Berta Sándor

Google - egyedül nem megy

Reagált az európai adatvédelmi és versenyhatósági vádakra Sundar Pichai, a webes konszern termékekért felelős alelnöke, aki szerint ezek oka cégük mérete és a konkurencia lobbizása.

"Nem csupán Európában, hanem az Amerikai Egyesült Államokban is vannak komoly vitáink. A digitális gazdaság a változásokért van és ez a változás nagyon gyorsan jött. Megértjük, hogy egy nagyvállalat maga után vonja a politikai ellenőrzést, ez más országokban is hasonlóan működik. Amíg ez egy egészséges folyamat, addig jó hatással van a világra. Európában a legtöbb felhasználó szereti a termékeinket, ezért dolgozunk keményen. Szeretném, hogy az európaiak találkozhassanak a munkatársainkkal és a fejlesztőcsoportjainkkal, ugyanis az alkalmazottaink optimisták és az a céljuk, hogy jobbá tegyék a dolgokat. Meggyőződésem, hogy ez Európa esetében is igaz."

"Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az európaiak más történelmi háttérrel rendelkeznek, mint az amerikaiak. Az adatvédelem kérdése így ott - teljesen jogosan - sokkal nagyobb jelentőségű. Az adatvédelem fontos az új technológiák fejlesztésekor, de azt is fontos hangsúlyozni, hogy mi az üzletünket és a termékeinket nem mások rovására próbáljuk meg fejleszteni. Megpróbálunk az emberek igényeinek megfelelni és természetesen nem minden partnerünk örül ennek. Ez ugyanolyan, mint a demokrácia. Sok vélemény van és meg kell találni egy közös nevezőt. Mi is ezzel próbálkozunk" - jelentette ki Sundar Pichai, a Google termékekért felelős alelnöke.

A menedzser kiemelte, hogy Európához hasonlóan Dél-Koreában és az Amerikai Egyesült Államokban is folytattak ellenük vizsgálatokat és sehol sem bukkant fel bizonyíték azzal kapcsolatban, hogy visszaéltek volna a piaci helyzetükkel. Szerinte az Android egy versenyt pártoló megoldás és ezzel jól járhatnak a felhasználók. Számukra fontos annak megértése is, hogy mi számít az európaiaknak és megpróbálták a prioritásaikat is ennek megfelelően kialakítani. Ugyanakkor lehet, hogy valamin változtatniuk kell majd, ehhez pedig fontosak a partneri kapcsolatok. Már most is számos partnerük van, a nagy projektekben sem egyedül vesznek részt.


Pichai szerint egyik cég sem lehet egyedül sikeres. Egy olyan termék, mint az Android Auto például semmilyen körülmények között sem lehet elterjedt, ha a világ legnagyobb és legjobb autógyártói nem integrálják a járműveikbe. "A projektjeinknél azt vizsgáljuk meg, hogy ha van egy probléma, akkor annak a megoldása drámai módon megváltoztatná-e az emberek életét és a megoldás hozna-e változásokat a mindennapokban? Ezek a módosítások vajon minden ember életét megváltoztatnák-e vagy csak néhány százmillióért? Számunkra természetesen az előbbi a fontos. Továbbra is elérhetővé akarjuk tenni a világ tudását, s ehhez még több és jobb alkalmazási lehetőségeket akarunk találni."

"Amennyiben sikerül egy felhasználói problémát különleges módon megoldani, akkor ennek gazdasági értéke is van. Számunkra elfogadható van a korai befektetés, anélkül, hogy pontosan tudnánk, hogy miként néz majd ki végül az üzleti modell. Ez az Android esetében is így volt. Ugyanakkor az, hogy bátran és hosszú távon fektetünk be, egyáltalán nem jelenti azt, hogy fegyelmezetlenek vagyunk."

"Minden technológiát körültekintően kell fejleszteni. Ez egyaránt igaz a mesterséges intelligenciára, a génkutatásra és az egészségügyi adatok kezelésére. Természetesen vannak kockázatok, ez az ipari forradalom óta minden technikai fejlődésnél így volt, de a folyamat haszna nagyobb. A társadalomnak konstruktív párbeszédet kell folytatnia: mi lett volna, ha valaki 20 évvel ezelőtt az internettel kapcsolatban világvége forgatókönyvet vázolt volna fel és ezért nem terjedt volna el a világháló? Nem hiszem, hogy a világ jobb hely lett volna" - szögezte le Sundar Pichai.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FoodLFG #3
    kár volt elolvasni. mindent el lehet bagatellizálni szép köntösbe felöltöztetve, de akik nem állatias birka szinten vannak, azok átlátnak rajta.
    szóval beszéljünk a lényegről:


    Utoljára szerkesztette: FoodLFG, 2015.06.01. 14:30:32
  • Skylake #2
    Az a grafika a cikk elején priceless odafent - na ez az ami az online világ legnagyobb és mindenhol jelen lévő adathörcsög-dinoszauruszára abszolút nem igaz. Szép propagandafestmény - igazi XXI. század eleji digitál-szocreál, amin majd 20-30 év múlva jót fogunk röhögni, amikor megjövünk abból, hogy a G. és társai hogyan és mennyire éltek vissza információs és értelmezési hatalmukkal, és hogy nyaltuk be ezt az egészet.
  • Skylake #1
    Szép és semmitmondó PR bullshitet hallhattunk, hosszan nyammogva előadva. Jó fiúk vagyunk, körbenyaljuk az usereket maximálisan, és mindeközben jobb hellyé tesszük a világot. Bla-bla-bla. Inkább arról mesélj Pindar, miért is zárt a Play Store applikáció Androidon? Mi a helyzet a személyes adatok gyűjtésével, a levelek és a Drive tartalmainak profilírozásával? Tudom-tudom, ebből éltek, de engem ez jobban érdekelne, mint ezek a virágillatú semmiségek, amiket itt felvezettél.