Berta Sándor

Az EU kitiltaná a tinédzsereket a közösségi hálózatokból

Egy új európai uniós szabályozás alapján a gyerekeknek nem lenne keresnivalójuk a közösségi platformokon.

Elfogadták az új európai uniós adatvédelmi csomag egyes pontjait, az új szabályozás az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az európai uniós tagállamok közötti kompromisszumnak köszönhető. A csomag fő eleme az általános adatvédelmi rendelet, amely az egységes digitális piac megteremtésének egyik legfontosabb eszköze. Ez két éves felkészülési idő után váltja fel az 1995-ös adatvédelmi irányelvet. Az általános adatvédelmi rendelet nagyobb kontrollt fog biztosítani a természetes személyeknek a személyes adataik felett, ezzel párhuzamosan a vállalatok üzleti, piaci és innovációs előnyt kovácsolhatnak az új szabályokból.

Az egységes adatvédelmi szabályoknak köszönhetően a több tagországban tevékenységet ellátó vállalatok könnyebben és olcsóbban folytathatják tevékenységüket. Az EU-n kívüli vállalatokra is a rendelet lesz irányadó, ha Európa területére irányulóan is szolgáltatást nyújtanak adatalanyoknak. A több tagállamban leányvállalattal rendelkező társaságoknak kizárólag egy adatvédelmi hatóság felé kell majd eljárniuk, mégpedig abban az országban, ahol a központi ügyintézésük helye van. A nagyobb adatkezelőknek kötelező lesz adatvédelmi felelőst kinevezni és szigorúbb lesz az adatkezelők elszámoltathatósága is.

Az egyik legnagyobb harc az amerikai lobbisták miatt bontakozott ki, mivel a közösségi hálózatokat üzemeltetőknek természetesen egyáltalán nem tetszik a változtatás. A The Financial Times rámutatott, hogy az amerikai cégek még az utolsó percekben is azért harcoltak, hogy felpuhítsák a javaslatokat. Tinédzserek ezrei alkalmazzák az olyan szolgáltatásokat, mint a WhatsApp és az Instagram. Az új szabályozás véget vetne ennek és kimondaná, hogy a 16 éven aluliak a jövőben nem használhatják ezeket a hálózatokat, egészen addig, amíg a szülők ezt egyértelműen nem engedélyezik a számukra.

Amennyiben az egyes platformok nem megfelelően védik a jövőben a fiatalokat, úgy nagyon komoly pénzbüntetésre számíthatnak. Az összeg akár az érintett cég éves bevételének 4 százaléka is lehet - egy ekkora büntetést még akár a Facebook is megérezne. A változtatás azt eredményezheti, hogy a közösségi szolgáltatásokból a fiatalok ezreit fogják törölni. Amennyiben a közösségi hálózatokat tényleg arra kényszerítenék, hogy ellenőrizzék a regisztrált tagjaik és használóik életkorát, valamint a fiataloktól bekérjék a szülői engedélyeket, akkor ennek komolyabb és hosszabb távú következményei lehetnek. Amennyiben ugyanis mindenkinek be kellene mutatni a személyi igazolványát, akkor az adatokat jobban kellene védeni.

A korhatárról komoly vitt folytattak, mert sok 16 évesnél fiatalabb gyereknek van profilja a közösségi oldalakon és számos szakember attól tartott, hogy a módosítás megnehezítheti az ő életüket. A Politico.eu azt emelte ki, hogy az Európai Parlament 13 éves korhatárt akart, de néhány tagállam a 16 éves kor mellett kampányolt. Az életkorra vonatkozó szabály 13 év lett, mely várhatóan 2018-tól léphet életbe.

Szintén a napokban vált ismertté, hogy az EU magas pénzbüntetéssel sújtaná az adatvédelmi jogsértéseket. Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy az adott vállalat az éves bevételének a legfeljebb 2 százalékát fizesse be büntetésként, míg az Európai Parlament azt szeretné, hogy ez az összeg az éves bevétel 5 százaléka legyen. Jelenleg a legmagasabb kiszabható büntetés 600 000 euró.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #2
    Fordítva: azt nem akarják, hogy európaiak adatait amerikaiak kezeljék.
  • Akva #1
    Ezek egészen egyszerűen állatok és mocskos gazemberek! Az adatainkat akarják!