Gyurkity Péter

ExoMars: felemásra sikerült a leszállás

Ismét európai landolóegység van szomszédunkon, de csak a szonda helyzetét ismerjük.

Legutóbb arról számoltunk be, hogy a landolóegység sikeresen levált a TGO-ról, ezt pedig egy néhány napos, meglehetősen csendes időszak követte, hiszen minden fontosabb utasítást már előzetesen feltöltöttek, a Schiaparelli modul pedig csak szerda délután, 75 perccel a légkörbe való belépést követően ébredt fel, hogy végrehajtsa azokat.

A TGO-ra (szintén szerdán) még egy utolsó lassító manőver várt, amely a megfelelő orbitális pályát volt hivatott biztosítani, ez pedig (a terveknek megfelelően) 139 percen keresztül tartott - ennek során a szonda 5500 km/h-t vesztett sebességéből, hogy végleg a vörös bolygó gravitációs mezejében ragadjon. Az indiai GMRT teleszkóp ezúttal is figyelt, a visszaigazolás a vártnak megfelelő időpontban futott be, alig fél órával később pedig az is bizonyosságot nyert, hogy a landolóegység felébredt és készen állt a demonstrációs célokat szolgáló landolásra.


Nem sokkal 16 óra után az irányítóközpont közölte, hogy a GMRT által szolgáltatott erős jel alapján a Schiaparelli a kívánt süllyedő pályán volt, 21 ezer km/h-val száguldva, ami nagyjából 7 perc alatt csökkent le nullára, természetesen hatalmas hőt generálva. 11 km-es magasságban, már jelentősen lelassulva, nyílt ki a főernyő, ami bizonyosan nagy sokknak tette ki az eszközt, ezt 2 km-nél követte a radar és a kamera bekapcsolása, 1 km-nél pedig a landolóegység leválása az ernyőről, alig 200 km/h-s sebességnél gyújtva be a fékezőrakétákat, hogy gond nélkül fejeződjön be a leszállás.

Az élő közvetítés során egy korábban rögzített videót alkalmaztak a leszállás bemutatására, hiszen a nagy távolság miatt a valós adatok csak nagyjából 10 perccel később futottak be – vagyis csak futottak volna be, az indiai teleszkóp ugyanis csak egy nagyon gyenge jelet fogott el, így mindössze annyi derült ki, hogy a Schiaparelli a Mars felszínén volt, a részletes helyzetjelentésre még másfél órát kellett várni. Először a TGO-val sikerült felvenni a kapcsolatot, amely időközben megkerülte a Marsot, a bolygó mögül előbukkanva jelentkezett be, de a landolóegységről a NASA MRO sem szolgált információval, amely egy órával később repült el a helyszín felett.

A csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón annyit tudtak ehhez hozzátenni, hogy TGO-ról sikerült letölteni a landolóegység süllyedésével kapcsolatos adatokat, ezekből azonban nem derült ki, hogy maga a landolás mennyiben sikerült. Az már biztos volt, hogy az immár 13 éves Mars Express után (amelynek Beagle névre keresztelt landolóegysége 11 év után került meg) egy újabb európai szonda kering a Mars körül, vagyis a 2020-ig terjedő időszakban elsősorban erre támaszkodva kaphatunk majd újabb adatokat.

Tekintettel arra, hogy a landolás kifejezetten demonstrációs célokat szolgált, mindenképpen fontos, hogy a légkörbe való belépés, a hőpajzs alkalmazása, az ernyő kinyílása, valamint a fékezőrakéták begyújtása többé-kevésbé zökkenőmentesen zajlott le, az ezzel kapcsolatos adatokra később nagy szükség lesz - csak az ernyő hátrahagyása következett be idő előtt, de itt még nem ismerik a részleteket. Ugyanígy jelentős fejlemény, hogy a TGO egyáltalán megkapta ezen adatokat, amelyeket később az irányítóközpontban is szemügyre vehettek. Hamarosan kiderül, hogy a Schiaparelli milyen állapotban landolt (vagy csapódott be), ez később szintén hasznos részlet lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cyberdog #13
    Csak jusson eszünkbe a teflon. :) De... az űrkutatás egyik fontos alapanyaga, a finomított réz, por formájában. Ezt tudtommal az űrkutatás számára sikerült kifejleszteni... pontosabban a kifejlesztés túlzás, mert nem a rézport fejlesztették ki, hanem a finomításhoz szükséges technológiát. Mint kiderült ezen anyag remekül használható a gyógyászati technológiák fejlesztésénél.

