Berta Sándor

Egy algoritmus a legjobb rapper

Vajon ki rappel a legjobban? Snoop Dogg? Rakim? Eminem? Úgy tűnik, hogy egyikük sem...

Öt finn kutató (Eric Malmi, Pyry Takala, Hannu Toivonen, Tapani Raiko és Aristides Gionis) egy olyan algoritmust fejlesztettek ki, amely állításuk alapján jobban rappel, mint a legtöbb előadóművész. Az egésszel céljuk az volt, hogy megnézzék tudnak-e számítógéppel generálni művészi értékű szövegeket, és tudják-e az ember-számítógép kapcsolatokat valamilyen formában segíteni, de persze egy piacra dobható, a szövegírókat segítő szoftver elől sem zárkóznak el. Azért a rapet választották, mert szabályrendszere sokkal kötöttebb a többi stílusnál.

A Deep Beat nevű algoritmus képes a tanulásra. A szakemberek a rendszer által 104 előadó több mint 10 000 dalát vizsgálták meg, összesen több, mint félmillió sort tápláltak bele. A Deep Beat elemezte a stílust és a mintákat, és több eltérést tudott megkülönböztetni, például a hasonlóan hangzó rímek használatát. Miután sok rapper ez alapján építi fel számait, ezért Malmi és kollégái is a rímekre összpontosítottak. A Deep Beat képes arra, hogy egy sorhoz hasonlóan hangzó rímeket találjon, természetesen olyanokat, amelyek még az adott témához is passzolnak.


A lényeg a legjobb következő sor meghatározása volt, akár a különböző előadók dalainak keverésével, és eközben persze a kész számokat is értékelték. Arra is kiváncsiak voltak, hogy mennyire pontosan jósolható meg egy következő sor, azaz hogy a gép ugyanazon előadó ugyanazon számának következő sorát javasolja-e legjobban passzolónak az adatbázisból. A finn kutatók meghatározták a rímsűrűséget, majd ennek alapján rangsorolták a rappereket. Az első három helyen Inspectah Deck, Rakim és Redrama végzett, Dr. Dre viszont egyáltalán nem szerepelt jól. Ennek oka, hogy gyakran eltorzítja a szavakat azért, hogy rímeljenek, ezt pedig a Deep Beat nem igazán értékeli.

A szakemberek szerint a rapszövegek írásához egyaránt szükség van kreativitásra és költészet iránti fogékonyságra, csak így lehet ugyanis ésszerű és érdekes történeteket, valamint komplex rímmintákat létrehozni. Ezzel a két tulajdonsággal az általuk kifejlesztett algoritmus is rendelkezik, sőt, a rendszer - az egy szövegben lévő rímek hosszúságát és gyakoriságát tekintve - 21 százalékkal jobb, mint a legjobb emberi rapperek. Legnezebb dolguk nem is a rímek bonyolultságával volt, hanem hogy a jelentésileg passzoljanak a generált sorok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #7
    Ez csak a szokásos "outnerding" mutatvány ennyit tud európa meg "outnerd" vetélkedőket szervezni, lásd "hackathon" (szép dolog is a hülyébbnél hülyébb kaliforniai hagyományokat folytatni )
    és ilyen "eszes"
    programok születnek az OCD-sek outnerdingjéből.
  • kvp #6
    A cikk lenyege, hogy tudosok keszitettek egy olyan programot, ami kepes az altaluk valasztott meroszamok tekinteteben jobb eredmenyt elero szovegeket kesziteni, mint a valodi rapper-ek. A szoftver egyetlen hianyossaga, hogy nem kepes emberek szamara is ertelmesnek tuno szovegek keszitesere. Az problema valoszinuleg ott lehet, hogy az emberek nem a cikkben emlitett tudosok altal valasztott statisztikai meroszamok alapjan itelik meg a rap szamok szinvonalat.
  • Palinko #5
    még egy számot sem tudtatok idetenni. áh
  • Sir Cryalot #4
    Pedig ez teljesen egyértelmű, lévén az OCD még a Tourette szindrómával is járhat egy kézben, ami szintén rapszövegek világát idézi (káromkodás-kényszer) nemcsoda ha "hazai pályának" gondolták a témát.
  • Tetsuo #3
    Ennél azért kicsit összetettebb a dolog. René Guénon: A mennyiség uralma és az idők jelei c. könyv, A statisztika illúziója fejezete világítja meg a probléma egyik részét; a modern világ válsága c. könyve pedig a másikat.
  • Sir Cryalot #2
    OCD zavaros programozók , ocd-s besorolós programja, nevetséges (látni még nevezetesen ugyanezt Carmack papánál meg az ugratós autóberhelős rage játékánál is)


    " rendszerezési kényszer: pl. listák, kimutatások, statisztikák öncélú készítése. "

    http://hu.wikipedia.org/wiki/Obszessz%C3%ADv-kompulz%C3%ADv_megbeteged%C3%A9s
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2015.05.29. 16:43:40
  • zola2000 #1
    Na már csak egy hologram kell, ami kivetíti a rappereket (mint Hatsune Mikuékat) -> jönnek a nyugati stílusú vocaloidok.