Ötvös Tibor

Zöldségtermesztés a Marson?

A holland Wageningen University & Research központ állítása szerint képesek a zöldségtermesztésre marsi talajban.

Aki látta a hazai mozikban Mentőexpedíció címmel futó sci-fit, annak nem lesz ismeretlen a mostani kutatás tárgya. A filmben (és természetesen a könyvben) a főhős képes volt a Marson a megfelelő körülmények megteremtése után burgonyát termeszteni és miközben sokan erre csak legyintettek mondván, hogy ez képtelenség, addig holland kutatók megpróbálták leutánozni az eseményeket. Állításuk szerint sikerrel is jártak, hiszen több zöldséget (paradicsom, burgonya, rozs, retek, borsó, póréhagyma, spenót, borsmustár, zsázsa, rizsparéj és metélőhagyma) tudtak termeszteni, azonban eme bejelentést komoly kétkedéssel kell fogadnunk.

A legfontosabb, ami miatt kicsit óvatosan viszonyul a világsajtó eme bejelentéshez az maga a kutatási anyag hiánya. Nem lett publikálva semmi, nincsenek valós adatokkal vagy bármilyen más, több oldalas kutatási anyaggal alátámasztva a hollandok "eredménye". Egyszerűen csak kijelentették, hogy sikerrel jártak. A második, hogy természetesen nem állt rendelkezésükre marsi föld (és ha már itt tartunk, a "kutatás" másik ágán vizsgált holdi sem), így egy Hawaii-on található vulkánból szedték a "termőföldet" (a Holdat pedig egy arizonai sivatag homokja képviselte). Ezeket aztán összekeverték frissen vágott fűvel, mely könnyebbé tette az öntözést is.



Azt sem árt megjegyezni, hogy még ha a termőföldet el is találták, azaz a Marson valóban olyan talaj áll rendelkezésre, mint amit a vulkánokban találtak, a külső körülmények akkor sem voltak megfelelően szimulálva. Ezt egyébként maga a bejelentést végző professzor is elismeri, ám hozzáteszi, hogy alapból abból a feltételezésből indultak ki, hogy ha az ember eljut a Marsra, az első telepesek biztosan a felszín alatt húzódnak meg. Éppen ezért a körülményeket is így alakították a kísérlet során és stabilizálták a nedvességet, a hőmérsékletet és a fényt is.

A végére maradt azonban a legfontosabb kérdés: ha sikerül is termeszteni bármit a Marson, az vajon fogyasztható lesz? "A termőföldek rengeteg fémet, többek között ólmot, arzént, vasat és higanyt tartalmaztak" - ismerte be Wamelink. "Ha ezek az összetevők elérhetővé válnak a zöldségek számára és beépülnek azokba akkor akár mérgezők is lehetnek." Éppen ezért áprilistól tovább folynak majd a kutatások, mi azonban reméljük, hogy előtte kiadják a hiányolt kutatási anyagot és jobban szemügyre vehetjük az eredményeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #29
    Elképesztő a sötétség az...... űrben... meg nálad is..... időtől függetlenül.... ez amolyan időtlen állapot :)
  • cylontoaster #28
    Fú, sose képzeltem volna hogy Astrojanon túltehet valaki.


    http://helyesiras.blog.hu/2007/05/17/egybeirjuk_kulonirjuk_1
    Fizikával kapcsolatos oldalakat is nézhetnél, de gondolom hiába.
  • czihaki #27
    Itt nem a hajtó mű a probléma, hanem a legelemibb fizikai nem tudás a lényeg. Űr utazást kolonia épitését fantáziálnak holott a legalapvetőbb ismeretekkel nem rendelkeznek!!! Ez az egész marsi utazás egy hiú ábránd. Először is fogalmuk sincs még mindig arról hogy az életnek IDŐ-re van szüksége az életbemaradáshoz- ez érvényes az emberre de épp igy minden élőre még a növényekre is-- aztán a Marsra az emberes utazás, egy meggondolatlan vállalkozás, mivel az űrhajósok az odavezető úton már belehalnak-- először komába kerülnek aztán meghalnak, mert ahogy kilépnek az űrhajóval a földi energetikai sugárzás alól kint a szabad űrben nem lesz IDŐ! Csak hát a kedves tudósainknak fogalma sincs arról mi az idő egyáltalán van e idő vagy csak az órájuk ketyeg-- Bár Einstein kijelentette hogy az idő tér-feszültség viszont ezt a tételét már nem volt ideje befejezni matematikailag pedig hiába próbáljak helyettesíteni a valóságban is létező nagy IDŐ nélkül az élet nem létezhet-- Ahogy távolodunk a felszíntől úgy lassul még a szerkezet alkotta idő is ahogy pedig kilépnek a földi sugár zónából megszűnik az idő-- már pedig a testben szintén van idő a biológiai idő amely a nagy IDŐ függvényében létezik csak--- Na persze először rá kellene döbbenni a kedves fizikusoknak, hogy a pontos idő keletkezésének okát se ismerik-- hiszen még a gravitációs erő eredetét se ismerik- vagy is fogalmuk sincs arról se hogy milyen energia az amely a gravitációs erőt kisugározza a földből-- tehát ezek után nem csoda ha az IDŐ keletkezését se tudják meghatározni-- még az emberi test-időt se!!
  • jovokutato #26
    Ezt mondták a Holdra is..

