Berta Sándor

Értelmetlenné teszi a globalizációt a 3D-nyomtatás

Szükségtelen lesz a fejlődő országok olcsó munkaerejének kihasználása, ha a bútorok, a cipők, az órák és a házak építőelemei éppúgy kinyomtathatók, mint a különböző alkatrészek.

Az álmodozók szerint egy kinyomtatható bútorokat tartalmazó elektronikus katalógus lesz a jövő IKEA áruháza. A berendezések minden részletét mi határozhatjuk meg nem csak színekre, hanem anyagokra lebontva, és egy-két napon belül ugyanúgy várhatjuk a szállítót, mint manapság. Eltűnhetnek az egyenotthonok, ahol a szomszédba csak átugrott tájékozott háziasszony azonnal fel tudja ismerni például a csillár beszerzési helyét, és előtérbe kerülhetnek az egyedileg megtervezett, személyesebb otthonok.

Míg az első 3D nyomtatók csak alacsony hőfokon olvadó műanyaggal dolgoztak, addig a mai profi típusok akár fémet vagy kerámiát is tudnak kezelni. A mostani apróbb mintadarabok előállításáról zajlik az áttérés a hatalmas méretre, gyorsulnak a berendezések, és most már lehet kombinálni a színeket, az anyagokat és akár elektronikát is tudnak integrálni a késztermékbe. Mindez globális szinten is átalakulást hoz, például szükségtelen lesz Vietnámba vagy Bangladesbe telepíteni az üzemeket, hiszen a fejlett nyugati országokban sem jár mindez magasabb költséggel, ráadásul a szállítás is töredék pénzbe kerül.


Az oktatásban is kiválóan használhatók a 3D nyomtatók

A logisztikai cégek igyekeznek felkészülni a változásra, amikor nem kell az árukat a fél világon keresztülutaztatni a megrendelőhöz. A multinacionális csomagszállító óriásoknál már teljes 3D-nyomtatófarmok működnek, ilyet épít a UPS, a FedEX és a TNT is. A UPS például több száz 3D-nyomtatóból álló létesítményeket állított üzembe, amelyek folyamatosan készítik a különböző alkatrészeket és eszközöket az olyan konszernek számára, mint a GE Aviation és a Whirlpool. Az effajta gyártás alapjaiban változtatja meg például a cipő- és a ruhagyártási folyamatokat.

A méretnövekedésre jó példa az amszterdami Heijmans, mely az MX3D és a Joris Laarman Lab segítségével hidakat készít. Az egyes hídelemeket robotkarok bevonásával helyezik el, az új gyártási módszer lehetővé teszi a nagy struktúrák egy darabban való legyártását. Ulli Klenk, a Siemens gyártási centrumának vezetője biztos abban, hogy a 3D-nyomtatók előbb vagy utóbb szerepet kapnak majd a hagyományos termékgyártásban is, de ehhez az kell, hogy a berendezések automatizáltak legyenek.

Az árak mindenesetre meredeken esnek: a BigRep nevű cég fő egysége a One.2, amely képes akár egy asztal kinyomtatására is. A készülék 50 000 euróba kerül, mely összeg eltörpül a vetélytársak hasonló berendezéseinek egymillió eurós ára mellett. Vezetőjük, René Gurka elmondta, hogy annyi megrendelésük van, hogy azokat alig bírják teljesíteni. Az eszközök 95 százalékát exportálják. A BigRep tavaly 65 készüléket értékesített, idén már 200-at fog, ezzel a bevételei 1,8 millióról 8 millió euróra nőhetnek. Ami ennél is fontosabb, hogy befektetők is felfigyeltek a vállalatra és tavaly novemberben 7 millió eurót invesztáltak a cégbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #66
    Dehogynem fogják. Ez technológia kérdése. Ma is rengeteg olyan alkatrész van amit forgácsolással egy agyrém előállítani. Az öntés pedig szintén nem megoldható, ha vékony munkadarabokról van szó. 10 évet húztam le cnc marósként prototípus gyártásban és a mai alkatrészek némelyike valami elképesztő, hogy milyen szerszámozottságot és gépeket kíván. Ahogy egyre olcsóbb a 3d nyomtatás úgy fog előtérbe kerülni és kiváltja a bonyolult alkatrészek forgácsolással történő előállítását. Nem holnap lehet nem 3 év múlva, de előbb utóbb biztosan.
  • gombabácsi #65
    "A 3D nyomtatás csak most kezdett."

