29
 • gforce9
  #29
  Elképesztő a sötétség az...... űrben... meg nálad is..... időtől függetlenül.... ez amolyan időtlen állapot :)
 • cylontoaster
  #28
  Fú, sose képzeltem volna hogy Astrojanon túltehet valaki.


  http://helyesiras.blog.hu/2007/05/17/egybeirjuk_kulonirjuk_1
  Fizikával kapcsolatos oldalakat is nézhetnél, de gondolom hiába.
 • czihaki
  #27
  Itt nem a hajtó mű a probléma, hanem a legelemibb fizikai nem tudás a lényeg. Űr utazást kolonia épitését fantáziálnak holott a legalapvetőbb ismeretekkel nem rendelkeznek!!! Ez az egész marsi utazás egy hiú ábránd. Először is fogalmuk sincs még mindig arról hogy az életnek IDŐ-re van szüksége az életbemaradáshoz- ez érvényes az emberre de épp igy minden élőre még a növényekre is-- aztán a Marsra az emberes utazás, egy meggondolatlan vállalkozás, mivel az űrhajósok az odavezető úton már belehalnak-- először komába kerülnek aztán meghalnak, mert ahogy kilépnek az űrhajóval a földi energetikai sugárzás alól kint a szabad űrben nem lesz IDŐ! Csak hát a kedves tudósainknak fogalma sincs arról mi az idő egyáltalán van e idő vagy csak az órájuk ketyeg-- Bár Einstein kijelentette hogy az idő tér-feszültség viszont ezt a tételét már nem volt ideje befejezni matematikailag pedig hiába próbáljak helyettesíteni a valóságban is létező nagy IDŐ nélkül az élet nem létezhet-- Ahogy távolodunk a felszíntől úgy lassul még a szerkezet alkotta idő is ahogy pedig kilépnek a földi sugár zónából megszűnik az idő-- már pedig a testben szintén van idő a biológiai idő amely a nagy IDŐ függvényében létezik csak--- Na persze először rá kellene döbbenni a kedves fizikusoknak, hogy a pontos idő keletkezésének okát se ismerik-- hiszen még a gravitációs erő eredetét se ismerik- vagy is fogalmuk sincs arról se hogy milyen energia az amely a gravitációs erőt kisugározza a földből-- tehát ezek után nem csoda ha az IDŐ keletkezését se tudják meghatározni-- még az emberi test-időt se!!
 • jovokutato
  #26
  Ezt mondták a Holdra is..

  A magáncégek megjelenése meghozta az űriparba is az innovációt..
  Elon Musk kijelentette,hogy embert akar eljuttatni a Marsra,sőt kolonizálni szeretné a bolygót.
  A sikerhez egy újfajta hajtómű kell,amely leváltja a mostaniakat.És már kísérleteznek is ilyenekkel.
  Fog ember menni a Marsra..
 • ostoros
  #25
  Ostoba megközelítés. A Földet nem azért kell elhagyni, mert sokan vagyunk. És természetesen nem is fogja soha mindenki elhagyni. Hanem azért, mert ez az élet lényege.
  Az élet élni akar, és terjedni akar.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2016.03.15. 00:06:45
 • wraithLord
  #24
  Pedig kilőhetnénk egy párat oda. :D One way collision course.
 • Candi
  #23
  Még Közép- és Dél-Amerika is ebbe a kategóriába sorolható. Bár Dél-Amerika területe valamivel több, mint fele Afrikának, a lakók száma viszont 350M, ami az elmúlt évtizedekben elég komoly mértékben kezdett növekedni. Afrikáétól mondjuk elmarad, de nem sokkal. De ott van még Közép-Amerika is, amely alig több mint 2M km2 területével csaknem 200M embernek ad otthont (így pedig a népsűrűsége messze meghaladja Afrikáét is). A két terület együtt kb. kétharmada Afrika területének, és több mint félmilliárd ember él rajtuk, ezzel együttesen pedig már nem sokkal maradnak el népsűrűségben Afrika mögött. Ráadásul több potenciál van benne, jobb a klímája, és kapásból nem foglalja el a kontinens egyharmadát egy bazi nagy kopár sivatag.
 • EnxTheOne
  #22
  Fejlett országokban régóta bőven 2 alatt van a termékenységi ráta. (tehát 1 nő kevesebb mint 2 gyereket szül átlagosan, nem tudják felváltani a szüleiket, és csökken a népesség) Ritka esetben is 2 körül van.