    A magáncégek megjelenése meghozta az űriparba is az innovációt..
    Elon Musk kijelentette,hogy embert akar eljuttatni a Marsra,sőt kolonizálni szeretné a bolygót.
    A sikerhez egy újfajta hajtómű kell,amely leváltja a mostaniakat.És már kísérleteznek is ilyenekkel.
    Fog ember menni a Marsra..
  • ostoros #25
    Ostoba megközelítés. A Földet nem azért kell elhagyni, mert sokan vagyunk. És természetesen nem is fogja soha mindenki elhagyni. Hanem azért, mert ez az élet lényege.
    Az élet élni akar, és terjedni akar.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2016.03.15. 00:06:45
  • wraithLord #24
    Pedig kilőhetnénk egy párat oda. :D One way collision course.
  • Candi #23
    Még Közép- és Dél-Amerika is ebbe a kategóriába sorolható. Bár Dél-Amerika területe valamivel több, mint fele Afrikának, a lakók száma viszont 350M, ami az elmúlt évtizedekben elég komoly mértékben kezdett növekedni. Afrikáétól mondjuk elmarad, de nem sokkal. De ott van még Közép-Amerika is, amely alig több mint 2M km2 területével csaknem 200M embernek ad otthont (így pedig a népsűrűsége messze meghaladja Afrikáét is). A két terület együtt kb. kétharmada Afrika területének, és több mint félmilliárd ember él rajtuk, ezzel együttesen pedig már nem sokkal maradnak el népsűrűségben Afrika mögött. Ráadásul több potenciál van benne, jobb a klímája, és kapásból nem foglalja el a kontinens egyharmadát egy bazi nagy kopár sivatag.
  • EnxTheOne #22
    Fejlett országokban régóta bőven 2 alatt van a termékenységi ráta. (tehát 1 nő kevesebb mint 2 gyereket szül átlagosan, nem tudják felváltani a szüleiket, és csökken a népesség) Ritka esetben is 2 körül van.

    Wiki szerint nálunk ez 1.43
    Pár fejlett ország:
    Dél Korea: 1.25
    Japán: 1.40
    Németország: 1,44
    Ausztria: 1.46
    Svájc: 1.55
    Kanada: 1.59
    Unio átlag: 1.60

    Túlnépesedés a fejlett országokban nincs. (a fenti adatokban szerintem már benne vannak az itt született gyerekek a migrantoktol is)
    Zavar a túlnépesedés? Afrikával meg Indiával beszéld meg. Dokumentum filmben volt hogy a legoptimistább becslések szerint is a mi életünkben Afrika népessége megnégyszereződik.

  • SirBubu #21
    ugye tik, SG-s okos kommentelők, nem ültök föl erre a marsi kamuvonatra? legalább ti ne! ennél azért többet várnék tőletek!

    a Marsra SOHA nem fog ember eljutni
  • wraithLord #20
    Most, hogy mondod... Én eddig nem találtam összefüggést a Föld elhagyása, és a marsi növénytermesztés között. Azt hittem, hogy azért gondolkodnak ilyen megoldásokban, hogy esetleg a távolabbi jövőben majd kutatócsoportokat lehessen küldeni a Marsra. És mivel az út elég hosszú, egy ideig önellátónak kellene lenniük.

    Szerintem nem a kiterjedt földművelés okozza az összes problémát, hanem úgy általában az, hogy mindent kihasználunk, és utána még jól a közepébe is szarunk (tömören). Ezen kellene változtatni.