    évtizedek óta vannak ipari 3d nyomtatók... és használják is őket, persze nem sorozatgyártásra. ahogy sorozatgyártásra a jövőben se fogják
  • TokraFan #64
    A 3D nyomtatás nem szül új anyagot!
  • overseer-7 #63
    A 3D nyomtatás csak most kezdett.

    hamarosan óriási léptékkel fog haladni.. ötvöződni fog a nano technológiával, és 3D nano struktúrákat fog kialakítani.

    Hatalmas potenciál van benne.
    A kézzel készített tömör fa.. stb.. simán emulálható lesz.. megkülönbözhetetlen.. de ez mellett több milliónyi más textúra, elrendezés lesz elérhető.. olyan anyagok lesznek megszületőben, amiket ma még elképzelni sem tudunk.

    Át fogja formálni a társadalmat, gondolkodást.
  • TokraFan #62
    A kézműves gyártást nem fogja egyhamar kiváltani, de számos területen van létjogosultsága.
  • Tetsuo #61
    Egy jól megmunkált tömörfa, klasszikus vagy modern kialakítással nem rusztikus.
    Vagy félreértetted, vagy csúsztatsz miszerint azt vetted ki szavaimból, hogy az üveg, fém és műanyag mindennemű felhasználása igénytelenség.
    Jelenleg úgy tűnik, a nyomtatás nem produkálhat olyan anyagminőséget (a közeljövőben sem) megfelelő áron, ami erős és tetszetős bútorokat eredményezne.
  • TokraFan #60
    Hazám=házam. Idióta IPad.
  • TokraFan #59
    Megint be vagy szűkülve. Ha kicsit kilépsz az egyszeri kisember lakásberendezéséből, akkor beláthatod, hogy milliónyi helyzetben nemhogy semmi szükség tömör fa bútorra, hanem egyenesen oda nem illő es marhaság. Pl. irodahazakba a milliónyi cég helyiségébe, vagy áruházakban, üzletekben, stb. Ráadásul bizonyos környezetben éppen a rusztikus bútor lenne teljes idiótaság. Pl. Egy technológiai cég központjában az üveg, fém, es műanyag felhasználása egyáltalán nem igénytelenség. Irodai környezetben a pozdorja bútornak is megvan a maga létjogosultsága, ráadásul itt is létezik magasabb minőséG. De ha az otthonoknál maradunk, akkor sem nevezném igényteleneknek azt, aki éppenséggel a modern, minimalista belsoepiteszetet részesíti előnyben. Az en hazám is rusztikus belsővel van, de ettől meg nem gondolom, hogy a barátom ultramodern haza igénytelen volna, pedig tele van fémekkel, csövekkel, üveggel es elektronikával. De ezeket az anyagokat is lehet rendkívül igényesen használni. Az más kérdés, hogy tetszik vagy sem.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2016.04.02. 01:38:56
  • Tetsuo #58
    Normális erdőgazdálkodással meg lehetne oldani, de a legelemibb probléma mindenekelőtt: a túlnépesedés.
    Azon nem tudsz segíteni úgy, hogy nem mérsékeljük, hanem legyen mindenki igénytelen meg "egyforma" - éljen a "fejlődés".
    Amíg a túlnépesedés problémája nincs megoldva, addig nem lehet fenntarthatóvá tenni társadalmunk állapotát, addig ezek a megoldások csak mellébeszélések, az igénytelenedés és a nivelláció (egy szintre hozás) pedig csak káros.
  • TokraFan #57
    Igen, persze hogy jobb. Csak akkor hol vannak a természetvédelmi szempontok? Szerinted mennyi jó minőségű faanyag kell ahjoz, hogy tömörfából készíts minőségi bútort ennyi embernek? Mert a másik oldalon meg állandóan a természetvédelemmel jössz, holott a favorizált bútoraid miatt ezerszer annyi egészséges fát kéne kivágni, mint a modern technikával készült anyagok esetén. Mit gondolsz, miért olyan drága ma a tömörfa bútor (mármint a valódi, nem az annak hazudott verziók)?