66
  • gforce9
    #66
    Dehogynem fogják. Ez technológia kérdése. Ma is rengeteg olyan alkatrész van amit forgácsolással egy agyrém előállítani. Az öntés pedig szintén nem megoldható, ha vékony munkadarabokról van szó. 10 évet húztam le cnc marósként prototípus gyártásban és a mai alkatrészek némelyike valami elképesztő, hogy milyen szerszámozottságot és gépeket kíván. Ahogy egyre olcsóbb a 3d nyomtatás úgy fog előtérbe kerülni és kiváltja a bonyolult alkatrészek forgácsolással történő előállítását. Nem holnap lehet nem 3 év múlva, de előbb utóbb biztosan.
  • gombabácsi
    #65
    "A 3D nyomtatás csak most kezdett."

    évtizedek óta vannak ipari 3d nyomtatók... és használják is őket, persze nem sorozatgyártásra. ahogy sorozatgyártásra a jövőben se fogják
  • TokraFan
    #64
    A 3D nyomtatás nem szül új anyagot!
  • overseer-7
    #63
    A 3D nyomtatás csak most kezdett.

    hamarosan óriási léptékkel fog haladni.. ötvöződni fog a nano technológiával, és 3D nano struktúrákat fog kialakítani.

    Hatalmas potenciál van benne.
    A kézzel készített tömör fa.. stb.. simán emulálható lesz.. megkülönbözhetetlen.. de ez mellett több milliónyi más textúra, elrendezés lesz elérhető.. olyan anyagok lesznek megszületőben, amiket ma még elképzelni sem tudunk.