    De az űrkutatás számos olyan újítást hozott, amelyet később az élet más területein is remekül tudtak alkalmazni. A műhold is ilyen. Viszont ezen határ nem éles. Sok olyan fejlesztés fut, amely nem az űrkutatás számára készül, tőle független, de a folyamat közben kiderül, hogy ezen a területen is remekül, már-már tökéletesen alkalmazható.

    Izgalmas évek elé nézünk, ami az űrkutatást és egyéb más tudományos területeket illeti. S a különböző területek között is nagyobb lesz az átnyúlás, az összefonódás az együttműködés. Meglátásom szerint... és remélem is.
    Utoljára szerkesztette: Cyberdog, 2016.10.23. 19:20:37
  • xyl #12
    Az űrkutatás az a műfaj, ahol sokszor a prototípusnak kell jól működni. Részegységeket persze ki lehet és kell is próbálni, de mindent egyben nem. Ehhez képest szerintem egész jó a siker aránya.
  • Irasidus #11
    Pedig de. Az űrszondák fejlesztése során az innovatív megoldások, a mindennapi életben is megjelennek. Erről nagyon sok tanulmány született, hogy az űripar egy húzó gazdasági ágazat! Értsd, pénzt és technológiát termel egyszerre. Amúgy meg az űrszondák valódi haszna a világ megismerése, és nem anyagi haszon, ennek ellenére bőven van az is, és nem csak amit említettem, van még más is...
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.10.23. 09:55:24
  • jkedzs #10
    néha persze belefér, hogy kilövöldöznek ezt-azt. de azért ne tegyünk úgy, mintha a befektetett pénz túlságosan hatékonyan hasznosulna ezen a többnyire űrhulladék gyártó területen.
  • Cyberdog #9
    A biztosító kárbecslője azóta is eszi a kefét, mert a helyszínen kéne megvizsgálni a járművet... :)))
  • Csaba161 #8
    És most ott volt a kínai holdjáró, amely megtett fél métert a Holdon, majd totálkáros lett, mivel kitört a kereke...
  • kisemlős #7
    A helyi légvédelem leszedte...
  • NEXUS6 #6
    Hát igen, mert mit adtak nekünk a rómaiak!?
    Ja ja, igen ott volt Ptolemaiosz, meg az Almageszt, ami bizonyos fokig a jelenlegi, matematikai alapon művelt, tudományos csillagászat első művének tekinthető....de ezen kívül, mit adtak nekünk a rómaiak!?
    XD

    (Momentán az ExoMars szondát a szovjetek által kifejlesztett Proton rakétával lőtték ki, és ugye az oroszokra a mai napig jellemző egy bizonyos szintű pártállami típusú púderezés, szerintem ennyiben azért jöhetnek ide a ró..., izé szovjetek).
  • Archenemy #5
    Ja ja, sőt a római birodalom pl. űrkutatással se foglalkozott, a hülyék!

    (ez is van olyan releváns, mint hogy mit csináltak a szovjetek...)
  • fonak #4
    Jó hát a szovjetek anno ha darabokra esett a cucc de elérte az orbitális pályát, akkor a TASSZ jelentette, hogy x db műholdat bocsátott fel egyszerre a dicsőséges Szovjetunió. :)
    Ha egyben maradt, csak befulladt valamiért, akkor elnevezték Kozmosz xxxx.-nek, akkor is, ha valójában űrállomás vagy Mars-szonda volt eredetileg stb.
    Mondjuk ez mind semmi ahhoz képest, hogy a Holdra szállási programjukat, ami ugye ismert okból besült (N1 hordozórakéta az indítóállásra visszahullva a történelem legnagyobb nemnukleáris robbanását produkálta) 1989-ig nem ismerték el... (pedig hát az "ellenfél" műholdjai elől nem tudták eldugni a bazi nagy rakétát...)