  Wiki szerint nálunk ez 1.43
  Pár fejlett ország:
  Dél Korea: 1.25
  Japán: 1.40
  Németország: 1,44
  Ausztria: 1.46
  Svájc: 1.55
  Kanada: 1.59
  Unio átlag: 1.60

  Túlnépesedés a fejlett országokban nincs. (a fenti adatokban szerintem már benne vannak az itt született gyerekek a migrantoktol is)
  Zavar a túlnépesedés? Afrikával meg Indiával beszéld meg. Dokumentum filmben volt hogy a legoptimistább becslések szerint is a mi életünkben Afrika népessége megnégyszereződik.

 • SirBubu
  #21
  ugye tik, SG-s okos kommentelők, nem ültök föl erre a marsi kamuvonatra? legalább ti ne! ennél azért többet várnék tőletek!

  a Marsra SOHA nem fog ember eljutni
 • wraithLord
  #20
  Most, hogy mondod... Én eddig nem találtam összefüggést a Föld elhagyása, és a marsi növénytermesztés között. Azt hittem, hogy azért gondolkodnak ilyen megoldásokban, hogy esetleg a távolabbi jövőben majd kutatócsoportokat lehessen küldeni a Marsra. És mivel az út elég hosszú, egy ideig önellátónak kellene lenniük.

  Szerintem nem a kiterjedt földművelés okozza az összes problémát, hanem úgy általában az, hogy mindent kihasználunk, és utána még jól a közepébe is szarunk (tömören). Ezen kellene változtatni.
 • Neme
  #19
  Tök jó meg minden, hogy már marsi növénytermesztésben gondolkodunk, de azért nem kéne néha megvizsgálni a földi termesztés minőségét, és esetleg elgondolkodni azon, hogy az itteni életminőséget sokkal egyszerűbb lenne feljavítani, mint elhagyni a bolygót? Persze aki el akar menni, menjen csak nyugodtan, minél kevesebb ember marad a Földön, annál jobb. (Túl szép lenne...) Amúgy tényleg nem hiszem el, hogy nem esik le az embereknek, hogy nem kéne szaporodni, és a kiterjedt földművelés okozza az összes problémát. Na mindegy.
 • ostoros
  #18
  Ja, az lehet.
 • Szefmester
  #17
  Az a baj azokkal az előállított anyagokkal hogy baromi drágák. Nemrég volt valami cikk erről. 1kg majdnem tökéletes mesterséges talajért szereztek a kísérletnek elegendő 98%-os hasonlóságú talajt egy vulkántól...
 • ostoros
  #16
  Hogy ne állna rendelkezésre. Analizálták a szondák az összetételét, bármikor elő lehet állítani. Vannak olyan laborok amelyek már kísérleteznek is a mű marsi talajjal. Nem is értem miért nem azokról a kísérletekről született cikk ehelyett a homályos bejelentés helyett.
 • jovokutato
  #15
  Azon gondolkodtam,hogy a vörösiszap nem lenne-e alkalmas a marsi talaj szimulációjára?
  És az meg bőven van..
 • Szefmester
  #14
  Nem. Sőt egy 5m*5m*5m méretű hidroponikus kocka alul pl csirkékkel vagy halakkal, egy 4 fős család kajáját meg tudja termelni. ha jól emlékszem akkor 75-100cm polcközökkel.
  Japánban nem egy nagyipari cég alakította vagy akarja átalakítani a korábban termelő gyárait hidroponikus kertekké. (mintha a toshibáról lett volna utoljára ilyen jellegű hír)
 • montyx
  #13
  hogy nem rohad el a gyökerük vajon? :O
 • pippi1
  #12
  A marsi talaj szerintem csak egy halott hordozóanyagként funkcionál a hozzáadott tápanyagoknak. Nagyon sok helyen föld nélkül termesztenek növényeket. Gyakorlatilag azon kívül, hogy a gyökérzet tud mibe kapaszkodni, nem sok szerepét látom.Sőt érdekesség képpen találtam egy táblázatot ami szerint a föld nélkül termesztett növények 4-25 x több termést hoznak.