    Át fogja formálni a társadalmat, gondolkodást.
  • TokraFan
    #62
    A kézműves gyártást nem fogja egyhamar kiváltani, de számos területen van létjogosultsága.
  • Tetsuo
    #61
    Egy jól megmunkált tömörfa, klasszikus vagy modern kialakítással nem rusztikus.
    Vagy félreértetted, vagy csúsztatsz miszerint azt vetted ki szavaimból, hogy az üveg, fém és műanyag mindennemű felhasználása igénytelenség.
    Jelenleg úgy tűnik, a nyomtatás nem produkálhat olyan anyagminőséget (a közeljövőben sem) megfelelő áron, ami erős és tetszetős bútorokat eredményezne.
  • TokraFan
    #60
    Hazám=házam. Idióta IPad.
  • TokraFan
    #59
    Megint be vagy szűkülve. Ha kicsit kilépsz az egyszeri kisember lakásberendezéséből, akkor beláthatod, hogy milliónyi helyzetben nemhogy semmi szükség tömör fa bútorra, hanem egyenesen oda nem illő es marhaság. Pl. irodahazakba a milliónyi cég helyiségébe, vagy áruházakban, üzletekben, stb. Ráadásul bizonyos környezetben éppen a rusztikus bútor lenne teljes idiótaság. Pl. Egy technológiai cég központjában az üveg, fém, es műanyag felhasználása egyáltalán nem igénytelenség. Irodai környezetben a pozdorja bútornak is megvan a maga létjogosultsága, ráadásul itt is létezik magasabb minőséG. De ha az otthonoknál maradunk, akkor sem nevezném igényteleneknek azt, aki éppenséggel a modern, minimalista belsoepiteszetet részesíti előnyben. Az en hazám is rusztikus belsővel van, de ettől meg nem gondolom, hogy a barátom ultramodern haza igénytelen volna, pedig tele van fémekkel, csövekkel, üveggel es elektronikával. De ezeket az anyagokat is lehet rendkívül igényesen használni. Az más kérdés, hogy tetszik vagy sem.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2016.04.02. 01:38:56
  • Tetsuo
    #58
    Normális erdőgazdálkodással meg lehetne oldani, de a legelemibb probléma mindenekelőtt: a túlnépesedés.
    Azon nem tudsz segíteni úgy, hogy nem mérsékeljük, hanem legyen mindenki igénytelen meg "egyforma" - éljen a "fejlődés".
    Amíg a túlnépesedés problémája nincs megoldva, addig nem lehet fenntarthatóvá tenni társadalmunk állapotát, addig ezek a megoldások csak mellébeszélések, az igénytelenedés és a nivelláció (egy szintre hozás) pedig csak káros.
  • TokraFan
    #57
    Igen, persze hogy jobb. Csak akkor hol vannak a természetvédelmi szempontok? Szerinted mennyi jó minőségű faanyag kell ahjoz, hogy tömörfából készíts minőségi bútort ennyi embernek? Mert a másik oldalon meg állandóan a természetvédelemmel jössz, holott a favorizált bútoraid miatt ezerszer annyi egészséges fát kéne kivágni, mint a modern technikával készült anyagok esetén. Mit gondolsz, miért olyan drága ma a tömörfa bútor (mármint a valódi, nem az annak hazudott verziók)?
  • TokraFan
    #56
    Valami róluk készült dokumentumfilmben láttam ezt, még arról is beszéltek, hogy kik küldték el őket amikor mindössze 500k dollárt kértek az induláshoz. Ez már az egyetemi tesztek után történt. De nyilvánvaló, hogy kellett tőkeinjekció, mert saját erőből ilyen felfutást képtelenség finanszírozni, olyan mennyiségű költség volt a szerverek és a sávszélesség bérlése, hogy azt más módon nem finanszírozhatták.
    A youtube szintén így kezdett, én még emlékszem az első hónapokra amikor képtelen voltam megnézni bármit is rajta, mert szét izzadta magát az a pár szerver amit az induláskor valahogy fizetni tudtak. Mondjuk ha jól emlékszem, náluk annyiban más volt a felállás, hogy viszonylag gyoprsan eladták a céget a Google-nak és így jobbára kimaradt a befektető keresés. De a lényeg az, hogy ilyen lehetőségek csak manapság adottak, korábban hol volt az egyszeri embernek arra módja, hogy egy jó ötlettel -persze sok munkával és kitartással-, tőkéhez juthasson, majd sikeressé és gazdaggá válhasson? Mert az eredeti kérdés ezt volt.
  • Tetsuo
    #55
    Műanyag illetve fém bútorok is vannak régóta. Szeretnéd, ha abból lenne a szobabútorod (íróasztal, könyvesszekrény stb.)?
    Én nem. A hulladékturmixból készült jóval gyengébb és ocsmányabbnál ocsmányabb bútor helyett nekem (és kb. mindenkinek a földön) jobb a hagyományos, vastag keményfa bútor, ami MINDEN szempontból jobb választás.
    A hulladékod kinyomtatása egyszer majd talán olcsóbb lesz, igen és akkor eléri a műanyag kerti bútor szintjét komfortban, minőségben. Én akkor is kihagyom... ;-)
  • molnibalage83
    #54
    Ööö, 10+ éve vannak olyan fa alkatrészek és bútorok, amit faaprítékból extrudálnak és fröccsentenek..
  • Szefmester
    #53
    Azt vágod hogy a fűrészport már jó ideje felhasználják ilyesmire? Szép nagy táblákat készítenek, majd laminálják és tádáá... A különbség maximum a részecskék méretében kereshető, és hogy a mostani technika elég nagy nyomáson dolgozik, de minimális kötőanyaggal.
    Újat mondok.. a kartont is egyre többször használják a bútorkészítésnél. Ha nem nedvesedik át megfelelően erős tud lenni, és miért is nedvesedne ha sértetlen a védőburkolata?
  • ostoros
    #52
    Amit leírtál az igaz általánosságban, de a Google alapítóira pont nem.
  • TokraFan
    #51
    Alapvető dolgokkal sem vagy tisztában. Nem tudsz kikeveredni abból a tévedésből -amiből a legtöbb átlagember sem-, hogy csak saját pénzeden lehet válllakozni, holott ez gyakorlatilag sosem így működött. Maximum a sarki butikban.
    Okosabb helyeken befektetőket keresnek. Számos kockázati tőkebefektető cég létezik, vagy ott vannak a különböző pénzalapok, akik injektálnak a cégedbe, ha fel tudsz mutatni egy olyan üzleti tervet és/vagy innovációt, aminek a megtérülése és ezáltal a profitszerzés biztosíthatónak tűnik. Nem gondolhatod komolyan, hogy mittomén pl. a Google alapítói a családi kasszájukból építették az első szerverfarmot! Nekik sem volt pénzük, viszont írtak egy akkoriban kiváló ötletre épült kereső algoritmust, amire egy megfelelő üzleti modellt alapozva már házalhattak a befektetőknél. Persze kirúgták őket is a legtöbb helyről, de végül találtak befektetőt. A többit már Te is látod.

    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2016.04.01. 00:33:17
  • Tetsuo
    #50
    Lakj ilyen bútorok között. ;-)
  • Macropus Rufus
    #49
    http://freedee.blog.hu/2013/03/25/egy_termeszetes_nyomtatoanyag_a_fa

  • Ender Wiggin #48
    "Az alapértelmezett eddig a műanyag volt. Egy szivacsot és egy szövetet bármire rá lehet húzni."

