Berta Sándor

Közösségi utcák - nem csupán a Facebookon

A közösségi portálon szerveződő csoportokkal a szomszédok összetartóbbak lehetnek a valódi életben is.

Olaszországban Federico Bastiani indította el a Közösségi utca projektet. A célja az volt, hogy összehozza a bolognai Fondazza utca szomszédait, hogy azok először online, majd a valódi életben is jobban megismerjék egymást. Azóta már 400 ilyen csoport működik Európában, Dél-Amerikában, sőt, még Új-Zélandon is.

A 38 éves férfi úgy vélte, hogy egyszerűbben le lehet bontani a gátlásokat az emberekben, ha először a virtuális valóságban ismerik meg egymást. Bastianinak a csoport 65 éves társalapítója, Luigi Nardacchione segít. A Via Fondazzán számos fesztivált, fotópályázatot, közös vacsorákat szerveznek, de ha valaki csak a zöldségkereskedőtől kérné kölcsön a kerékpárt, azt is megteheti. Előfordulnak olyan estek is, amikor az idősebbek elmesélik, hogy milyen volt átélni a második világháborút. Azokat a lakókat, akiknek nincs Facebook-profiljuk, személyesen hívják meg a rendezvényekre.


Bastiani azt szeretné, ha az emberek elvegyülnének és kapcsolatot teremtenének egymással. Vélekedése szerint az embereknek meg kell tanulniuk újra segítséget kérni, ha szükséges. Sajnos napjainkban, aki segítséget kér, azt gyengének titulálják. Bastiani felelevenítette, hogy régebben volt egy olyan rész az utcában, ahol volt egy kút, fák és egy pad. Ott találkoztak a szomszédok és beszélgettek egymással. Napjainkra ezeket a területeket átalakítottak parkolóhelyekké, a padok, fák és kutak eltűntek, a szomszédok pedig csak futólag köszöntik egymást.

Bastianinak akkor jött a csoport létrehozásának az ötlete, amikor három évvel ezelőtt Bolognába költözött a családjával és nem ismerték a szomszédaikat, ő pedig nem akart így élni. Röpcédulákat osztogatott az árkádok alatt, amelyen szerepelt az új Facebook-csoport linkje. Már az első napokban 20 ember jelentkezett. Amikor a közeli szőnyegkereskedő boltjának üvegét valaki az egyik éjjel betörte, akkor sokan anyagi segítséget ajánlottak fel, de személyesen senki sem kereste meg az illetőt. Bastiani azonban azt akarta, hogy a szomszédok menjenek oda személyesen is és egy levéllel erre ösztönözte az embereket. A levél ma is ki van ragasztva a kis bolt üvegére, tanúsítva, hogy a Via Fondazzán újra remek közösség jött létre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!