Berta Sándor

Szigorúbb szabályok vonatkoznak a kínai VPN-szolgáltatókra

A kínai kormány be akarja foltozni a nagy tűzfalon lévő réseket. Eddig viszonylag egyszerűen meg lehetett azt kerülni.

A kínai ipari és információtechnológiai minisztérium bejelentette, hogy a jövőben a virtuális magánhálózatok (VPN) üzemeltetőire az eddiginél sokkal szigorúbb előírások fognak vonatkozni. Az intézkedéssel Peking célja az, hogy megnehezítse a világhálóhoz való ellenőrizetlen csatlakozásokat és a VPN-ekkel ne lehessen olyan könnyen kijátszani a jelenlegi webes blokkolást.

A virtuális magánhálózatok használata esetén egy számítógép vagy mobiltelefon egy hálózati szoftver segítségével épít fel titkosított kapcsolatot egy szerverrel, amely szabad hozzáférést biztosít az internethez. Kínában a jövőben csak állami engedéllyel lehet ilyen programokat kínálni a felhasználóknak. Az ázsiai országban eddig több millió internetező és számos vállalat alkalmazott VPN-eket a helyi cenzúra megkerülésére. Számos kiberdisszidens és gondolkodó ráadásul olyan alkalmazásokat használ, amelyekkel a véleményüket a Facebookon vagy a Twitteren is megjelentethetik.

A minisztérium azzal indokolta az új szabályokat, hogy az internetelérések piaca gyorsan növekedett és már láthatók az első jelei az "irreguláris fejlődési folyamatoknak", ezért "sürgős igény merült fel a szabályozásra". Az új előírások részét képezik egy 2018 márciusáig tartó kampánynak, amelynek célja "az internetinformációs biztonsági menedzsment erősítése".

Kínában már 2015-ben minden korábbinál nehezebbé vált a nagy tűzfal megkerülése. Az illetékes minisztérium belügynek minősítette a tűzfalon kívüli internetes tartalmak elérésének nehezebbé tételét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TOR-rent #3
    Itt vannak a ( www.torproject.org/docs/bridges ) TOR-hidak, amelyet eleve az ún. internetes cenzúra megelőzésére dolgoztak ki, vagy a szintén a TOR-hoz kapcsolódó ( www.torproject.org/docs/pluggable-transports.html.en ) Pluggable Transport technológiák, amelyekkel a titkosítás ténye is eltakarható.

    DIKK ! Még szigorítanak, röhögnöm, kell így a kínai meg bármilyen tűzfal, meg a TOR-hidak egy mondatban !!! Ezt nem hiszem el getsee ! Ez a hónap vicce !
  • fonak #2
    Kína jelenlegi politikai elitje inkább technokrácia, nagy részük mérnök vagy más reál végzettséggel rendelkezik. A kommunista eszmerendszer már rég halott, csak a látszat kedvéért nem vetik a szemétre, kell a hatalom legitimációjához. A mai Kína egy kapitalista ország, amelyik politikai rendszerét tekintve nem liberális demokrácia (de még csak nem is illiberális demokrácia, hanem autoriter rezsim, ahogy Dél-Korea vagy Tajvan is azok voltak a 80-as évekig). A felső vezetést egy ideje 10 évenként cserélik a fiatalabb generációra, az öregek meg visszavonulnak, formálisan "számítanak a tanácsaikra".
  • Skylake #1
    Majd kijátszák ezt is, nem egy nagy dolog. Recseg-ropog a Mao-i birodalom mögötti, múzeumba való eszmerendszer, ha tetszik az elvtársaknak, ha nem. Amint az ottani regnáló politikai elit tagjai, az ottani maoista gerontokrácia temetőbe kerülnek, az általuk kitalált féligkommunista, féligpiaci államkapitalizmusuk is össze fog dőlni.