    Ja a gagyi cipőknél, de ott is a puha műanyag (gumi). Tudnak ilyet nyomtatni? A fém és a kerámia továbbra sem bútor vagy cipő anyag. Abban igazad van, hogy szövetet bármire rá lehet húzni. Például fémvázra, ugye? És már ott is van a terminátor?
  • overseer-7
    #47
    Boriszovics Hodorkovszkij


    2004-ben Oroszország 1., a világ 16. leggazdagabb embere volt. Oligarcha
    Jukosz olajipari vállalat főrészvényese volt, Oroszország egykori leggazdagabb emberét több millió tonnányi kőolaj ellopásában és 23,5 milliárd dollár tisztára mosásában találták bűnösnek.

    Utóbb kiderült róla, hogy a Rothschild dinasztia Strawman kulcsügynöke volt.
    Ő egy bábú volt, akit irányítottak.
    és nem csak ő van egyedül.. rengeteg ilyen bábú van, milliárdosok, szerte a világban.
    Már nagyon régóta bujkálnak a nagy dinasztiák, a vagyonukat persze nem vesztették el...sőt
    Semmilyen hivatalos statisztika nincs a vagyonukról.. rejtegetik, Soha nem egy személyhez van kötve a pénz, hanem független, nemzetközi alapítványokon keresztül kezelik.
    De nem is a pénz a lényeg, ez csak az egyik eszköz a hatalomhoz.
  • ostoros
    #46
    Beletartoznak, de nem biztos, hogy ezt ők is így gondolják. :)
  • molnibalage83
    #45
    Ilyen hülyeségek leírásához mennyire kell megfeszülni? Az emberiségbe beletartoznak ők is.
  • ostoros
    #44
    Majd államosítunk, és kész. :)
  • kvp
    #43
    A leirtak alapjan nem a globalizaciot csak a munkasokat teszi reszben szuksegtelenne a techonologia, de a nyersanyagok tovabbra is szetszorva helyezkednek el a bolygon, tehat ertuk kell menni. Ha viszont mindenhol ehezo es elkeseredett tomegekbe botlik a robot, akkor ezt a problemat valahogy meg fogjak oldani. Ketfele szempont fontos: a nagytokesek vagyona es hatalma, tovabba az egyszeri tudos/mernok tudasa akinek mondjuk eppen elege lett mindenbol es mindenkibol, utobbit a nagytokesek ellen forditva ugyanis nagyon konnyen nagyon nagy kart lehet tenni a globalis gazdasagban, kb. a kokorig visszadobva az emberiseget. Onnantol pedig nem sokat szamitana a vagyon... Ezert is latszik logikusnak hogy a nagytokesek vagy kiirtjak idoben az emberiseget vagy ra lesznek kenyszeritve a vagyonuk igazsagosabb megosztasara, kulonben elveszitik mindenuket, beleertve az eletuket is.
  • ostoros
    #42
    Dehogy törpülnek. Csak nem a saját nevükön van a vagyon. Családi alapítványok birtokolják a vagyont, amely alapítvány igazgatása és vagyona felett kizárólagos irányítást birtokolnak. Hivatalosan viszont nincs vagyonuk, és nem kerülnek fel azokra a listákra.
    Zuckerberg is csinált nemrég egy ilyet, pont itt olvastam az sg-n vagy három hónapja. A vagyon áthelyezése alapítványokba kiváló módszer az adóelkerülésre. Oda "adományozod" a pénzt a saját alapítványodnak, (a te tulajdonodban lévő cég átutalja) és a cég eltüntette a nyereséget, nincs adózás utána.
  • Tetsuo
    #41
    Azon kívül, hogy Victor Hugo egy tipikus antitradicionalista író, a regény cselekménye a modernkori Franciaországban - összességében pont a rendellenesek felforgató tevékenységei után - játszódik és igen, napjainkra még onnan is tovább nyílt a gazda(g)sági olló - túlszárnyaltuk azt is.
    Ha - álságosan - csak Franciaországot nézed, akkor nem ez a helyzet persze, de a világot szemlélve bizony erre a megállításra jutunk.
  • Meridian
    #40
    Amúgy a múltbeli nyomorúság szemléltetésére ott "A nyomorultak" című regény...
  • molnibalage83
    #39
    Naivitiásod egy 14 éves tinédzserét súrolja.
  • Macropus Rufus
    #38
    édesapám révén volt szerencsém sok-sok 3d-s nyomtatóval készült tárgyat látni. Meglepő de már most is sok helyen ott vannak, és az átlag egyorrú nem is tud róla, hogy az a kütyü mivel is készült. Én akkor döbbentem meg amikor a kezembe nyomott egy turbó feltöltőből származó lapátot amit az egyik Porschéba szántak. A lapát 3d nyomtatóval készült és simán bírja azt az igénybe vételt amit egy turbó lapátnak bírnia kell. Könnyen lehet, hogy már most is van olyan kütyüd otthon aminek bizonyos alkatrészei nyomtatva lettek és nem pl. fröccsöntve. A jövő ez lesz - sztem. Természetesen abban is biztos vagyok, hogy sok helyen nem fogja kiváltani a hagyományos gyártás technológiát ez a rendszer, de nagyon sok helyen igen. Pl. azokban amit miatt most fejlődő országokban gyártatjuk a dolgainkat.
    (megjegyzem: ha onnan elvonjuk a tőkét, akkor abból nagyon komoly bajok lehetnek már rövidebb távon is)
  • Omega
    #37
    Ebben a listában lehetnek hiányosságok. Pl. Csányi évekig hiányzott, egyszer rákerült, de most megint nem látom azon amit belinkeltél. Ugyanígy a lista tetejére sincs semmi garancia.
  • M2 #36
    Nem vagyok egy nyelvtannáci, de a "szállytás" már kiverte nálam a biztosítékot. :-)
  • Cat #35
    "A másik meg.. már nagyon régóta semmit nem lehet hallani a tömegmédiából a hatalmas dinasztiákról, akiknek a kezében borzasztó nagy hatalom koncentrálódik. Ők valóban léteznek."

