Berta Sándor

Google - algoritmussal a spoilerek ellen

Az illetékes hivatal elfogadta a Google által benyújtott szabadalmat, mely egy olyan technológiát ír le, mely szokásaink és az eddig általunk látott tartalmak alapján el tudja dönteni, hogy egy új információ élményektől fosztana-e meg minket.

A Google két szoftverfejlesztője, Daniel Victor Klein és Dean Kenneth Jackson feltalálók még 2012 októberében nyújtották be a dokumentumot az Amerikai Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalához (USPTO), amely a napokban fogadta el azt. A szabadalom azt írja le, hogy miként lehet egy algoritmus segítségével megakadályozni, hogy az internetezők túlzottan hamar megtudhassák a kedvenc televíziós sorozataik, tévéfilmjeik vagy éppen könyveik fontos fordulatait leíró részeket. A Processing content spoilers című leírásban konkrét részletek nem olvashatók azzal kapcsolatban, hogy mindezt a webes társaság miként érné el.

Az viszont kiderült az anyagból, hogy figyelembe vennék, hogy a felhasználó mely epizódokat ismeri és mely eseményeket nem, és természetesen egy filmmel, sorozattal vagy könyvvel kapcsolatban nem minden információra figyelmeztetnének. Az algoritmus csak akkor működik, ha a Google birtokában van az adott személy webezési, tévézési szokásainak. A cég megoldásának a más felhasználók által nyilvánosságra hozott szövegek tartalmát is meg kell értenie, hogy biztosan tudja, hogy tartalmaznak-e spoilereket vagy nem.

A Google szerint az algoritmus elsősorban a közösségi hálózatokban, például a Google Pluson vagy a Facebookon lehet hasznos, ott ugyanis az ismerősök megoszthatják a különböző tartalmakat és ott a spoilerek váratlanul felbukkanhatnak. De az egyes televíziós sorozatok kapcsán létrehozott csoportok esetében is biztosítani lehetne, hogy a tagok ne láthassák a többi tag által megjelentetett lényeges fordulatokat. A rendszer lehetővé teszi azt is, hogy a Google által felismert és elrejtett spoiler - egy figyelmeztetés megjelenítése után - mégis látható legyen. Az egyelőre nem szivárgott ki, hogy az algoritmust használni fogja-e a Google és ha igen, mikortól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!