Berta Sándor

Áttörés előtt áll az autóipar

A Volkswagen első embere szerint a gépkocsik piacán jön a digitális forradalom.

Prof. dr. Martin Winterkorn, a német autógyártó vezérigazgatója kifejtette, hogy a változásokkal kapcsolatban digitális forradalomról kell beszélni, hiszen a folyamat során az alternatív meghajtások, az automatizált vezetés, a járművek teljes hálózatba kötöttsége, a Big Data jelenség és az egyre hatékonyabb gyártási eljárások egyaránt szóba kerülnek. Úgy fogalmazott hogy mindent elkövetnek azért, hogy részben újra feltalálják a Volkswagent.

A változó időket jól mutatja, hogy a Google - az idén először - jelen lesz a Frankfurti Autókiállításon. Az ágazat meglehetősen vegyes érzésekkel fogadja az új szereplők felbukkanását. A menedzser üdvözölte mind a Google-t, mind az Apple-t és örül a versenynek, amelynek lényege a legjobb megoldás megtalálása. Ugyanakkor meggyőződése, hogy megtartják a vezető szerepüket. Jelenleg 11 000 informatikusuk és adatelemzőjük van, s így Németország legnagyobb IT-vállalatának számítanak. A gyors változás miatt könnyen előfordulhat, hogy a Volkswagennél lesz külön IT-vezetői pozíció, sőt, később akár egy ilyen menedzser az autógyártót is vezetheti majd. A digitális forradalom miatt változásokra van szükség mind a gondolkodásban, mind a tettekben.

Winterkorn már tavaly márciusban azt nyilatkozta, hogy az autó és számítógép még közelebb kerül egymáshoz. A legfontosabb téma, hogy a gépkocsi egyre inkább kötődni fog a környezetéhez és a vezetés automata folyamattá válik majd. Később hozzátette, hogy nekik minden erejükkel azon kell fáradozniuk, hogy az adatokhoz való hozzáféréseket ne adják ki könnyelműen a kezükből. A német gazdaság nem engedheti át ezt a lehetőséget az olyan számítástechnikai cégeknek, mint az Apple és a Google.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #7
    A cikk lenyege: A volkswagen rajott, hogy ugy jarnak mint a szekergyartok, amikor megjelent a ford t modell. Mindent meg fognak tenni, hogy jobb informatikai rendszereket, terkepszolgaltatast es onvezeto autokat epitsenek mint a google es az apple egyuttveve, mivel nem akarjak a piacukat atengedni mas cegeknek. (Raadasul csak kb. 15 ev lemaradasban vannak mindharom teruleten... :-) )
  • Hawaii #6
    Bocs, de személyeskedésen kívül többre is képes vagy?
  • Sirály12 #5
    Bocs, de orvos látott már?
  • barret #4
    jutyubon ird be: Ki ölte meg az elektromos autót?
  • halgatyó #3
    Inkább olyasmin törnék a fejüket, amire szükségünk van, ahleyett, hogy az általuk kitalált kártékony és utálatos szarokat próbálják ránk erőszakolni.
    Ha az emberek tudnák, hogy ez a "digitális forradalom" mivel jár majd, fellázadnának.
    Az embereket a gépek (tulajdonosai és irányítói) szolgáivá süllyesztő disznógazemberek vigyorognak ránk a képen.
  • Cefet #2
    Süket duma... Teli a gatya!
    Nem lenne itt önvezető autó a Google nélkül, és elektromos sem a Tesla nélkül.
    (Persze, voltak már elektromosak, de milyenek...)
    Utoljára szerkesztette: Cefet, 2015.09.15. 20:13:32
  • SupraMKIII #1
    Jah, jön. kb 15+ évet késve, és kétlem hogy úgy, ahogy azt mi szeretnénk...