    Mert mára a Rotschildok és más családi cégek eltörpülnek a multik hatalma mellett. A kapcsolati hálójuk nyilván ma is erős, de a demokráciák korában ez már nem tud érvényesülni, mert nem egy-két ember dönt dolgokról. Egyébként rengeteg lista van a dollármilliárdosokról, nézz meg egyet. A nevek mellett szereplő cégek mindenki által ismertek: ezeknél vásárolsz, ezek sörét iszod, autóját vezeted. Egyáltalán nem sötétben bújkáló gyíkemberekről van szó.

    http://www.forbes.com/billionaires/list
  • overseer-7
    #34
    Ezzel nem értek egyet.

    Rengeteg olyan esetről tudok, ahol a feltalálót kisemmizték, ellopták az ötletét a szupermágnás réteg.

    pl, sajtó, autó, rádió, televízió (Zsenik és riválisok - Farnsworth vs. Sarnoff )
    személyi számítógépnél op rendszer, és a grafikus interfész..stb

    Nagyon sok találmányt lopnak egymástól az emberek.
    És valahogy a gazdagabb, nagyobb befolyással bírók kerülnek a helyzet magaslatára, még akkor is, ha a bíróság az igazi feltalálónak ad igazat.. még akkor i. Vannak esetek ahol évtizedekig húzzák halasztják a jogi procedúrát.
    És minden egyes piacra dobott modell esetén újra és újra be kell adni a keresetet. Sok feltaláló élete ment már rá az ilyen jogi processzekre értelmetlenül.

    A másik meg.. már nagyon régóta semmit nem lehet hallani a tömegmédiából a hatalmas dinasztiákról, akiknek a kezében borzasztó nagy hatalom koncentrálódik. Ők valóban léteznek. A tömegmédia valóban nem szabad.. a mainstream média érdekek által vezérelt.

    Amiről az emberek nem tudnak, az nem fáj nekik.
    és a legfőbb.. egy láthatatlan hatalmat nagyon nehéz megbuktatni.. ha még csak nem is tudnak róla az emberek.
  • Cat #33
    Az alapértelmezett eddig a műanyag volt. Egy szivacsot és egy szövetet bármire rá lehet húzni.
  • Cat #32
    Minden korban megvan az az iparág, amelyikbe bele kell fogni. 100 éve a fizikához elég volt egy füzet, manapság részecskegyorsító nélkül nehezebb komoly eredményt elérni. De a biotechnológiához ma sem kell akkora tőke, vagy pl. egyszerű appfejlesztéshez - nyilván jó ötlet és sok tudás kell hozzá - de tőke az nem.