  Utoljára szerkesztette: pippi1, 2016.03.11. 08:48:05
 • halgatyó
  #11
  Most nem csak vagy inkább nem pont a marsi növénytermesztésre gondoltam, hanem általánosabban. A mostani kisérlet (ha csak ezt az egyetlen egyet nézzük), valóban nem áll túl erős lábakon.
  Szerintem tápoldaton kell megoldani, ilyen kisérleteket már 30+ éve végeznek, de nem tudom, hol tartanak. A marsi talaj csupán alapanyagforrás lehet a tápoldat elkészítéséhez.
  Utoljára szerkesztette: halgatyó, 2016.03.11. 00:33:22
 • xyl
  #10
  Na jó, akkor fussunk neki mégegyszer. A Marson, akárcsak a Földön sokféle kőzet, törmelék, homok, por van. A Földön sem alkalmas minden növénytermesztésre, pl. kősót, meszet senki nem használna talaj helyett. A Szahara homokjával már lehet mit kezdeni. A kérdés az, hogy mennyi lehet a növénytermesztésre alkalmas, kellően semleges, leginkább főleg csak tartófunkciót ellátó, nem mérgező szemcsés anyag aránya az extrém PH-jú, mérgező, stb. anyaggal szemben. A trágyázás szükséges, de megoldható...
 • cylontoaster
  #9
  A dologgal az a baj (azon kívül hogy nincs semmi kutatási adat), hogy nincs semmi ami alapján kijelenthetik, hogy a marsihoz hasonló talajt használtak volna. Így meg semmit nem ér..
  A vízfejek azért nem csinálnak ilyen kutatást, mert nem áll rendelkezésükre megfelelő mennyiségben talaj, ilyen lufikat meg nem akarnak kutatni.
 • halgatyó
  #8
  Hmmm.. "érdekes" szemlélet, hogy ha egy problémát megpróbálnak megoldani, akkor arra hivatkozva fitymáljuk, hogy "de még ezer másik probléma is megoldatlan".
  Valahol el kell kezdeni. Aki mindig a másik megoldatlan feladatra hivatkozik, az a végén sehova se jut el.
  A hírben az az érdekes még, hogy olyanok végezték a kisérletet (ha ugyan tényleg végezték), akik nem tartoznak a nemzetözi űrkutatási vízfejhez. Ez arra utal, hogy az emberiségben az "alsóbb szinteken" komoly igény van a Föld elhagyására (ha kicsit szétnézünk a világban, nem nehéz észrevenni az okokat!), valahogy a felsőbb szinteken ragadtak be a dolgok.
  A növénytermesztés után majd egyszer talán jön az állattenyésztés, ha addig a sejttenyészetből gyártott ételek nem szorítják ki ezt az ősi és macerás módszert. Hát csak előre!
 • cylontoaster
  #7
  Nem tudom mit értesz tiszta víz alatt. De egy ilyen témánál a tiszta víz aligha jelenti a csapvizet, ami ásványi anyag tartalmát tekintve meglehetősen messze van a desztvíztől.. Persze hogy nem kell annyi táp a növénynek, mert eleve van a vízben. És az is különbség, hogy egy önfentartó rendszerbe teszed, magyarán amit párologtat azt kapja vissza, vagy újra és újra csapvizet adsz neki. Utóbbi esetben messze nem állandó az ásványi anyag, tehát gyakorlatilag tápozod a növényt.

  Ha tele van a talaj olyan fémekkel, amik miatt az esetlegesen megnövő növények is ehetetlenek, akkor mondjuk teljesen mindegy, mindenképp meg kell oldani talaj nélkül. Persze az egész rémesen aktuális, ez az utolsó megoldatlan probléma, ami akadályozza a kolonizálást :)
 • Montanosz
  #6
  nesze neked fogd meg jol,tulajdonképpen akkor minek született ez a cikk?
 • Ender Wiggin
  #5
  Hát, nem tudom, ez mind teoretikus csupán, mert hiába lehetne termeszteni, ha az emberek számára csupa rövid- és hosszútávú halálos csapdák sokasága a Mars. Nem mellesleg a marsi talaj egyes komponensei igecsak károsak az emberi tüdőre (pl. a fenti képen lezajló műveletet sem nagyon lehetett volna űrruha vagy valamilyen légszűrő nélkül elvégezni, ha a film a marsi gravitációt hitelesen mutatja be...)
 • ostoros
  #4
  Igazából számos zöldség tiszta vízben is megnő, minimális tápanyaggal. Vagyis ha jól oldják meg a dolgot, akkor akár hagyhatják a talajt a fenébe, és hidropóniásan, vagy aeropóniásan is megnöveszthetnek bármit, és egy zsáknyi tápanyag elég lesz vagy két évre.
 • ostoros
  #3
  Vagy előkezelést kell végezni a talajon.
 • wraithLord
  #2
  Igazából az idegen égitesten való növénytermesztéshez csak a felszíni kőzetek - mint médium - adottak, minden mást pótolni kell. Üvegház (klíma, légkör), trágyázás, öntözés.
  Az egyetlen dolog, ami beleszólhat a dologba, az tényleg a médium összetétele. A tápanyaghiányt pótolni kell és lehet, viszont ha egy növényre vagy emberre káros anyagból túl sok van (...esetleg a növény számára károsan magas koncentrációjú egy tápanyag), akkor az egész növénytermesztés téma ugorhat.
 • CRMessen
  #1
  Brit tudósok aszonták hír. Csak most Hollandiából.