízzel is.

    Elmondható, hogy a nyugati és vagy fejlettebb társadalmakban töredék annyi konfliktus van, mint ami a korábbi vagy más társadalmakat jellemzi, az erőforrások hatékony, és fenntartható felhasználására is erős törekvés van ezekben az országokban. A népesség pedig lassú csökkenésnek indult, ergo a robotizálás hosszútávan valószínüleg elengedhetetlen. (Én sem támogatom, hogy Muffti, kultúridegen szakképzettlen és alulmotivált munkaerőt csalogat Európába).

    Más kérdés, hogy tettenérhető a nyugati államok esetében olyan politika folyatatása, amely azon országokat, amelyek még nem tartanak itt, aktívan hátráltatja abban, hogy ők is eljussanak ide. Legnyilvánvalóbb ellentmondás, hogy azok az országok próbálnak mindent megtenni és kígyóbékát kiáltanak az atomfegyvereket fejlesztő országokra, akiknek az emberi civilizáció elpusztítására többszörösen elegendő atomarzenáljuk van. Ez persze a nyugati médiában mint ellentmondás fel sem merül. Az éghajlati változások kérdése is elsősorban azt jelentené, hogy India és Afrika nem hajthatna végre egy Kínai szintű iparosítást és ezzel együtt a gazdaság/társadalom átalakítását, modernizálását.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2017.02.22. 10:25:53