    A mai szupergazdagok többsége a saját eszének, kitartásának - és persze rengeteg szerencsének - köszönheti a vagyonát, nem pedig az öröklésnek! (Utóbbi kb. 30 százalék.) Hihetetlen hogy ezt nektek kell magyarázni, akik naponta olvastok SG-t - az IBM-en kivül gyakorlatilag az összes tech cég ilyen. Dollármilliárdosokról beszélünk, akik a semmiből érték ezt el.
  • Ender Wiggin #31
    Fém és kerámia? Tipikus cipő, bútor és ruhaanyagok...
  • overseer-7
    #30
    Azt is figyelembe kell venni, hogy mondjuk nem akarsz bérrabszolgaságban élni..
    hanem független, saját üzletet akarsz csinálni, óriási aránytalanságokkal fogsz szembe ütközni nagyon sok helyen.

    pl.. próbálj meg elektrotechnikában saját terméket kifejleszteni a nulláról.
    Tegyük fel, hogy értesz hozzá, kreatív vagy, meg tudod csinálni.
    De hiányoznak a milliárdos gyártósorok, mindent kézzel kéne csinálni, vagy félmanuálisan, ami iszonyú sok munkaórát jelent, és nagyon drágává teszi a terméket...

    Vagy az építőiparban, próbálj meg a semmiből felhőkarcolókat építeni.. hiába értesz a tervezésükhöz, kivitelezésükhöz, ha nincsenek milliárdjaid a kivitelezéshez kellő rendszer parkhoz, leállt az egész.
    Vagy bármi más.. szinte mindennel ugyan ez van.
    Pénz nélkül óriási hátránnyal indulsz a gazdaságban.. és ahogy telik az idő, a jövőben még brutálisabb lesz a helyzet.
  • TokraFan
    #29
    "Ha a király gazdag volt, a birodalma is gazdag volt"

    A mesében talán. A valóságban inkább nyomorgatták a népet a vagyont meg elherdálták, legtöbb esetben értelmetlen háborúkra vagy saját magukra és a csatlósaikra.
  • TokraFan
    #28
    Én értem, hogy neked a világ a koszt és kvártély meglétéből áll, de ugye nem baj, ha sok más embernek ez szerencsére kevés? Ezek az emberek ma általában igen jól boldogulnak, mert a gazdagságnak is vannak fokozatai. Nincsenek benne az 1%-ban, de bőven van akkora vagyonuk, hogy életükben semmi gondjuk ne legyen és jó életminőségben éljék le azt. Ez a cél a nyugati világban -és persze máshol is- ma elérhető, akár számodra is! Az általad is sokat szidott nagyvállalatok küzül sokat olyan emberek alapítottak egykoron, akiknek semmivel nem volt több pénze mint pl. neked. Volt viszont kitartásuk, lelkesedésük, és szerencsére volt _lehetőségük_ arra, hogy alsóbb rétegekből is kitörjenek. Ugye pl. most halt meg az Intel magyar származású alapítója. Itt született, 56-ban ment ki menekültként. Halálakor már benne volt az 1%-ban. Most akkor? Tehetséges nagy magyar, vagy mocskosszemétkizsákmányoló? Érzed, mennyire nem értesz semmit?

    Mellesleg, talán a rabszolgának volt folyamatos ellátása zabkásából és koszos vízből, cserébe naponta agyonverték, adták-vették mint a rongyot, de ez téged ne zavarjon. Így is hamarabb pusztult el a fizikai terhelés, kimerültség miatt (már ha meg nem halt korábban valamilyen fertőzésben a mosléktól amit enni kapott). Se orvosi ellátás, se higiénia, se rendes élelem, se fertőtlenített tiszta víz nem állt rendelkezésre, az átlag életkor 28-35-év volt még a nemeseknél is, akiknek egyébként mindenük megvolt. Tényleg csodás világ lehetett.
    Lényeg az, hogy régen esélyük sem volt tanulni az embereknek, esélyük sem volt jobb életre _önszántukból_! Max kicsit több koszt-kvártély jutott, ha egészen kivételes esetben éppen nem egy vadbarom király uralkodott felettük.
  • TokraFan
    #27
    Minden korban voltak gazdaságilag fejlettebb régiók és elszegényedett, kilátástalan helyek. Ebben sincs semmi új. Azonban ma a világnak egy igen jelentős részén az embereknek van lehetősége a boldogulásra, az más kérdés, hogy ehhez talán tenni is kéne valamit és felfogni, hogy a "kitanulom a kosárfonást és életem végéig lesz munkám" típusú nosztalgikus hozzáállással ma már hiába próbálkozol. Tanulni kell! Versenyképes szakmát! Egyébként itt jellemzően azok állítják, hogy "..ekkora olló szegény és gazdag között soha a történelemben még nem volt...", akiknek nem a Zimbabwei körülmények között kéne boldogulni. Még a jelenlegi sz*r oktatásunkkal is több lehetőség van ma, mint egy rabszolgának volt anno.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2016.03.31. 05:10:50